Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλη νίκη των Συντηρητικών δίνει το exit poll στη Βρετανία

Μεγάλη νίκη των Συντηρητικών δίνει το exit poll στη Βρετανία

Νίκη στους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον δίνει το κοινό exit poll στη Βρετανία, όχι πολύ μακριά από την αυτοδυναμία των 326 εδρών. Σε έδρες το exit poll μεταφράζεται: Συντηρητικοί 316, Εργατικοί 239, πανωλεθρία για τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι μένουν στις 10 έδρες, το UKIP 2 έδρες, το σκωτικό SNP 58 έδρες, οι Πράσινοι 2 έδρες και τα υπόλοιπα κόμματα 19 έδρες.

Νίκη στους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον δίνει το κοινό exit poll BBC/Sky/ΙΤV στη Βρετανία, όχι πολύ μακριά από την αυτοδυναμία των 326 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων. Για την έρευνα ρωτήθηκαν 22.000 ψηφοφόροι.

Το exit poll σε έδρες μεταφράζεται:

  • Συντηρητικοί: 316 (+9 έδρες από το 2010)
  • Εργατικοί: 239 (-19 έδρες από το 2010)
  • Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 10 (-47 έδρες από το 2010)
  • UKIP: 2 έδρες
  • SNP: 58 (+52 έδρες από το 2010)
  • Πράσινοι: 2 έδρες (+1 από το 2010)
  • Υπόλοιπα κόμματα: 19 έδρες.

Από τις 650 έδρες, οι 533 είναι στην Αγγλία, οι 59 στην Σκωτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στην Βόρειο Ιρλανδία.

Πάντως, στην πρώτη της αντίδραση η Νίκολα Στέρτζεον του SNP συνέστησε ψυχραιμία και υπομονή για τα τελικά αποτελέσματα, εκτιμώντας ότι είναι μάλλον απίθανο το κόμμα της να κερδίσει τις 58 από τις 59 έδρες της Σκωτίας.

Παραδοσιακά, όπως συμβαίνει από το 1992, το πρώτο αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στο Χάουτον της βόρειας Αγγλίας, γύρω στη 1 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος). Στις εκλογές του 2010 τη συγκεκριμένη έδρα είχαν κερδίσει οι Εργατικοί, οι οποίοι όμως έχασαν τις εκλογές.

Η ροή αποτελεσμάτων από την Σκωτία θα ξεκινήσει γύρω στις 3:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος).

Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να κάνουν δηλώσεις το πρωί της Παρασκευής, μόλις γίνει γνωστή η τελική σύνθεση της νέας Βουλής των Κοινοτήτων και ο αριθμός των εδρών.

Ιδού μερικά σενάρια, αφήνοντας στην άκρη τα ευρήματα του exit poll:

1. Συντηρητικοί με Φιλελεύθερους Δημοκράτες

Τα δύο κόμματα συνεργάζονται ήδη από το 2010. Μια επανάληψη αυτού του συνασπισμού είναι πιθανή. Ο Νικ Κλεγκ, ο ηγέτης της Φιλελεύθερων-Δημοκρατών, είπε ότι θα διαπραγματευτεί αρχικά με το κόμμα που θα αναδειχθεί πρώτο στις εκλογές. Αρκεί να βγαίνουν τα «κουκιά» των εδρών. Εάν χρειαστεί, οι Ενωτικοί του DUP στη Βόρειο Ιρλανδία, που εκτιμάται ότι θα λάβουν τουλάχιστον 9 έδρες, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν.

2. Κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών

Εφόσον ο Κάμερον καταφέρει να κερδίσει επαρκή αριθμό εδρών, πιθανόν να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και να αποζητά στήριξη από άλλα κόμματα για την ψήφιση των νομοσχεδίων.

3. Κυβέρνηση μειοψηφίας των Εργατικών

Αντίστοιχη κίνηση θα μπορούσαν να κάνουν και οι Εργατικοί του Μίλιμπαντ, υπολογίζοντας ενδεχομένως στις ψήφους του Σκωτικού SNP, το οποίο φαίνεται να είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

4. Εργατικοί με Φιλελεύθερους Δημοκράτες

Οι Εργατικοί θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τους εταίρους του Κάμερον, άλλωστε ο Κλεγκ δεν έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο. Ενδεχομένως να υπάρξει ενίσχυση (ή ανοχή) από τους Πράσινους, το ουαλικό Plaid Cymru ή ακόμη το SDLP, ένα μικρό αριστερό κόμμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024