Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόντιοι Εύζωνες στην επέτειο μνήμης για τη Γενοκτονία

Πόντιοι Εύζωνες στην επέτειο μνήμης για τη Γενοκτονία

Επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης στην Πλατεία Συντάγματος εκατοντάδες πολίτες, μέλη δεκάδων σωματείων του Συνδέσμου Ν.Ελλάδος της Πανποντιακής Ομοσπονδίας.

Επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης στην Πλατεία Συντάγματος εκατοντάδες πολίτες, μέλη δεκάδων σωματείων του Συνδέσμου Ν.Ελλάδος της Πανποντιακής Ομοσπονδίας.

Με επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς, καταθέσεις στεφανιών και πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας, όπου επιδόθηκε ψήφισμα, ολοκληρώθηκε η κεντρική εκδήλωση της Ομοσπονδίας, ενώ επίσης μεγάλη εκδήλωση διοργανώνει την Κυριακή η Περιφέρεια Αττικής.

Η δέηση τελέστηκε στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Κεμαλικής εθνοκάθαρσης που συντελέστηκε συστηματικά την περίοδο 1914-1922. Πολλοί δε, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ποντιακής νεολαίας και ντύθηκαν στα μαύρα «ως ελάχιστο φόρο τιμής», ενώ χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό η εμφάνιση της προεδρικής φρουράς με ποντιακές πολεμικές φορεσιές.

Σύντομο χαιρετισμό της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένα Δούρου μετέφερε η αντιπεριφερειάρχης Ερμ.Κυπριανίδου, η οποία χαρακτήρισε «χρέος» της διεθνούς κοινότητας την διεκδίκηση της αναγνώρισης των διωγμών και των συνεπειών του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα της διεθνούς αναγνώρισης των γενοκτονιών σε βάρος των χριστιανικών λαών από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Επίσης, ο κ. Βαρυθυμιάδης κάλεσε την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, να συνεχίσει την πρωτοβουλία της για την από κοινού (με τους Αρμένιους και Ασσύριους) προώθηση του θέματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από την Τουρκική κυβέρνηση – απόφαση η όποια ελήφθη από τους εκπροσώπους των τριών αυτών χριστιανικών λαών, στο παγκόσμιο φόρουμ στο Ερεβάν της Αρμενίας 23-24 Απριλίου με την ευκαιρία της 100ης επετείου της Γενοκτονίας τους.

Επίσης, ζητήθηκε, τόσο από την Βουλή των Ελλήνων όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών να αναγνωρισθεί η γενοκτονία των Ασσυρίων και να συζητηθεί η διευθέτηση αυτού του κοινού διεθνούς ζητήματος με την Τουρκική κυβέρνηση, ώστε να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα και να μην υπάρχουν εκκρεμότητες.

Επιπλέον ζητήθηκε να προχωρήσει η έκδοση του βιβλίου – ντοκουμέντο της Γενοκτονίας των Ποντίων σε 6 γλώσσες για την ευρύτερη κοινοποίηση του θέματος.

Ομιλητής στην εκδήλωση, ήταν και ο αντιπρόεδρος της Αρμενικής Βουλής, Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, ο οποίος χαρακτήρισε τη γενοκτονία των χριστιανικών λαών «μαύρη σελίδα της ιστορίας του 20ου αιώνα».

Ακολούθησαν καταθέσεις 6 στεφανιών στο σχήμα του αριθμού των θυμάτων 353.000 και παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια και χοροί με τους ήχους του νταουλιού και της λύρας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας όπου θυροκολλήθηκε ψήφισμα.

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων ζητείται από την κυβέρνηση της Τουρκίας, να αναγνωρίσει ως διάδοχο κράτος τη Γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία έναντι των χριστιανικών λαών, Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, Αρμενίων και Ασσυρίων, «λυτρώνοντας τους πολίτες της και την ίδια από το άγος των προκατόχων τους». Επίσης ζητείται από την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και εφόσον επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Τέλος στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν η αντιπρόεδρος της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, οι βουλευτές Ραχ. Μακρή και Κυρ. Χαρακίδης, οι πρέσβεις της Αρμενίας, της Τσεχίας και της Κύπρου, καθώς και εκπρόσωποι των Αρχών και της Αυτοδιοίκησης.

Δήλωση του κυβερνητικού εκροσώπου

«Τιμούμε, σήμερα την ημέρα μνήμης για τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Ποντίους. Σήμερα, στην ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, καλούμε την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας να αναγνωρίσει την πολιτική δολοφονιών και διωγμών που ασκήθηκε κατά του Ποντιακού Ελληνισμού, κατά τη διάρκεια και στη συνέχεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» αναφέρει ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

«Σχεδόν έναν αιώνα μετά, κοιτάμε προς το μέλλον μαζί με τους συμπολίτες μας Πόντιους που αποτελούν ένα από τα πιο δημιουργικά και δυναμικά τμήματα της κοινωνίας μας» προσθέτει η ανακοίνωση υπογραμμίζοντας «θεωρούμε ότι η αποκατάσταση των γεγονότων και η παραδοχή της ιστορικής αλήθειας, όσο σύνθετη και σκληρή και αν είναι, αποτελεί την πιο στερεή βάση για την ειρήνη, τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών. Για την διμερή συνεργασία και την διασφάλιση της αρχής καλής γειτονίας στην περιοχή μας. Αποτελεί παράλληλα, την μόνη ειλικρινή απάντηση στην λήθη, και μαζί στον εθνικισμό και στην μισαλλοδοξία».

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Με συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της γενοκτονίας, μέλη ποντιακών σωματείων και απλοί πολίτες συμμετείχαν απόψε στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, τιμώντας τη μνήμη των προγόνων τους, θυμάτων της γενοκτονίας, με αφορμή τη σημερινή «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024