Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Προς ενιαίο συντελεστή 15% στον ΦΠΑ, στο 6,5% ο χαμηλός

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% και χαμηλό συντελεστή 6,5% για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα που θα αυξάνονται στο 18% και 9,5% αντίστοιχα όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά προβλέπει η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του καθεστώτος του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% και χαμηλό συντελεστή 6,5% για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα που θα αυξάνονται στο 18% και 9,5% αντίστοιχα όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά προβλέπει η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του καθεστώτος του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Star, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα γίνουν μετά την 1η Σεπτεμβρίου και μεσούσης της τουριστικής σεζόν δεν θα υπάρξουν μεταβολές.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% θα επιβάλλεται σε τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες για αγορές με κάρτα και ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 15% σε όλα τα υπόλοιπα. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% θα βαρύνονται πλέον με 15%. Στην εστίαση ο συντελεστής από 13% θα αυξηθεί στο 15% με πληρωμή με κάρτα, ενώ με πληρωμή με μετρητά θα είναι 18%.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως για τα νησιά που σήμερα ισχύουν υπερμειωμένοι συντελεστές θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη.

Ξεκαθάρισε ότι θα ισχύσουν οι ίδιοι συντελεστές που θα ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά η επιβάρυνση που θα έχουν οι μόνιμοι κάτοικοί τους θα επιστρέφεται με μια ειδική διαδικασία μέσω της οποίας θα δηλώνουν τις αποδείξεις που συγκεντρώνουν στις αγορές τους.

Μέσος συντελεστής 17%

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν τρέξει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στο σκέλος των εσόδων ο νέος ΦΠΑ, μόνον από την αναπροσαρμογή των συντελεστών, θα φέρει επιπρόσθετα έσοδα περίπου 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή εισπράξεις 14,6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, εάν το μέτρο συμβάλει στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, όπως αναμένουν κυβέρνηση και τρόικα, τα έσοδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Πρέπει να τονισθεί πως βάσει των προβολών του υπουργείου Οικονομικών ο μέσος ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ -δηλαδή το άθροισμα συναλλαγών με κάρτα και χωρίς κάρτα- διαμορφώνεται κοντά στο 17%, ενώ ο χαμηλός ξεπερνά το 7%.

Φόβος για φοροκλοπή

Τα προβλήματα διαδικασίας που καλείται να λύσει το υπουργείο Οικονομικών είναι πολλά. Ήδη εκφράζονται φόβοι πως το μέτρο θα μπορούσε να τονώσει την φοροαποφυγή.

Σύμφωνα με λογιστές και φοροτέχνες εγκυμονεί ο κίνδυνος κάποιοι επιτήδειοι να εμφανίζονται να χρεώνουν με ΦΠΑ 18% και 9,5%, δηλαδή τους υψηλούς συντελεστές, του πελάτες τους για προϊόντα και υπηρεσίες, χωρίς να κόβουν απόδειξη και οι ίδιοι να χρησιμοποιούν «οικίες κάρτες», δηλαδή χρεωστικές και πιστωτικές συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς γνωστών τους, ώστε να βάζουν στη τσέπη την διαφορά του 3%.

Όπως τονίζουν η διαφοροποίηση των συντελεστών θα τροφοδοτήσει «ευφάνταστες» παραλλαγές για φοροδιαφυγή και απάτη.

Οι ίδιοι εκφράζουν απορίες για το πως το νέο σύστημα θα εναρμονισθεί με την υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία και τι θα γίνει τόσο με τα απλογραφικά όσο και με τα διπλογραφικά βιβλία επιτηδευματιών και επιχειρήσεων.

Πλήθος ανατιμήσεων

Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 15% ή στο 18% θα οδηγήσει σε μια σειρά από ανατιμήσεις, ενώ δύσκολα θα ισχύσει το αντίστροφο (μειώσεις τιμών) για προϊόντα και υπηρεσίες που βαρύνονται σήμερα με ΦΠΑ 23% και θα επιβαρυνθούν με 15% ή 18%.

Η υιοθέτηση του σχεδίου για ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% -18% αναμένεται να φέρει αυξομειώσεις σε πολλά βασικά είδη και υπηρεσίες. Τρόφιμα, εστίαση, λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και μεταφορές θα επιβαρυνθούν κατά 2%-5%, ενώ καύσιμα, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, αλλά και υπηρεσίες, όπως κομμωτήρια και γυμναστήρια θα έχουν μείωση ΦΠΑ κατά 5%-8%%.

Ενδεικτικά , μεγάλο θα είναι το όφελος από τη μείωση από 23% σε 15% -18% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει πωλήσεις ειδών ένδυσης – υπόδησης, επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, νεόδμητων οικοδομών, οικοδομικών υλικών, αυτοκινήτων, καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, πλαστικών ειδών, χαρτικών, παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, λογιστών, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήριων, κ.α..

Επιβαρύνσεις θα προέλθουν από την αύξηση από 13% σε 15% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα, την εστίαση, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη, κ.α..

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024