Νέος χάρτης στη διανομή και τιμολόγηση ενέργειας στη Δυτική Ευρώπη
Οι Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία συνέδεσαν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργώντας ένα σύστημα με βάση το οποίο η ροή ηλεκτρικού ανάμεσα στις χώρες αυτές θα καθορίζεται από το πώς διαμορφώνονται οι τιμές.
Οι Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία συνέδεσαν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργώντας ένα σύστημα με βάση το οποίο η ροή ηλεκτρικού ανάμεσα στις χώρες αυτές θα καθορίζεται από το πώς διαμορφώνονται οι τιμές.
Το νέο σύστημα «παντρεύει» την προσφορά και τη ζήτηση ανάμεσα στις χώρες και στέλνει περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα εκεί όπου οι τιμές είναι υψηλότερες λόγω υψηλότερης ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι μέσες χονδρικές τιμές ηλεκτρικού αναμένεται να αυξηθούν στη Γερμανία και να μειωθούν στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στη Γαλλία.
Στη Γερμανία οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος ανήλθαν πέρυσι κατά μέσο όρο στα 32,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι αντίστοιχες τιμές στη Γαλλία ήταν 36 ευρώ, στην Ολλανδία 41,35 ευρώ και στο Βέλγιο 43,46 ευρώ. Οι τιμές πλέον μπορούν να μειώνονται πολύ όταν η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά τη ζήτηση, ειδικά όταν φυσάει πολύ ή έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και υπάρχει μεγάλη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πριν από οκτώ χρόνια ομάδα από 29 υπουργούς Ενέργειας, εποπτικές Αρχές, χρηματιστήρια και εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία για να βελτιωθεί η διασυνοριακή ροή ενέργειας.
Το σχέδιο, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται, διαχειρίζεται τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δίκτυα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι μια μέρα που θα φυσάει πολύ στη Βόρεια Γερμανία η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από μια ανεμογεννήτρια που βρίσκεται εκεί θα φθάνει σε ένα νοσοκομείο στη Γαλλία.
Το νέο σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γερμανία προς γειτονικές χώρες προκαλώντας ανοδικές πιέσεις στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικού στη Γερμανία, λένε παράγοντες της αγοράς. Από σήμερα οι τιμές για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις χώρες αυτές καθορίζονται από το νέο σύστημα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το Σάββατο 11 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσει η Γέφυρα Μανωλά
- Θεσαλονίκη: Τι λέει η Ryanair για το σπασμένο παράθυρο αεροσκάφους σε πτήση της
- Η επιδημία του Έμπολα στο Κονγκό εξακολουθεί να εξαπλώνεται «αόρατα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ
- Ενεργοποιείται μόνιμο πλαίσιο ενίσχυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας
- Η πριγκίπισσα Ιμάν της Ιορδανίας και ο Τζαμίλ Αλεξάντερ Θερμιώτης περιμένουν το δεύτερο παιδί τους
- Για «λαϊκισμό» μιλάει ο Μητσοτάκης της αισχροκέρδειας – Με «καρφιά» για το ΠΑΣΟΚ «ομολογεί» τον φόβο ΝΔ για την επάνοδο Τσίπρα
- Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή
- Για πρώτη φορά, γεωλόγοι είδαν τον γήινο φλοιό να σκίζεται και να απελευθερώνει λάβα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)



























![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)





















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442