Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στις 12 Μαΐου επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

Στις 12 Μαΐου επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

Επαναλαμβάνονται στις 12 Μαΐου οι συνομιλίες της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν με στόχο πλέον τη σύνταξη του τελικού κειμένου της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχέρανης. Οι επαφές θα γίνουν στην Βιέννη, αρχικά σε επίπεδο Ιράν-ΕΕ, ενώ από τις 15 Μαΐου θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι της Ομάδας των «6».

Επαναλαμβάνονται στις 12 Μαΐου οι συνομιλίες της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν με στόχο πλέον τη σύνταξη του τελικού κειμένου της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχέρανης.

Οι επαφές θα γίνουν στην Βιέννη, αρχικά σε επίπεδο Ιράν-ΕΕ, ενώ από τις 15 Μαΐου θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι της Ομάδας των «6» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).

To Ιράν συνδέει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα με την πλήρη άρση των κυρώσεων σε βάρος του.

Στις ΗΠΑ, το ενδεχόμενο συνεννόησης με το Ιράν προκαλεί τις σφοδρές αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι ελέγχουν πλήρως το Κογκρέσο της χώρας.

Λαύρος κατά της όποιας συμφωνίας εμφανίζεται στο Ισραήλ και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος επικράτησε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

«Κουρεύεται» το πρόγραμμα

H καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 2 Απριλίου προβλέπει ότι οι υπάρχουσες ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει η Τεχεράνη, είτε θα διαλυθούν είτε θα σταλούν σε άλλη χώρα.

Συνολικά θα «χαθούν» τα 2/3 της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ η χώρα θα παρακολουθείται από τη διεθνή κοινότητα για τα επόμενα 10 χρόνια.

Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι η χώρα από 19.000 συσκευές φυγοκέντρησης (για τον εμπλουτισμό ουρανίου) που διαθέτει σήμερα θα μείνει με 6.104 στο μέλλον.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, το Ιράν συμφωνεί να μην εμπλουτίζει ουράνιο πάνω από 3,67% για τα επόμενα 15 χρόνια, ενώ οι επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων θα είναι αυστηρότατες και θα διαρκέσουν 25 χρόνια.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι θα πάψουν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ εις βάρος του Ιράν, ωστόσο, εάν σε οποιοδήποτε στάδιο η Τεχεράνη υποχωρήσει από τις δεσμεύσεις της, οι κυρώσεις θα επανέλθουν άμεσα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024