Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρεπουμπλικανοί: Νόμιμο ή όχι το όνομα που θέλει ο Σαρκοζί για το κόμμα του;

Ρεπουμπλικανοί: Νόμιμο ή όχι το όνομα που θέλει ο Σαρκοζί για το κόμμα του;

Γαλλία. Ή αλλιώς, η Πέμπτη Δημοκρατία (Ve République). Ή απλώς η Δημοκρατία, η Ρεπουμπλίκ: Αν λοιπόν όλοι οι Γάλλοι είναι ρεπουμπλικανοί, αλλά ο Σαρκοζί θέλει να μετονομάσει το κόμμα του σε «Ρεπουμπλικανούς», τότε θα σήμαινει ότι όλοι οι Γάλλοι είναι και ψηφοφόροι του Σαρκοζί; Ή ότι, αν δεν ψηφίζουν Σαρκοζί, είναι λιγότερο Γάλλοι; Αυτό το ερώτημα καλείται να εξετάσει η γαλλική Δικαιοσύνη, που κρίνει εάν το νέο όνομα που θέλει για το κόμμα ο τέως πρόεδρος είναι νόμιμο ή... «σήμα κατατεθέν».

Γαλλία. Ή αλλιώς, η Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία (Ve République). Ή απλώς η Δημοκρατία, η Ρεπουμπλίκ: Αν λοιπόν όλοι οι Γάλλοι είναι ρεπουμπλικανοί, αλλά ο Σαρκοζί θέλει να μετονομάσει το κόμμα του σε «Ρεπουμπλικανούς», τότε θα σήμαινει ότι όλοι οι Γάλλοι είναι και ψηφοφόροι του Σαρκοζί; Ή ότι, αν δεν ψηφίζουν Σαρκοζί, είναι λιγότερο Γάλλοι;

Αυτό το ερώτημα καλείται να εξετάσει η γαλλική Δικαιοσύνη, που κρίνει εάν το νέο όνομα που θέλει για το κόμμα ο τέως πρόεδρος είναι νόμιμο ή… «σήμα κατατεθέν».

Μετά την επείγουσα προσφυγή ενώσεων και κομμάτων της γαλλικής αριστεράς, καθώς και 140 ιδιωτών, το διαιτητικό δικαστήριο του Παρισιού θα αποφανθεί επί της νομιμότητας της νέας ονομασίας, που σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, αποτελεί «ιδιοποίηση δημόσιου αγαθού».

Η δικαστική αναμέτρηση αναμένεται να είναι μακρά, καθώς το κόμμα του Σαρκοζί προτίθεται να εφεσιβάλει ενδεχόμενη αρνητική σημερινή απόφαση για την απαγόρευση χρήσης του ονόματος, ενώ και οι ενάγοντες εννοούν να συνεχίσουν τις προσφυγές επί της ουσίας της υπόθεσης.

Οπως δήλωσε ένας από τους συνηγόρους των εναγόντων, «όλοι είμαστε Ρεπουμπλικανοί, όπως ορίζει το πρώτο άρθρο του συντάγματος», και εάν υιοθετηθεί το όνομα «Οι Ρεπουμπλικανοί», «τα δύο τρίτα του πληθυσμού αποκλείονται».

Ομως, η υιοθέτηση αυτού του τίτλου σε τι παραβιάζει τον νόμο; Σύμφωνα με την πλευρά των εναγόντων , το UMP θα ασκούσε «έμμεση δυσφήμηση» κατά άλλων πολιτικών σχηματισμών, αφού η χρήση του άρθρου «Οι» στον τίτλο (Οι Ρεπουμπλικανοί) αφήνει να εννοηθεί ότι μόνο αυτό το κόμμα είναι ρεπουμπλικανικό.

Εάν ο όρος χρησιμοποιείτο ως επίθετο, δηλαδή, για παράδειγμα, «Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Οι υπερασπιστές του UMP προβάλλουν το επιχείρημα ότι η ίδια η έναρξη διαστικής διαδικασίας παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι τα πολιτικά κόμματα «σχηματίζονται και ασκούν τη δράση τους ελεύθερα» και αρνούνται την ύπαρξη πρόθεσης ιδιοποίησης κατ’ αποκλειστικότητα του όρου «Ρεπουμπλικανός».

«Δεν έχουμε την πρόθεση να ιδιοποιηθούμε τον όρο ‘ρεπουμπλικανός’, λέει ο Ζαν Καστελάν, συνήγορος του κόμματος του Σαρκοζί. Οταν θα υιοθετηθεί το όνομα, » ‘Οι Ρεπουμπλικανοί’ θα είμαστε εμείς, εσείς θα είστε ρεπουμπλικανοί».

Ενώ, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή πολιτικής ορολογίας υποστηρίζει ότι ο όρος «ρεπουμπλικανός» αφορά παρατάξεις της δεξιάς. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχει χρήση του όρου ρεπουμπλικανός κατά σημαντικό τρόπο στην αριστερά» λέει ο Καστελάν.

Μία ευνοϊκή για τους ενάγοντες απόφαση, δεν αποτελεί παρά την έναρξη μίας μακράς δικαστικής διαδικασίας, δεν θα θέσει σε αμφισβήτηση την ψηφοφορία μεταξύ των υποστηρικτών του UMP για την αλλαγή του ονόματος. Ωστόσο, θα αποτελέσει πλήγμα για το επανιδρυτικό συνέδριο του Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Harris Interactive που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, το 68% των Γάλλων και το 40% των υποστηρικτών του UMP θεωρούν ότι «ένα πολιτικό κόμμα δεν έχει το δικαίωμα να ιδιοποιηθεί τον όρο ‘Ρεπουμπλικανός’».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024