Νιγηρία: Απελευθερώθηκαν 160 γυναίκες και παιδιά από τα χέρια της Μπόκο Χαράμ
Ο νιγηριανός στρατός ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε 160 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν από την Μπόκο Χαράμ κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον του προπυργίου των ισλαμιστών στο δάσος Σαμπίσα στη βορειοανατολική χώρα. Δεν είναι σαφές εάν μεταξύ τους βρίσκονται ορισμένες από τις 219 μαθήτριες που έπεσαν πέρυσι στα χέρια της Μπόκο Χαράμ.
Ο νιγηριανός στρατός ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε 160 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν από την Μπόκο Χαράμ κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατά του προπυργίου των ισλαμιστών στο δάσος Σαμπίσα στη βορειοανατολική χώρα -δύο ημέρες μετά την απελευθέρωση άλλης ομάδας 300 γυναικών ομήρων στην ίδια περιοχή.
«Συνεχίζουμε να κάνουμε την καταμέτρηση των διασωθέντων, υπάρχουν σχεδόν 60 γυναίκες κάθε ηλικίας και περίπου 100 παιδιά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού ξηράς Σάνι Ουσμάν. Ένας όμηρος και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν και την επιχείρηση του στρατού, ενώ οκτώ όμηροι και τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, προσέθεσε χωρίς να αναφέρει αντίστοιχο απολογισμό στις τάξεις των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ.
Την Τρίτη ο στρατός είχε ανακοινώσει την απελευθέρωση 200 κοριτσιών και 93 γυναικών που κρατούνταν στα στρατόπεδα της Μπόκο Χαράμ, επίσης στο δάσος Σαμπίσα.
Πριν από την επίσημη αναγνώρισή τους, ο στρατός δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν μεταξύ των γυναικών που απελευθερώθηκαν ήταν ορισμένες από τις 219 μαθήτριες, η απαγωγή των οποίων από τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ μέσα από το σχολείο τους στο Σίμποκ στις 14 Απριλίου του 2014 είχε προκαλέσει οργή και διεθνή κινητοποίηση.
Οι μαζικές απαγωγές είναι συνήθης τακτική της Μπόκο Χαράμ και σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, σχεδόν 2.000 γυναίκες έχουν απαχθεί από την ισλαμιστική οργάνωση οι οποίες υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική κακοποίηση. Ορισμένες έχουν εξαναγκαστεί να πολεμούν στην πρώτη γραμμή μαζί με τους ισλαμιστές τζιχαντιστές, σύμφωνα με μαρτυρίες που έχει συλλέξει η Αμνηστία.
Σύμφωνα με νιγηριανή στρατιωτική πηγή, οι γυναίκες που απελευθερώθηκαν από την εβδομάδα χρησίμευαν κυρίως ως ανθρώπινη ασπίδα κατά των επιχειρήσεων του νιγηριανού στρατού.
Ο νιγηριανός στρατός, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, «εκκαθάρισε αρκετά στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων αυτή την εβδομάδα και κατάσχεσε εξοπλισμό και οχήματα».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Συνελήφθη στην Αγία Βαρβάρα 22χρονος με όπλο και 4.000 ευρώ – Έκανε απάτες παριστάνοντας τον λογιστή στα Γρεβενά
- Έχουμε βίντεο: Τι έγινε στα backstage της δεύτερης πρόβας του Akyla για την Eurovision;
- Ο Λανουά επέλεξε για το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ τον τελευταίο διαιτητή σε ορισμούς στη La Liga
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι «ισχυροί κωδικοί πρόσβασης» δεν αρκούν στην εποχή της AI
- Ο Αρτέτα πρέπει να «τραβήξει» πολλούς άσους απ΄ το… μανίκι
- Βίντεο σοκ: Γυναίκα μαχαίρωσε κομμωτή η γιατί… δεν της άρεσε το κούρεμά της

