Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

ΥπΟικ: Υπάρχει ευελιξία, αλλά οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν

Η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία για να επιτευχθεί έντιμη ενδιάμεση συμφωνία, ωστόσο οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών. «Η κυβέρνηση εμμένει σε συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος» υπερθεματίζει το Μαξίμου. Νέα συνεδρίαση του Brussels Group, στον απόηχο και του θετικού Euroworking Group, ενώ συνεδριάζει και το Υπουργικό, όπου ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία προκειμένου να επιτευχθεί μια έντιμη ενδιάμεση συμφωνία, ωστόσο οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. «Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος» συμπληρώνει το Μαξίμου.

Την Τετάρτη, οι εργασίες του EuroWorking Group διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, σύμφωνα και με πηγές της Ευρωζώνης, ενώ σήμερα, Πέμπτη, συνέρχεται εκ νέου το Brussels Group.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιοποιήθηκε μετά τις δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς και τις δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου που ζήτησε από την Αθήνα μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές και ανάληψη του πολιτικού κόστους, υπογραμμίζεται:

«Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

» Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά.»

Νωρίτερα, πηγές της Ευρωζώνης δήλωναν ικανοποιημένες από τη συζήτηση που διεξήχθη για την Ελλάδα στο EuroWorking Group, τονίζοντας ότι το κλίμα ήταν «θετικό και ευχάριστο».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πώς αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική.

Σήμερα, Πέμπτη συνέρχεται εκ νέου το Brussels Group, με στόχο την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, ενώ την ίδια ώρα στην Αθήνα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο όπου, αν μη τι άλλο, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και κατ’ επέκταση για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τις προτάσεις και παροχές της Αθήνας, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι το κλείδωμα της συμφωνίας στις αρχές Μαΐου είναι εφικτό και -σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές- η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αίτημα για συνεδρίαση έκτακτου Eurogroup στις 4 Μαΐου, ελπίζοντας ότι εφόσον γίνει δεκτό το αίτημά της θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αποφασίσει αύξηση του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Σημειώνεται δε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες και χωρίς πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στη διάρκεια της επικείμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ ελλοχεύει ο κίνδυνος ο Μ.Ντράγκι να πάρει αποφάσεις για περαιτέρω απομείωση των ελληνικών ενεχύρων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να πάρουν ρευστότητα.

Διαβάστε επίσης:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024