Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αθήνα ζητά αύξηση του ορίου του ELA κατά 1 δισ. ευρώ

Η Αθήνα ζητά αύξηση του ορίου του ELA κατά 1 δισ. ευρώ

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει από την ΕΚΤ αύξηση του ορίου χρήσης του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες κατά 1 δισ. ευρώ, στην κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής ευρωτράπεζας σήμερα, Τετάρτη, αναφέρουν οι πληροφορίες. Πέρα από το όριο του ELA με αγωνία αναμένονται και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το καθεστώς εγγυήσεων που προσκομίζουν οι τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ELA. Τι εκτιμούν οι αναλυτές...

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει από την ΕΚΤ αύξηση του ορίου χρήσης του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες κατά 1 δισ. ευρώ, στην κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής ευρωτράπεζας σήμερα, Τετάρτη, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Πέρα από το όριο του ELA με αγωνία αναμένονται και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το καθεστώς εγγυήσεων που προσκομίζουν οι τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ELA. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ακόμη και αν προχωρήσει στην περαιτέρω απομείωση της αξίας των ενεχύρων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες – κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει- θα διευρύνει παράλληλα τη γκάμα των εγγυήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το όριο του ELA, η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται να εισηγείται την αύξηση

του ανώτατου ορίου του Μηχανισμού κατά περίπου 1 δισ. ευρώ στα 81 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή κρίνεται συμβατή με την συνεχιζόμενη εκροή των καταθέσεων.

Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, οι εκροές που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι υπάρχει σχετική επιβράδυνση του φαινομένου.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει το όριο για τον ELA στα 80 δισ. ευρώ με σχετική κίνηση την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με το καθεστώς εγγυήσεων που είναι υποχρεωμένες να προσκομίζουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ELA, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα ληφθούν αποφάσεις επ΄ αυτού και συγκεκριμένα αν θα προχωρήσει τελικά η ΕΚΤ στην αλλαγή του πλαισίου αυτού οδηγώντας εν τέλει στη μείωση του ανώτατου ορίου του ELA που μπορεί να χορηγηθεί στις ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι ηδη έχουν διατεθεί στις τράπεζες 80 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ELA, ενώ με βάση τα ενέχυρα ύψους 137 δισ. ευρώ που διαθέτουν σήμερα, μπορούν να αντλήσουν έως και 95 δισ. ευρώ, ήτοι 15 δισ. ευρώ ακόμη. Αυτό με την προϋπόθεση ότι το «κούρεμα» θα παραμείνει στο σημερινό ύψος του 30%.

Αν το «κούρεμα» αυξηθεί στο 40%, τότε το «ταβάνι» του ELA θα πέσει στα 82,2 δισ. ευρώ, δηλαδή οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα μόλις 2,2 δισ. ευρώ.Αυτή η ρευστότητα θα επαρκεί για μόλις δύο εβδομάδες (με την προϋπόθεση ότι οι εκροές καταθέσεων είναι 1 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα).

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να βρουν και πρόσθετους τίτλους για ενέχυρα (πέραν των 137 δισ. ευρώ), εξασφαλίζοντας ακόμη έναν μήνα πρόσβασης στον ELA. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η κατάσταση θα είναι οριακή και εν πολλοίς θα εξαρτάται από τη ψυχραιμία και την ωριμότητα των καταθετών.

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της Καθημερινής η ΕΚΤ εξετάζει ν΄ αυξήσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στις εγγυήσεις (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, διευρύνοντας όμως παράλληλα την γκάμα των εγγυήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν πρόκειται να επιφέρει αλλαγές στο ανώτατο όριο δανεισμού των τραπεζών μέσω του ELA.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024