Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Άδειασμα» Βαρουφάκη από Τσίπρα προεξοφλεί ο διεθνής Τύπος

«Άδειασμα» Βαρουφάκη από Τσίπρα προεξοφλεί ο διεθνής Τύπος

Την εκτίμηση ότι μετά το Eurogroup της Λετονίας ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ακόμη πιο απομονωμένος, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα διατυπώνουν οι Financial Times. Πρόσωπο από την ελληνική κυβέρνηση δήλωσε στους Financial Times πως ο κ. Βαρουφάκης έχει γίνει «βαρίδι» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η εφημερίδα αναφέρει πως είναι «μάλλον απίθανο» να τον εγκαταλείψει άμεσα ο κ. Τσίπρας.

Την εκτίμηση ότι μετά το Eurogroup της Λετονίας ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ακόμη πιο απομονωμένος τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Αθήνα διατυπώνουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει πως «σε μία ένδειξη ότι η επιθετική προσέγγιση του κ. Βαρουφάκη δημιουργεί ανησυχίες και στην Ελλάδα, ανώτερος αξιωματούχος από την Αθήνα δήλωσε πως η σύνοδος στη Ρίγα ενδεχομένως να οδηγήσει στην παράκαμψη του, καθώς ο κ. Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνουν περισσότερο δράση».

Οι FT υποστηρίζουν μάλιστα πως ορισμένοι αξιωματούχοι από την Ευρωζώνη και την Ελλάδα πιστεύουν πως οι διαφορές ανάμεσα στον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσίπρα βαθαίνουν.

Άτομο προσκείμενο στην ελληνική κυβέρνηση δήλωσε στους Financial Times πως ο κ. Βαρουφάκης έχει γίνει «βαρίδι» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η εφημερίδα αναφέρει πως είναι «μάλλον απίθανο» να τον εγκαταλείψει άμεσα ο κ. Τσίπρας.

«Η ώρα για να ρίξει τον υπουργό Οικονομικών θα είναι όταν θα έχει επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία με τους πιστωτές και προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης», ανέφερε πηγή των FT.

Παράλληλα, και η γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι στην Αθήνα υπάρχουν σκέψεις για αντικατάστασή του. Κατά την ίδια εφημερίδα, καθώς η κρίση στην Ελλάδα κορυφώνεται, δεν θεωρούνται πλέον ταμπού σκέψεις για ένα Σχέδιο Β’, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και μια Grexit.

«Stop» στο φροντιστήριο Βαρουφάκη

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Λετονίας είναι ξεκάθαρο πως οι ομόλογοι του κ. Βαρουφάκη θα είναι πρόθυμοι να τον ακούσουν μόνον εάν ο ίδιος ή η τρόικα έχουν να πουν κάτι ενθαρρυντικό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης προειδοποίησε την προηγούμενη Παρασκευή στο Eurogroup τους ομολόγους του για τους κινδύνους από την άσκηση υπερβολικής πίεσης στην Αθήνα, ο Πέτερ Καζιμίρ ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών ξέσπασε και εξαπέλυσε σφόδρα πυρά κατά του Έλληνα ομολόγου του εκφράζοντας την απογοήτευση που επικρατεί στο Eurogroup για τη στάση του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλο από αυτό που χαρακτηρίζουν σαν ένα στυλ φροντιστηρίου από τον καθηγητή οικονομικών και την αποτυχία του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του».

Αναμένεται δημόσια στήριξη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες ο κ. Τσίπρας αναμένεται να διατυπώσει εντός της ημέρας δημοσίως τη στήριξή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Βαρουφάκης «είναι εκείνος που εκπροσωπεί τη χώρα στο Eurogroup και θα εξακολουθήσει να το κάνει».

Πάντως η πρώτη πολιτική δήλωση υποστήριξης του κ. Βαρουφάκη ήρθε σήμερα Δευτέρα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ δήλωσε:«Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει τη θερμή υποστήριξη μας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024