Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χρυσηίδα Λιατζιβίρη: «Το μετέωρο είναι άκρως γοητευτικό»

Χρυσηίδα Λιατζιβίρη: «Το μετέωρο είναι άκρως γοητευτικό»

«Κινούμαστε σχεδόν συνέχεια στα όρια της υστερίας», δηλώνει η Χρυσηίδα Λιατζιβίρη στο in.gr. Με αφορμή τη χορογραφία της παράστασης ,«Εύθραυστο Τίποτα», στο Χώρο Τέχνης «14η Μέρα», μιλά για το παρανοϊκό στοιχείο που έχει μέσα του κάθε άνθρωπος, αλλά και για το πώς το μετέωρο μπορεί να είναι τελικά γοητευτικό. «Χρήσιμο, αλλά και χρηστικό είναι η […]

«Κινούμαστε σχεδόν συνέχεια στα όρια της υστερίας», δηλώνει η Χρυσηίδα Λιατζιβίρη στο in.gr. Με αφορμή τη χορογραφία της παράστασης ,«Εύθραυστο Τίποτα», στο Χώρο Τέχνης «14η Μέρα», μιλά για το παρανοϊκό στοιχείο που έχει μέσα του κάθε άνθρωπος, αλλά και για το πώς το μετέωρο μπορεί να είναι τελικά γοητευτικό. «Χρήσιμο, αλλά και χρηστικό είναι η κίνηση να σπάει συναισθήματα, μνήμες, γνώσεις και αρώματα», σημειώνει παράλληλα.

Υπογράφετε τη χορογραφία της παράστασης «Εύθραυστο Τίποτα». Τι αίσθηση αφήνει η δημιουργία της κίνησης για μια παρανοϊκή καθημερινότητα;
Η αίσθηση και δημιουργία κίνησης προέκυψαν μετά αφού είχαμε αρχίσει να ανακαλύπτουμε πτυχές, φωνές και όψεις των εαυτών που βρίσκονται σε πυρήνες σκοτεινούς, κυτταρίσκους θα έλεγα. Στην αρχή υπήρξε μόνο πραγματική ανάγκη που προέκυψε από την παρανοϊκή καθημερινότητα, τον μπερδεμένο άνθρωπο ο οποίος θέτει ερωτήματα στον νυσταγμένο επαναστάτη εαυτό του, διαγεί την εύθραυστη ζωή του σαν να κουβαλά φορτίο. Άρα λοιπόν η αίσθηση αγκαλιάζει τον καθένα μας όταν αφήνει τις στιγμές του να ξεθωριάζουν σε κούτες αδειανές και φιμώνει τα πνευμόνια του με σκόνη αντί για ουρανό.



«Εύθραυστο Τίποτα» εντοπίζεται στις μέρες μας;
Ζούμε σε έναν κόσμο θραυσμάτων. Σε έναν περιβάλλοντα χώρο που αποφασίσαμε να τον κάνουμε ένα τίποτα. Χωρείς κανείς να μας το έχει ζητήσει. Κινούμαστε σχεδόν συνέχεια στα όρια της υστερίας, σε κόσμους φανταστικούς για να νιώθουμε πως ζούμε αποφεύγοντας στην ουσία την ίδια μας τη ζωή και παραμένοντας τελικά στάσιμοι. Το εύθραυστο τίποτα βρίσκεται εκεί όπου ο άνθρωπος άψυχα επαναστατεί και με αδειανά χέρια χαϊδεύει το θρασύτατο «εγώ» του αποφεύγοντας να σταματήσει το σημαντικό «εμείς».

Κάθε πότε αισθάνεστε το μετέωρο να σας συνοδεύει;
Ξέρετε το μετέωρο είναι άκρως γοητευτικό και επιφέρει αλλαγές. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια οριακή στιγμή αν ισχυριστούμε ότι γνωρίζουμε τα όρια που οι αλλαγές είναι απαραίτητες. Δηλώνω υπερασπιστής του μετέωρου αρκεί η τροχιά και η πτώση να έχουν πυρήνα τους ένα καλύτερο άνθρωπο.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το πιο παρανοϊκό στοιχείο με το οποίο αναγκαζόμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι στην καθημερινότητά μας;
Τον εαυτό μας αδιαμφισβήτητα. Αν ο καθένας από μας πολεμήσει τον άρρωστο εαυτό του , κάνει τις χαραμάδες τη ψυχής του πύλες ώστε να μπει το φως μέσα του και να γκρεμίσει τους πολιτισμένους περιορισμούς που τον καθιστούν απολίτιστο, σίγουρα θα αντικρίσουμε μια άλλη καθημερινότητα.

O χορός για εσάς είναι ανάγκη, εκτόνωση;
Οι λέξεις συμμαχούν, φιλονικούν και ντύνουν τις ανθρώπινες δράσεις. Η κίνηση και κατά συνέπεια ο χορός είναι μια δράση με τη δική της γλώσσα που είναι δυνατή, ειλικρινής και χωρίς σύνορα. Η κίνηση αφήνει μαγικά περιθώρια πολλαπλών ερμηνειών άρα και χώρο ύπαρξης όλων μας. Ο έρωτας, η γέννηση, η χαρά, ο θάνατος έχουν μέσα τους κίνηση, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι συμβαίνουν πάνω σε μια άλλη κίνηση, την περιστροφή της γης. Άρα ο χορός είναι η αποσκευή, ο προορισμός, η εμπειρία, το ταξίδι, η ανάγκη, η συγκέντρωση, η εκτόνωση, η ζωή.

Θα λέγατε ότι οι χορογραφίες σας έχουν πολιτικές προεκτάσεις;
Η ομάδα χορού Syndram καταπιάνεται θεματολογικά με τον σύγχρονο άνθρωπο, με το «κοινωνικό» τώρα και αφουγκράζεται την εποχή της αφού δρα και αντιδρά μέσα σε αυτή. Παλεύουμε με μοναδικές δυνάμεις την ειλικρίνεια των προθέσεων και των σχέσεων. Ξεχνάμε τις συνθήκες και μετουσιώνουμε συνεχώς, πληγωνόμαστε από τις αδικίες που δυσχεραίνουν κι άλλο τις ήδη δύσκολες συνθήκες. Έτσι όμως ανακαλύπτουμε νέους τρόπους ανόρθωσης μετά από πτώσεις. Πρέπει να μας επιτρέψουν ή να διεκδικήσουμε το δικαίωμα πάλης κατά των σκουπιδιών που κρύβουν βία, αδικία, φόβο, ρατσισμό, κάθε είδους διακρίσεις και φασιστικές διαθέσεις που προσβάλουν την πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Αν αυτό εννοείτε πολιτικές προεκτάσεις, τότε ναι είναι ζητούμενο της ομάδας οι χορογραφίες της και τα concept να έχουν τέτοια μηνύματα.

Επιχειρείτε να σπάτε ταμπού μέσω της κίνησης;

Ταμπού; Αν παραδεχθώ ότι υπάρχουν ταμπού στην κίνηση, τότε θα τα κάνω να υπάρξουν. Δεν επιχειρώ να σπάσω τίποτα που δεν το έχω. Η κίνηση δεν έχει ταμπού, περιορισμούς, κανόνες, νόμους, αρκεί να μην τις προσδώσεις εσύ. Χρησιμοποιώ την κίνηση και αφήνομαι να με χρησιμοποιήσει κι εκείνη. Εκμεταλλεύομαι κάθε τεχνική, φόρμα, είδος, ρεύμα που με εκφράζει τη δεδομένη στιγμή της δημιουργίας. Χρήσιμο, αλλά και χρηστικό είναι η κίνηση να σπάει συναισθήματα, μνήμες, γνώσεις και αρώματα.

Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου

entertainment.in.gr

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024