Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επαναλειτουργεί η μονάδα του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές Κορυδαλλού

Επαναλειτουργεί η μονάδα του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές Κορυδαλλού

Εγκαινιάστηκε, σήμερα, εκ νέου η μονάδα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» που λειτουργεί στην ανδρική πτέρυγα των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού. Η δομή είχε καταστραφεί από πυρκαγιά κατά τη διάρκεια εξέγερσης κρατουμένων τον Σεπτέμβριο του 2012.

Εγκαινιάστηκε, σήμερα, εκ νέου η μονάδα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» που λειτουργεί στην ανδρική πτέρυγα των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού. Η δομή είχε καταστραφεί από πυρκαγιά κατά τη διάρκεια εξέγερσης κρατουμένων στις 23 Σεπτεμβρίου 2012.

Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς κήρυξε και επισήμως την επαναλειτουργία του προγράμματος.

«Ευχαριστούμε τόσο τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο, που είναι και παλιός μας γνώριμος από την θέση του αντιπροέδρου του ΚΕΘΕΑ, αλλά και την κυρία Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία επί της θητείας της στο υπουργείο Υγείας συνέβαλε καθοριστικά στην επαναλειτουργία της κοινότητας μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2012», επεσήμανε ο κ. Νοταράς.

Και προσέθεσε ότι, ενώ με την παρέμβαση της κ. Σκοπούλη εξασφαλίστηκε το κονδύλι για την αποκατάσταση των ζημιών, μόλις εντός 10 ημερών από την πυρκαγιά, «δυστυχώς χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ξαναστηθεί η δομή που βλέπετε σήμερα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η επαναλειτουργία του προγράμματος μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού «δίνει ένα σημαντικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή και εδώ, μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, υπάρχει μια ομάδα που παρά τις δύσκολες συνθήκες δίνει τη μάχη της επιβίωσης. Αυτό που κάνετε είναι μοναδικό. Ελπίζω να συνεχίσετε να μας δείτε το παράδειγμα».

Ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι η επαναλειτουργία της δομής σηματοδοτεί και την πρόθεση της κυβέρνησης για μια νομοθετική μεταρρύθμιση που θα βασίζεται σε μια φιλοσοφία με επίκεντρο το ενδιαφέρον του ατόμου για τον εαυτό του, την υγεία του και κατ’ επέκταση την κοινωνία.

«Αυτό ακριβώς κάνει το ΚΕΘΕΑ. Φροντίζει το άτομο, την ψυχή του, την υγεία του και συμβάλλει στην συνολική βελτίωση της κοινωνίας. Πιστεύω ότι, ο αλτρουισμός είναι η μόνη λύση. Πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να αλλάξουμε την κοινωνία προς το καλύτερο», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε την λειτουργία του προγράμματος δείγμα εξανθρωπισμού των φυλακών και τα μέλη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» κοινωνικά σύμβολα.

«Αξίζετε τον σεβασμό της Πολιτείας, η οποία δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι φυλακισμένοι είναι πάνω απ’ όλα άνθρωποι που χρειάζονται τη στήριξή μας και σωστή υγειονομική περίθαλψη. Εμείς, ως υπουργείο Υγείας δηλώνουμε την αμέριστη στήριξή μας για τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών τόσο στο νοσοκομείο, όσο και στο ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού», κατέληξε ο κ. Ξανθός.

ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει

Το πρόγραμμα «Εν Δράσει» παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης σε κρατούμενους και αποφυλακισμένους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η δομή της ανδρικής πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, σήμερα, εξυπηρετεί 13 άτομα και στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και εξειδικευμένους θεραπευτές. Λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00 το πρωί έως και τις 17:00 μ.μ. κατά τη διάρκεια των οποίων οι κρατούμενοι συμμετέχουν σε ομάδες θεραπείας, εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας.

Το KEΘEA «Εν Δράσει» έχει δημιουργήσει επίσης θεραπευτικές κοινότητες για κρατούμενους, στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και στις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θηβών.

Η συνέχεια της θεραπείας μετά την αποφυλάκιση εξασφαλίζεται στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης που λειτουργεί στην Αθήνα, με τελικό στόχο την κοινωνική επανένταξη.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024