Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από το λογαριασμό της ΔΕΗ «περνά» ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ

Από το λογαριασμό της ΔΕΗ «περνά» ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ

Οι επιβαρύνσεις που θα φέρει ο νέος ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ειδικά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος απασχολούν σε βάθος τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα περίπου το 60% του εκκαθαριστικού λογαριασμού της ΔΕΗ ενός νοικοκυριού με μέση κατανάλωση ρεύματος αντιστοιχεί σε χρεώσεις υπέρ τρίτων, τέλη και διαφόρους φόρους (σε ένα λογαριασμό 100 ευρώ τα 60 ευρώ). Εάν το ρεύμα υπαχθεί σε συντελεστή ΦΠΑ 20% ή 23% - όπως αναφέρουν κάποια σενάρια- τότε η συνολική φορολογική επιβάρυνση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού θα ανέλθει στο 70%!

Οι επιβαρύνσεις που θα φέρει ο νέος ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ειδικά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος απασχολούν σε βάθος τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν αναλάβει να μετρήσουν το δημοσιονομικό κόστος ή όφελος των διαφορετικών σεναρίων για τους συντελεστές του ΦΠΑ, ώστε να ληφθούν οι τελικές πολιτικές αποφάσεις. Όπως είχε αποκαλύψει το in.gr την προηγούμενη εβδομάδα ειδική μελέτη γίνεται για τις επιβαρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού από τις πιθανές ανακατατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών προς ένα υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Στη βάση αυτή, το μεγαλύτερο αγκάθι έχει εντοπισθεί στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ειδικά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που σήμερα βαρύνονται με ΦΠΑ 13% και που – όπως διαφαίνεται – θα μετακινηθούν στον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Σήμερα περίπου το 60% του εκκαθαριστικού λογαριασμού της ΔΕΗ ενός νοικοκυριού με μέση κατανάλωση ρεύματος αντιστοιχεί σε χρεώσεις υπέρ τρίτων, τέλη και διαφόρους φόρους (σε ένα λογαριασμό 100 ευρώ τα 60 ευρώ). Εάν το ρεύμα υπαχθεί σε συντελεστή ΦΠΑ 20% ή 23% – όπως αναφέρουν κάποια σενάρια- τότε η συνολική φορολογική επιβάρυνση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού θα ανέλθει στο 70%!

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «τοξικό» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς η αύξηση του κόστους του ρεύματος -και η διάχυση του κόστους σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες- θα έπληττε οριζοντίως και καθέτως όλους του πολίτες και ειδικά τους ασθενέστερους, ενώ θα αποτελούσε και εν δυνάμει πηγή αδυναμίας για τη ΔΕΗ, καθώς θα μπορούσε να τροφοδοτήσει νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών, κάτι που αποτελεί ήδη πληγή για την επιχείρηση (βαρύνεται με φέσια 2 δισ. ευρώ).

Για να αποφύγει όλες τις προαναφερόμενες δυσμενείς επιπτώσεις η κυβέρνηση εξετάζει την «απογύμνωση» των λογαριασμών ρεύματος από μια σειρά από φόρους, ώστε να διατηρηθεί κοντά στο 55% η συνολική φορολογική επιβάρυνση που συνοδεύει τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Έτσι, εξετάζεται να εξαιρεθούν ή να μειωθούν κάποιες από τις χρεώσεις που διογκώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και δεν αφορούν στις παροχές ηλεκτρικού. Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο λογαριασμός ρεύματος βαρύνεται με τους εξής φόρους:

  • Με ΦΠΑ 13%.
  • Με κρατήσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας.
  • Με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (τέλος ΑΠΕ).
  • Με Ειδικό Τέλος 5‰.
  • Με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
  • Με δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
  • Με το ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΝΕΡΙΤ.
  • Με διάφορες χρεώσεις/πιστώσεις (χρεώσεις εργασιών δικτύου, κ.α.).

Πρέπει να σημειωθεί πως τόσο το ειδικό τέλος υπέρ ΑΠΕ, όσο και ο Ειδικός Φόρο Κατανάλωσης υπόκεινται σήμερα σε ΦΠΑ. Δηλαδή ο ΦΠΑ 13% επιβάλλεται πολλαπλώς στον ίδιο λογαριασμό ρεύματος. Μια σκέψη είναι αυτό να σταματήσει. Μια δεύτερη εισήγηση είναι να περιορισθεί το ύψος κάποιων χρεώσεων όπως το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, το Ειδικό Τέλος 5‰ ή το τέλος υπέρ ΝΕΡΙΤ.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν στις επόμενες εβδομάδες και μετά από συνεννόηση των υπουργείων Οικονομικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024