Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Telegraph: Η Γερμανία μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ από την Ελλάδα

Telegraph: Η Γερμανία μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ από την Ελλάδα

Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας συνεχίζει να καταγράφει νέα ρεκόρ και αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ από ότι η Ελλάδα, αναφέρει άρθρο του Αμπρος Εβανς-Πρίτσαρντστη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας συνεχίζει να καταγράφει νέα ρεκόρ και αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ από ότι η Ελλάδα, αναφέρει άρθρο του Αμπρος Εβανς-Πρίτσαρντστη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν χθες, το πλεόνασμα του γερμανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (σ.σ.: η διαφορά των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών μείον τις εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών της χώρας) αναμένεται να σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ φέτος, ανερχόμενο στο 7,9% του ΑΕΠ, ενώ θα διαμορφωθεί στο 7,7% του ΑΕΠ και το 2016. Οι αόριστες διαβεβαιώσεις ότι το γερμανικό πλεόνασμα θα μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκαν για μία ακόμη φορά χωρίς καμία αξία, σημειώνει ο Αμπρος Εβανς-Πρίτσαρντ προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι σήμερα η χώρα που παραβιάζει περισσότερο τους κανόνες σταθερότητας της ευρωζώνης.

«Αν εφαρμοζόταν η νομοθεσία της συνθήκης της ΕΕ, η Γερμανία θα αντιμετώπιζε κυρώσεις. Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από τη Γερμανία να «κάνει τα μαθήματά της» πριν από ένα χρόνο, αλλά απέφυγαν να λάβουν μέτρα εναντίον της. Θα δούμε, εάν η Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα χειριστεί καλύτερα το θέμα αυτή τη φορά. Εάν όχι, οι κυνικοί μπορεί δικαιολογημένα να συμπεράνουν ότι οι μεγάλες χώρες παίζουν με τους δικούς τους κανόνες στην Ευρώπη και ότι η Γερμανία μπορεί να αγνοεί όλους τους κανόνες. Η μηχανή κυρώσεων της ΟΝΕ είναι ιδιαίτερα πολιτική, σε κάθε περίπτωση», σημειώνει το άρθρο.

Φέτος θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, που το γερμανικό πλεόνασμα διαμορφώνεται πάνω από το 6% του ΑΕΠ. Η διαδικασία μακροοικονομικής ανισορροπίας της ΕΕ προβλέπει την έναρξη νομικών κυρώσεων, εφόσον το έλλειμμα υπερβαίνει το 6% του ΑΕΠ για τρία συνεχόμενα χρόνια, εκτός εάν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος λόγος να μη γίνει αυτό. «Υπάρχουν λίγοι ελαφρυντικοί παράγοντες στην περίπτωση αυτή. Το γερμανικό πλεόνασμα δεν προέκυψε από ένα μεμονωμένο σοκ. Το πλεόνασμα παραμένει τεράστιο, ακόμη και αν προσαρμοσθεί για τις χαμηλότερες τιμές εισαγόμενης ενέργειας. Πρόκειται για μία χρόνια διαρθρωτική κατάχρηση, που καθιστά τη νομισματική ένωση μη λειτουργική διαχρονικά, και είναι ασφαλώς πιο επικίνδυνη για την ενότητα της ευρωζώνης από οτιδήποτε γίνεται στην Ελλάδα», σημειώνει ο Πρίτσαρντ.

«Η Γερμανία πρέπει να τιμωρηθεί», δήλωσε ο Σάιμον Τίλφορντ από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας: «Το πλεόνασμά της πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως αντιμετωπίσθηκαν προηγουμένως τα ελλείμματα των χωρών του Νότου, ως μία συγκρίσιμη απειλή για τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Αυτό που είναι πολύ ανησυχητικό είναι ότι το πλεόνασμα (της Γερμανίας) θα έπρεπε να μειωνόταν φυσιολογικά με ταχύ ρυθμό σε αυτή τη φάση του οικονομικού κύκλου». Το ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας κινείται στο 4,7% που είναι το χαμηλότερο μετά την επανένωσή της. Θα έπρεπε, επομένως, να υπάρξει μία μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης. Αυτό δεν συμβαίνει, επειδή εμποδίζεται ο μηχανισμός εξισορρόπησης.

«Αυτό που προκύπτει είναι ότι η ΟΝΕ είναι καταδικασμένη να παραπαίει από κρίση σε κρίση, ακόμη και όταν υπάρχει ανάκαμψη της οικονομίας. Κάθε ανάκαμψη στη Νότια Ευρώπη θα οδηγήσει στην ίδια συσσώρευση εμπορικών ανισορροπιών μέσα στην ΟΝΕ, και επομένως ανάλογες αντισταθμιστικές ροές κεφαλαίων, χρηματοδότηση του χρέους από τους πωλητές και φούσκες περιουσιακών στοιχείων, που οδήγησαν αρχικά στην κρίση της ΟΝΕ», τονίζει ο αρθρογράφος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024