Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε ισχύ ο ρωσικός νόμος για «ανεπιθύμητες» ΜΚΟ, επικριτικές οι ΗΠΑ

Σε ισχύ ο ρωσικός νόμος για «ανεπιθύμητες» ΜΚΟ, επικριτικές οι ΗΠΑ

Το αμφιλεγομένο νομοσχέδιο που περιορίζει σημαντικά τη λειτουργία ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ) στη Ρωσία κύρωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θέτοντας σε ισχύ το νέο πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να θέτουν άμεσα εκτός νόμου όποιες οργανώσεις κρίνεται ότι «απειλούν την ρωσική συνταγματική τάξη ή την άμυνα και την ασφάλειά της». Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch υποστηρίζουν ότι ο νόμος θέλει να αποκόψει ρωσικές ομάδες προώθησης δικαιωμάτων από το εξωτερικό. Έντονα επικριτική η Ουάσινγκτον.

Το αμφιλεγομένο νομοσχέδιο που περιορίζει σημαντικά τη λειτουργία ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ) στη Ρωσία κύρωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θέτοντας σε ισχύ το νέο πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να θέτουν άμεσα εκτός νόμου όποιες οργανώσεις κρίνεται ότι «απειλούν την ρωσική συνταγματική τάξη ή την άμυνα και την ασφάλειά της».

Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch υποστηρίζουν ότι ο νόμος θέλει να αποκόψει ρωσικές ομάδες προώθησης δικαιωμάτων από το εξωτερικό.

Έντονα επικριτική εμφανίστηκε και η Ουάσινγκτον μετά την κύρωση της νομοθεσίας.

Η νομοθεσία που είχε ήδη περάσει τα προηγούμενα χρόνια αυστηροποιούσε σημαντικά το πλαίσιο χρηματοδότησης ΜΚΟ: Το 2012, η Δούμα είχε κυρώσει νόμο που επέτρεπε να κηρυχθούν «ξένοι πράκτορες» ΜΚΟ που χρηματοδοτούνταν από το εξωτερικό.

Ο νέος νόμος που κυρώθηκε από το Κρεμλίνο δίνει στις εισαγγελικές αρχές τη δυνατότητα να θέσουν, χωρίς προειδοποίηση, στη «μαύρη λίστα» οργανώσεις που κρίνουν ότι απειλούν τη ρωσική συνταγματική τάξη ή ασφάλεια. Πρόσωπα δε που σχετίζονται με αυτές μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με πρόστιμα ή ποινή φυλάκισης μέχρι έξι χρόνια.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε το νέο νόμο υποστηρίζοντας πως «είναι μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας κατάπνιξης που στοχεύει στην ασφυξία της κοινωνίας δικαιωμάτων».

Μετά την κύρωση από το Κρεμλίνο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ σχολίασε σχετικά ότι ο νόμος «είναι άλλο ένα παράδειγμα της κατάπνιξης ανεξάρτητων φωνών και των σκόπιμων κινήσεων που θέλουν να απομονώσουν το ρωσικό λαό από τον υπόλοιπο κόσμο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024