Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το βρετανικό Κοινοβούλιο «αγκαλιάζει» τη διαφορετικότητα

Το βρετανικό Κοινοβούλιο «αγκαλιάζει» τη διαφορετικότητα

Περισσότερες γυναίκες, εθνοτικές μειονότητες και ομοφυλόφιλοι: η νέα Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Μαΐου «αγκαλιάζει» τη διαφορετικότητα. Η Βουλή, η οποία συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει 32 βουλευτές που έχουν δηλώσει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία τους, τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Περισσότερες γυναίκες, εθνοτικές μειονότητες και ομοφυλόφιλοι: η νέα Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Μαΐου «αγκαλιάζει» τη διαφορετικότητα.

Η Βουλή, η οποία συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει 32 βουλευτές που έχουν δηλώσει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία τους, τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Σχεδόν ένας βουλευτής στους τρεις (29%) είναι γυναίκα στο νέο Κοινοβούλιο -191 βουλευτές στους 650. Το 2010 η αναλογία ήταν 22% και πέντε χρόνια πριν ήταν 20%.

Η κατάσταση όμως είναι διαφορετική όταν ληφθεί υπόψη η κομματική προέλευσή τους: το 43% των γυναικών εξελέγησαν με τους Εργατικούς, το 36% με το κόμμα των σκοτσέζων εθνικιστών SNP και μόλις το 21% με τους Συντηρητικούς.

Το νέο Κοινοβούλιο περιλαμβάνει επίσης περισσότερους βρετανούς αφρικανικής καταγωγής ή προερχόμενους από εθνοτικές μειονότητες: ένα ποσοστό 6,6% (42 βουλευτές) έναντι 4,2% το 2010, μία αύξηση 56%.

Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικά του ποσοστού των γυναικών και των μειονοτήτων στη βρετανική κοινωνία, σημειώνουν αναλυτές.

Αντίθετα, το 4,9% των βουλευτών στο νέο Κοινοβούλιο που δηλώνουν ανοικτά ότι είναι ομοφυλόφιλοι (32 βουλευτές έναντι 26 το 2010) βρίσκεται κοντά στο ποσοστό του βρετανικού πληθυσμού που δηλώνουν ανοιχτά την ομοφυλοφιλία τους και το οποίο εκτιμάται ότι βρίσκεται μεταξύ 5-7%.

Από αυτούς, 12 είναι Συντηρητικοί, 13 Εργατικοί και επτά είναι μέλη του SNP. Το κόμμα κατέχει ένα ρεκόρ 12,5% εκλεγμένων LGBT (Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφιφυλόφιλων και Τρανσέξουαλ).

«Είναι το πιο ‘γκέι’ κοινοβούλιο στον κόσμο» σχολιάζει η εφημερίδα Guardian, κάνοντας λόγο για μία «ήσυχη επανάσταση».

Το SNP είναι το κόμμα που έκανε την πιο εντυπωσιακή είσοδο στο κοινοβούλιο με 56 βουλευτές έναντι έξι στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων και το πιο νεαρό μέλος του εδώ και σχεδόν ένα τέσσερις αιώνες στη Βουλή των Κοινοτήτων: η Μάρε Μπλακ, μία 20χρονη φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών.

Ο μέσος όρος ηλικίας στο Κοινοβούλιο ανέβηκε λίγο και έφτασε στα 51 έτη, μία αύξηση κατά περίπου ένα έτος σε σχέση με το προηγούμενο Κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο μέσος όρος κυμαίνεται γύρω στα 50 έτη εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια.

Άλλο αξιοσημείωτο γεγονός, οι εκπαιδευτικές «αποσκευές» των βουλευτών είναι κατά τι λιγότερο ελιτίστικες, σύμφωνα με τη μελέτη της οργάνωσης Sutton Trust που εργάζεται στον εκπαιδευτικό τομέα Οι πρώην απόφοιτοι των περίφημων πανεπιστημίων του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης που ήταν πανταχού παρόντες, είναι αυτή τη φορά λιγότεροι. Εξάλλου, λιγότεροι βουλευτές είναι απόφοιτοι ιδιωτικών σχολείων. Συγκεκριμένα, ποσοστό 23% έχει φοιτήσει σε ιδιωτικά σχολεία (ποσοστό που σκαρφαλώνει στο 48% όταν πρόκειται για βουλευτές των Συντηρητικών).

Μεταξύ των αξιοσημείωτων νέων αφίξεων στο Κοινοβούλιο είναι αυτή του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος περνά έτσι ένα απαραίτητο στάδιο προκειμένου να διεκδικήσει μία ημέρα την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Οι πρώην ηγέτες των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Εντ Μίλιμπαντ και Νικ Κλεγκ, που παραιτήθηκαν την επομένη των άσχημων αποτελεσμάτων των κομμάτων τους, θα παραμείνουν στο κοινοβούλιο ως απλοί βουλευτές, ενώ ο ηγέτης του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024