Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ένταση στη Βουλή κατά τη συζήτηση για ΕΒΖ και 100 δόσεις

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα η συζήτηση της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης, με την οποία αφενός καταβάλλεται προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και, αφετέρου διευρύνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων.

Με κατηγορίες κατά της ΝΔ, ότι επιδιώκει το κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, απάντησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, στις παρατηρήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΒΖ, μέσω του εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, ενδέχεται να κριθεί από την Κομισιόν, ως παράτυπη κρατική ενίσχυση.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εισήχθη προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προβλέπει την ενίσχυση της ΕΒΖ, με 30 εκατ. ευρώ, από τα διαθέσιμα του εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, «έναντι αυξήσεως του μετοχικού της κεφαλαίου».

«Αν δεχθούμε ότι μπορεί να υπάρξουν παρεκκλίσεις από το εθνικό δίκαιο, δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να εισαχθεί παρέκκλιση από το ενωσιακό δίκαιο των κρατικών ενισχύσεων, που επιτάσσει την κοινοποίηση κάθε περίπτωσης κρατικής ενίσχυσης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», εκτίμησε ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ) παρατήρησε πως «την συγκεκριμένη πολιτική επιλογή δεν θα την «πληρώσει» ο προϋπολογισμός, αλλά οι δανειστές της «Αγροτικής» που θα βρουν μικρότερη περιουσία.

Το Ποτάμι διαφωνεί με την ΠΝΠ, εκτιμώντας πως τα χρήματα δεν πρόκειται να φτάσουν στους τευτλοπαραγωγούς: «Στην πραγματικότητα ο κ. Λαφαζάνης ντρέπεται να δώσει χρήματα στην ΔΕΗ, οπότε τα δίνει μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς η ΕΒΖ χρωστά στη ΔΕΗ 8 εκ. ευρώ», ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης.

Ο Γ.Γαλέος (ΧΑ) εκτίμησε πως τα 30 εκατ. ευρώ δεν θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία του εργοστασίου. Ο Ν.Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) κατηγόρησε την κυβέρνηση πως καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες στους εργαζόμενους της ΕΒΖ. «Να δούμε, τα μέτρα στήριξης της τευτλοκαλλιέργειας και μετά να δούμε αν αυτή η απόφαση ενισχύει την κυβέρνηση», ζήτησε ο Γ.Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

Οργισμένη υπήρξε η απάντηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π.Λαφαζάνη, ο οποίος κατηγόρησε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πως με την φιλολογία περί «κρατικών ενισχύσεων», επιδιώκουν να στείλουν «μηνύματα και παραγγελίες» στην Κομισιόν.

Βαλαβάνη: Δεν σβήνουμε πρόστιμα φοροφυγάδων

Με την ίδια ΠΝΠ, διευρύνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων, προκειμένου να υπαχθούν σ’ αυτήν και πρόσθετοι φόροι του νόμου 2523/1997 (φόροι για καθυστερημένες ή ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις), οι οποίοι από το 2014 και εντεύθεν αναγνωρίζονται από την νομοθεσία ως «πρόστιμα».

Οι ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκαναν λόγο για «το πρώτο σκάνδαλο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» (Μ.Βαρβιτσιώτης), ή διαπίστωναν «φωτογραφική διάταξη και ενδεχόμενη εξόφληση προεκλογικών γραμματίων σε μεγαλοφειλέτες» (‘Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου).

Στο ίδιο πλαίσιο, η αντιπολίτευση αξίωσε από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τα ονόματα όσων ωφελούνται από τη συγκεκριμένη διεύρυνση, με χρέη άνω του 1 εκ. ευρώ, με τον Χ.Θεοχάρη (Ποτάμι), να αφήνει μάλιστα υπονοούμενα για εξυπηρέτηση μεγάλου καπνοβιομηχάνου.

«Καραμπινάτη μεθόδευση», διαπίστωσε ο Ν.Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), «προσχωρήσατε στο δόγμα ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», παρατήρησε ο Γ.Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ), ενώ «ρυθμίσεις άπαξ για όλους ή για κανέναν», πρότεινε ο Γ. Γαλέος (Χρυσή Αυγή).

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, επέμεινε ότι η ρύθμιση δεν αφορά πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί αυτοτελώς από το ΣΔΟΕ και τη Δικαιοσύνη, ούτε για πλαστά και εικονικά τιμολόγια (όπως είχε υποστηρίξει ο Μάκης Βορίδης), αλλά -όπως είπε- τους «πρόσθετους φόρους» του νόμου του 1997.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024