Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η πρόληψη της συρρίκνωσης του εγκεφάλου στο επίκεντρο της θεραπείας της πολλαπλής σκλήρυνσης

Η πρόληψη της συρρίκνωσης του εγκεφάλου στο επίκεντρο της θεραπείας της πολλαπλής σκλήρυνσης

Η πρόληψη της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών που συνεπάγεται η σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και της αναπηρίας που σχετίζεται με τη νόσο, βρίσκονται σήμερα στο θεραπευτικό επίκεντρο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα «Νεότερα Δεδομένα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση».

Η πρόληψη της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών που συνεπάγεται η σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και της αναπηρίας που σχετίζεται με τη νόσο, βρίσκονται σήμερα στο θεραπευτικό επίκεντρο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα «Νεότερα Δεδομένα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Μαΐου στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας (ΕΛΛΑΝΑ).

Την ημερίδα συντόνιζαν ο Νίκος Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο ΑΠΘ
και ο Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος, διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της ΕΛΛΑΝΑ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Μαρίνος Δαλάκας, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Δόμνα Καραγωγέως, καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας/Αναπτυξιακής Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Ludwig Kappos, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας στην Ελβετία και ο Βασίλης Μαστροδήμος, επιμελητής Α’ στη Νευρολογική Κλινική του Π.Α.Γ.Ν. Ηρακλείου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν ειδικά θέματα για τους ασθενείς σε σχέση με την παρακολούθηση και τη σημαντικότητα των διαγνωστικών εξετάσεων, τις νέες θεραπείες στην επιβράδυνση της εξέλιξης της αναπηρίας και την επιβράδυνση της απώλειας των νοητικών λειτουργιών (μνήμη, αντίληψη κ.λπ.), αλλά και τις βασικές αρχές της νευροανοσολογίας και πώς συνδέονται με τη στοχευμένη ανοσοθεραπεία στη σκλήρυνση κατά πλάς.

Στην ομιλία του ο καθηγητής Νευροπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν της Γερμανίας και ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές στον τομέα της πολλαπλής σκλήρυνσης, Wolfgang Brück, εξήγησε πώς «οι στόχοι που θέτει η σύγχρονη επιστήμη δεν είναι μόνο ο έλεγχος της φλεγμονής αλλά και της νευροεκφύλισης, καθώς δεν πρόκειται για ανεξάρτητους παράγοντες, αφού η φλεγμονή προκαλεί τη νευροεκφύλιση. Απλώς στην υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα μορφή της ΣκΠ, το μεγαλύτερο μέρος της φλεγμονής προέρχεται από το περιφερικό προς το κεντρικό νευρικό σύστημα και με τα υπάρχοντα φάρμακα δεν είναι εύκολο να το ελέγξουμε. Γι’ αυτό και οι ασθενείς εκδηλώνουν συμπτώματα με εξάρσεις και υφέσεις (δηλαδή έντονα, που υποχωρούν και επιστρέφουν). Στη προϊούσα μορφή πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη φλεγμονή κάπως διαφορετικά, διότι προσβάλει τον στόχο της που είναι ο εγκέφαλος».

Ο ίδιος τόνισε πώς είναι σημαντικό να επιβραδύνουμε όχι μόνο την εξέλιξη της αναπηρίας, αλλά και την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών σε άτομα με ΣκΠ που προκαλείται από τη συρρίκνωση του εγκεφάλου.

«Υπάρχουν πολλές κλινικές μελέτες με στόχο να δείξουν ότι φάρμακα μειώνουν τον όγκο του εγκεφάλου, άρα σταματούν και τη νοητική έκπτωση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα για το ίδιο φάρμακο, σε κάποιες είναι θετικά και σε κάποιες άλλες αρνητικά. Μόνο για δύο φάρμακα έχει αποδειχθεί σταθερή πορεία στην αναχαίτιση της εγκεφαλικής ατροφίας σε περισσότερες από μία μελέτες. Το πρώτο είναι η φινγκολιμόδη, η οποία έχει φανεί σε τρεις κλινικές μελέτες (Transform, Freedom I, Freedom II) ότι μειώνει τη διαδικασία της εγκεφαλικής ατροφίας από 30% έως 40%. Το δεύτερο φάρμακο είναι η λακινιμόδη η οποία έχει επιτύχει αυτόν τον στόχο σε δύο κλινικές μελέτες (Bravo, Allegro). Ωστόσο, το δεύτερο είναι φάρμακο που δεν έχει εγκριθεί και χρησιμοποιείται μόνο πειραματικά, ενώ το πρώτο το λαμβάνουν με έγκριση και έλληνες ασθενείς. Όλα τα άλλα φάρμακα δεν έχουν επιβεβαιώσει τον στόχο, που είναι και πολύ βασικός στη ΣκΠ.
Όσον αφορά τις διαφορές στην προϊούσα μορφή και την υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα ΣκΠ, στην πρώτη περίπτωση ο ασθενής έχει νέα συμπτώματα όπως πάρεση, προβλήματα στην όραση και διαταραχές ασθητικότητας, στην δεύτερη η εξέλιξη της νόσου είναι πιο αργή και οδηγεί σε προβλήματα βάδισης κ.ά. Για παράδειγμα τον ένα χρόνο μπορεί κάποιος να περπατήσει 1,5 χιλιόμετρο και τον επόμενο χρόνο περπατάει 300 μέτρα λιγότερα. Έχει έκπτωση μνήμης και δεν μπορεί να ανακαλέσει καταστάσεις που συνέβησαν για παράδειγμα πριν από δύο χρόνια. Στη δεύτερη περίπτωση γίνεται γενική ‘επίθεση’ στις γνωσιακές λειτουργίες του και αυτό παθοφυσιολογικά συμβαίνει στη φαιά ουσία και τα νευρικά κύτταρα. Τα νευρικά κύτταρα μεταφέρουν τα σήματα μεταξύ των περιοχών φαιάς ουσίας του εγκεφάλου, όπου γίνεται η επεξεργασία των πληροφοριών και όταν δημιουργηθεί βλάβη σε αυτά, τότε η γνωσιακές λειτουργίες δεν γίνονται φυσιολογικά. Και όσο μειώνεται ο όγκος του εγκεφάλου, τόσο περισσότερο μειώνονται οι γνωσιακές λειτουργίες», κατέληξε ο καθηγητής Wolfgang.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες ανά τον κόσμο επιθυμούν την ένταξη της μείωσης του εγκεφαλικού όγκου ως τέταρτου κριτηρίου – θεραπευτικού στόχου στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Θεωρητικά ως στόχος υπάρχει, αλλά πρακτικά δεν μπορούμε να το έχουμε ως καθημερινή κλινική πράξη, διότι έχει μεθοδολογικά προβλήματα ακόμη. Στην πραγματικότητα είναι ένας πολύ καλός προγνωστικός δείκτης για την εξέλιξη της αναπηρίας και την έκπτωση των νοητικών λειτουργικών», συμπλήρωσε ο κ. Γρηγοριάδης.

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024