Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εικόνες πανικού και καταστροφής στο Νεπάλ από το νέο σεισμό

Εικόνες πανικού και καταστροφής στο Νεπάλ από το νέο σεισμό

Ο φόβος επέστρεψε στο Νεπάλ, με το νέο σεισμό των 7,3 βαθμών την Τρίτη και τους δεκάδες μετασεισμούς που ακολούθησαν. Στους 66 έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής οι νεκροί από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου -συμπεριλαμβανομένων 17 στην Ινδία και ενός στο Θιβέτ-, ενώ εκατοντάδες θεωρείται ότι είναι οι τραυματίες. Εικόνες πανικού και καταστροφής καταγράφονται στις περιοχές που είχαν ήδη πληρώσει βαρύτατο τίμημα σε ζωές και υποδομές από τον σεισμό της 25ης Απριλίου.

Ο φόβος επέστρεψε στο Νεπάλ, με το νέο σεισμό των 7,3 βαθμών την Τρίτη και τους δεκάδες μετασεισμούς που ακολούθησαν. Στους 66 έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής οι νεκροί από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου -συμπεριλαμβανομένων 17 στην Ινδία και ενός στο Θιβέτ-, ενώ εκατοντάδες θεωρείται ότι είναι οι τραυματίες.

Εικόνες πανικού και καταστροφής καταγράφονται στις περιοχές που είχαν ήδη πληρώσει βαρύτατο τίμημα σε ζωές και υποδομές από τον σεισμό της 25ης Απριλίου.

Στο επίκεντρο της καταστροφής βρίσκονται χωριά και πόλεις ανατολικά του Κατμαντού, που μόλις είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής, μετά το σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους.

Κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές στον προηγούμενο σεισμό κατέρρευσαν, εγκλωβίζοντας ανθρώπους στα ερείπια, ενώ βράχια έπεσαν εκ νέου από το Έβερεστ, καταλήγοντας πάνω σε σπίτια και άλλα κτίρια.

Οι διασώστες άρχισαν εκ νέου τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων. «Η καλύτερη ώρα είναι τη νύχτα που υπάρχει ησυχία και μπορούμε να ακούσουμε κινήσεις ή θορύβους» παρατηρούν εθελοντές.

Αγρότες, που είδαν τα σπίτια τους να καταρρέουν, δήλωσαν ότι επέζησαν μόνο και μόνο επειδή στεγάζονταν ήδη σε σκηνές.

Γονείς έτρεξαν αλλόφρονες στα σχολεία για να διαπιστώσουν αν τα παιδιά τους ήταν καλά. «Ευτυχώς ήταν η ώρα του γεύματος και τα παιδιά βρίσκονταν σε εξωτερικό χώρο» ανέφεραν κάποιοι γονείς μαθητών σχολείου που είχε ήδη ρωγμές από τον προηγούμενο σεισμό.

Οι καταστηματάρχες έκλεισαν τα μαγαζιά τους και οι δρόμοι ήταν γεμάτοι κόσμο σε κατάσταση πανικού. Οι περισσότεροι αναζητούσαν συγγενείς ή φίλους, καλώντας στα κινητά.

Γιατροί, νοσηλευτές και εθελοντές σχημάτισαν μία ανθρώπινη αλυσίδα στο νοσοκομείο του Κατμαντού για να ανοίξουν δρόμο για την διέλευση των ασθενοφόρων.

Στο Έβερεστ, αν και οι ορειβάτες το είχαν εγκαταλείψει λόγω του σεισμού της 25ης Απριλίου, όταν 18 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τις χιονοστιβάδες που προκλήθηκαν, πέτρες και χώματα έπεσαν από το βουνό για να πλήξουν κτίρια στους πρόποδές του. Τουλάχιστον τρεις μαθητές τραυματίστηκαν στην περιοχή.

Ένα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση αρωγής στο Νεπάλ αγνοείται. Σε αυτό επέβαιναν έξι Αμερικανοί πεζοναύτες και δύο Νεπαλέζοι στρατιώτες.

Το μέγεθος της καταστροφής από το νέο σεισμό δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, αναμένεται όμως ότι θα είναι μεγάλο, καθώς χτυπήθηκαν πόλεις και χωριά που είχαν ήδη δεχθεί βαρύτατο πλήγμα από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της 25ης Απριλίου. Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική πτυχή, δε, οι πληγές είναι ανοιχτές και δύσκολα θα κλείσουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν μόλις το 13% από τα 423 εκατ. δολάρια που έχει ανάγκη το Νεπάλ για να ορθοποδήσει από τον προηγούμενο σεισμό. Οι διασώστες δεν είχαν υλικά ήδη πριν από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, ενώ και οι σεισμόπληκτοι δεν έχουν τα απαραίτητα.

«Γιατί εκτοπισμένοι κοιμούνται στα γραφεία μας; Που είναι οι σκηνές; Που είναι τα κιτ υγιεινής;» αναρωτιέται εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, σε έναν από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς σεισμοπλήκτων που έχουν στηθεί μετά το σεισμό της 25ης Απριλίου.

Από το σεισμό των 7,8 βαθμών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 8.046 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 17.800 τραυματίστηκαν.

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024