
Επιβραδύνθηκε η οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Απρίλιο
Η οικονομική δραστηριότητα στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα της Markit, σε μια ένδειξη ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίξουν την ανάκαμψη της εύθραυστης οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 53,7 από τις 54,2 μονάδες ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τη μεταποίηση έπεσε στις 51,9 από τις 52,2 μονάδες.
Η οικονομική δραστηριότητα στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα της Markit, σε μια ένδειξη ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίξουν την ανάκαμψη της εύθραυστης οικονομίας.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) για τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών υποχώρησε στις 53,5 μονάδες από 54 μονάδες τον Μάρτιο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 54,4 μονάδες.
«Ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης αποτελεί μεγάλη απογοήτευση, δεδομένων των αυξημένων εκτιμήσεων ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα στήριζε την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στις αρχές του χρόνου», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον.
«Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για το κατά πόσο η ανάκαμψη κλονίζεται και πάλι καθώς και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής» πρόσθεσε.
Ενώ ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει ήδη υποδείξει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από το πρόγραμμα ύψους 1,1 τρις ευρώ, έχει επίσης επισημάνει ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης δεν θα είναι διατηρήσιμη αν οι κυβερνήσεις δεν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Μάρτιο, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί από το 1,5% φέτος στο 2,1% το 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 53,7 από τις 54,2 μονάδες ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τη μεταποίηση έπεσε στις 51,9 από τις 52,2 μονάδες.
Η Markit ανακοίνωσε επίσης ότι ο σύνθετος δείκτης PMI υποδηλώνει πιο αδύναμη ανάπτυξη στη Γερμανία και τη Γαλλία. Η επιβράδυνση στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης αντισταθμίστηκε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις υπόλοιπες χώρες στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, όπου η παραγωγή αυξήθηκε με το μεγαλύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2007, σύμφωνα με την έρευνα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Πέτερ Πράετ, υποστήριξε πως οι χώρες της ευρωζώνης χρειάζονται μεταρρυθμίσεις προκειμένου η οικονομική ανάκαμψη να καταστεί διατηρήσιμη. Σε αντίθεση με προηγούμενες γενικόλογες δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ, ο Πράετ προχώρησε από το βήμα συνεδρίου στο Βερολίνο σε συγκεκριμένες υποδείξεις, αναφέροντας πως η ευρωζώνη χρειάζεται ένα συνδυασμό πολιτικών για την κυκλική ανάκαμψη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται…
- Έρχεται νέα δικογραφία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – Στοιχεία που εμπλέκουν «γαλάζιο» πρώην υπουργό
- Αυτά είναι τα αξεσουάρ αυτοκινήτου που ίσως σου κοστίσουν ακριβά – Τι απαγορεύεται με τον νέο ΚΟΚ
- AI: Τι πρέπει να μάθουμε στα παιδιά για να είναι έτοιμα για ένα μέλλον που διαμορφώνεται απ’την τεχνητή νοημοσύνη;
- Το νεότερα για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου: Εξετάζεται η τοποθέτηση συσκευής καρδιακής υποβοήθησης
- Οι προτάσεις του ΔΝΤ για το στεγαστικό: Βάλτε φόρο στα άδεια σπίτια, χτίστε κοινωνικές κατοικίες
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «γαλλικό κλειδί» στην «σκουριασμένη» κλειδαριά της κυβέρνησης
- Ενοίκια: Τα σημεία «κλειδιά» για το Ε2
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442