«Έχουμε δείξει ήδη μεγάλη ευελιξία» απαντά ο Σόιμπλε στον Λιου
Την σκληρή στάση διατηρεί το Βερολίνο στο ελληνικό ζήτημα σχολιάζοντας την έκκληση του αμερικανού Τζ.Λιου για μεγαλύτερη ευελιξία από τους θεσμούς ότι «έχουμε ήδη δείξει την μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το πρόγραμμα». Ακόμη ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε απορρίπτει τα περί άσκησης πίεσης από ΗΠΑ για την Ελλάδα επαναλαμβάνοντας ότι στη G7 δεν λαμβάνονται αποφάσεις. Προσγειώνει δε τις προσδοκίες για συμφωνία λέγοντας μάλιστα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας.
Την σκληρή στάση του διατηρεί το Βερολίνο στο ελληνικό ζήτημα που σχολιάζοντας την έκκληση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου για επίδειξη μεγαλύτερης ευελιξίας από τους θεσμούς απαντά ότι «έχουμε ήδη δείξει την μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το πρόγραμμα».
Ακόμη ο εκπρόσωπος του Β.Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, απορρίπτει τα περί άσκησης πίεσης από ΗΠΑ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, επαναλαμβάνοντας ότι στη G7 δεν λαμβάνονται αποφάσεις. Όπως είπε, η Ελλάδα θα συζητηθεί στην συνάντηση της G-7 στην Δρέσδη, αλλά δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα και δεν θα ληφθούν αποφάσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο Eurogroup.
Προσγειώνει δε τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας άμεσα, λέγοντας μάλιστα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας. Η συνολική λύση εκκρεμεί, τονίζει, αν και προσθέτει ότι «έχουμε πολύ ειλικρινές ενδιαφέρον να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις».
Όπως επισήμανε ο Γιέγκερ, οι πληροφορίες του Βερολίνου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν συνάδουν με αυτές που έρχονται από την Αθήνα.
«Πρέπει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μεν κάποια πρόοδος, ειδικά ατμοσφαιρικής φύσης, η συνολική λύση, όμως, η οποία θα ήταν απαραίτητη για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, εξακολουθεί να εκκρεμεί», δήλωσε ο Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που φθάνουν από την Αθήνα αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
«Μέσα από την καρδιά μου, θα το καλωσόριζα, αν ήταν έτσι», αν, δηλαδή, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση, τόνισε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι «τις περασμένες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος, κυρίως σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων».
Πρόσθεσε δε ότι και κατά το παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες δηλώσεις και πληροφορίες από την Αθήνα, για να καταλήξει: «Έχουμε πολύ ειλικρινές και σοβαρό ενδιαφέρον να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο αναμένει πίεση από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες για το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Γιέγκερ απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι στην Δρέσδη δεν αποκλείεται να συζητηθεί το θέμα, αλλά δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη και δεν πρόκειται να ληφθούν εκεί αποφάσεις.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις σημερινές δηλωση δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι έχει ήδη επιδειχθεί μεγάλη ευελιξία και αναφέρθηκε τόσο στην παράταση του προγράμματος, όσο και στη δυνατότητα που δόθηκε στην Αθήνα να μην εφαρμόσει μία προς μία τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, αλλά να υποβάλει δικές της προτάσεις.
Αναφορικά δε με δήλωση του κ. Σόιμπλε για πιθανότητα επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων για την Ελλάδα, ο κ. Γιέγκερ τόνισε ότι ο υπουργός αναφέρεται σε αποκλειστική αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων και συνέστησε να διαβαστεί προσεκτικά αύριο, Πέμπτη, ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού των οικονομικών στην εφημερίδα Die Zeit.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Βενεζουέλα: Ξεκίνησαν να αποχωρούν οι διασώστες – Κοντά στους 3.000 οι νεκροί από τους σεισμούς
- Με καθυστέρηση το δρομολόγιο του Superferry στη Ραφήνα – Εγκλωβίστηκε η άγκυρα σε συρματόσχοινα
- Μαρία Κίτσου: «Μεγάλωσα κακοποιητικά και από τους δυο μου γονείς»
- Μουντιάλ 2026: Ο Εμπαπέ έχει περισσότερα γκολ σε νοκ άουτ από τρεις πρωταθλήτριες κόσμου και μια Ευρώπης!
- Στις φλόγες λεωφορείο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
- Γιατί περνάμε τόσες ώρες με τα smartphones «αγκαλιά»;
- Θερινές εκπτώσεις: Χαμηλές προσδοκίες από τους εμπόρους – Τι ζητούν από την κυβέρνηση
- Σε εξέλιξη η φωτιά στο Ωραιόκαστρο, καίει σε δύο εργοστάσια – Τοξικός καπνός έχει σκεπάσει την περιοχή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442