Το ΔΝΤ πρόθυμο να συνεχίσει να στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
Στην αποσαφήνιση πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να στηρίξει της μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, προχώρησε σήμερα Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο υποδιευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Γιεργκ Ντεκρέσιν.
Στην αποσαφήνιση πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να στηρίξει της μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, προχώρησε σήμερα Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο υποδιευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Γιεργκ Ντεκρέσιν.
Σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ντεκρέσιν δήλωσε πως κατά την άποψη του ΔΝΤ ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένοι στην παραμονή της χώρας στο ευρώ.
«Το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνεχίσει να στηρίζει την προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα θα λειτουργεί επιτυχώς στην ευρωζώνη», ανέφερε.
Ο Ντεκρέσιν, αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, παρουσίασε σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, την εαρινή έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία των οικονομιών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εκεί αναφέρεται πως μια πιθανή επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα θα έχει επιπτώσεις στις βαλκανικές χώρες, όπου οι θυγατρικές Ελληνικών τραπεζών αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του τραπεζικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών αντιπροσωπεύουν το 14-22% του τραπεζικού συστήματος στις οικονομίες που συνδέονται με την Ελλάδα (Βουλγαρία, Σκοπια, Αλβανία, Ρουμανία και Σερβία), ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σε αυτές τις τράπεζες είναι 100% ή και περισσότερο, παρ΄όλο που έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια αποτυπώνοντας τη μειωμένη ζήτηση δανείων και τη μικρότερη εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της μητρικής τράπεζας.
Όπως εξήγησε ο Ντεκρέσιν, αυτό σημαίνει ότι και αυτές οι τράπεζες θα έχουν «ανάγκες ρευστότητας», σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και γι’αυτό το λόγο οι μηχανισμοί εποπτείας των τραπεζών σε αυτές τις χώρες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κάποιες θυγατρικές επιφέρει επιπρόσθετους κινδύνους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Κάντο, κάντο, κάντο» – Μικροί, μοχθηροί άνθρωποι και ο Σατανάς μέσα στο μυαλό του δολοφόνου τον Τζον Λένον
- Η Συμμαχία των Προθύμων αισιοδοξεί για την Ουκρανία, όμως το εδαφικό παραμένει «αγκάθι» για πιθανή συμφωνία
- Capital Link: Καταλύτης ανάπτυξης τα νέα έργα υποδομών στην Ελλάδα
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-1: Διπλό στις Σέρρες με «υπογραφή» Ματσάν
- Σοκαριστικό τροχαίο έξω από την Αμφίκλεια – Συγκρούστηκαν δύο νταλίκες και ένα ΙΧ
- Παρά τους δασμούς του Τραμπ, η οικονομία της ΕΕ αναπτύσσεται περισσότερο από το αναμενόμενο το 2025



