SZ: Εξετάζεται επιμήκυνση του νυν προγράμματος με τμηματική υλοποίηση
Πηγές στο Eurogroup που επικαλείται η γερμανική Sueddeutsche Zeitung υποστηρίζουν πως η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα μέχρι το φθινόπωρο, με εκταμίευση 4 δισ. ευρώ μετά από «τμηματική» υλοποίηση των όρων που προβλέπονται -αφήνοντας για αργότερα τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Παράλληλα, θα γίνονταν συζητήσεις για τρίτο πρόγραμμα.
Πηγές στο Eurogroup που επικαλείται η γερμανική Sueddeutsche Zeitung (SZ) υποστηρίζουν πως η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα μέχρι το φθινόπωρο, με εκταμίευση 4 δισ. ευρώ μετά από «τμηματική» υλοποίηση των όρων που προβλέπονται -αφήνοντας για αργότερα τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Παράλληλα, θα γίνονταν συζητήσεις για τρίτο πρόγραμμα.
Η εφημερίδα σε δημοσίευμά της την Πέμπτη επικαλείται δηλώσεις από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Eurogroup που έγιναν την Τετάρτη. Οι ΥΠΟΙΚ, υποστηρίζεται, θεωρούν «καλύτερη επιλογή» την παράταση του τρέχοντος προγράμματος πέραν του καλοκαιριού για να αποφευχθεί ελληνική στάση πληρωμών και «ατύχημα» εξόδου από την Ευρωζώνη.
Το χρονοδιάγραμμα των σχετικών συνομιλιών καθορίζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, από τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο της Ρίγας την Πέμπτη, με στόχο κάποιου είδους «πολιτική συμφωνία», και την Σύνοδο της G7 στις 7 και 8 Ιουνίου στη Γερμανία.
Στόχος είναι, σύμφωνα με την αναφορά, να έχουν προχωρήσει μέχρι το τέλος Μαΐου οι διαπραγματεύσεις τόσο ώστε οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να μπορούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.
Ευρωπαίοι διαπραγματευτές αναφέρουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως η Αθήνα «στην καλύτερη περίπτωση» θα συμφωνούσε να υλοποιήσει τμηματικά τους όρους του τρέχοντος προγράμματος και στη συνέχεια το Eurogroup θα έδινε το πράσινο φως για εκταμίευση 4 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα έπαιρνε παράταση μέχρι το φθινόπωρο ενώ θα γίνονταν παράλληλα διαπραγματεύσεις για τρίτο πακέτο.
Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να υλοποιήσει, γράφει η SZ, τους νέους όρους του προγράμματος όπως τους αναφέρει εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν: Πρόγραμμα περικοπών περίπου πέντε δισ. ευρώ, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και άλλες μεταρρυθμίσεις. Το ζήτημα των εργασιακών και του ασφαλιστικού συστήματος θα έπαιρνε αναβολή για το φθινόπωρο, αναφέρεται.
Οι αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα αποδίδουν την επιλογή της επιμήκυνσης του προγράμματος στο ενδεχόμενο δημοψήφισματος. Ο έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρουν, «μπορεί να συμφωνήσει μεν στις μεταρρυθμίσεις αλλά τις φέρει σε δημοψήφισμα». «Εάν προγραμματιζόταν δημοψήφισμα για το φθινόπωρο, η ΕΕ δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να παρατείνει το πρόγραμμα, επειδή δεν θα μπορούσε να «κλείσει τη στρόφιγγα» πριν από μία δημοκρατική διαδικασία», αναφέρεται.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βενεζουέλα: Νέα άφιξη αεροσκάφους με απελαθέντες από τις ΗΠΑ μετανάστες
- Ρωσία: Πολύ σοβαρές οι συνέπειες για την ΕΕ από τυχόν χρήση ρωσικών πόρων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
- Κακοκαιρία: Λόγω πτώσης βράχων στη Λεωφόρο Αθηνών έκλεισαν δύο λωρίδες κυκλοφορίας
- Ο Καναδάς αφαιρεί τη Συρία από τη μαύρη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία
- Ουκρανία: Η όποια «αληθινή πρόοδος» για την αποκατάσταση της ειρήνης εξαρτάται από τη Ρωσία, λένε οι ΗΠΑ
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Τρεις προ(σ)κλήσεις