Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μάρδας: Μας λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους

Μάρδας: Μας λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους

Στην παραδοχή ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους για τον Απρίλιο προχώρησε σήμερα Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Μάρδας είπε πως βρισκόμαστε σε «οριακό σημείο» ήδη από τον Φεβρουάριο. Αργότερα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις».

 

Στην παραδοχή ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους για τον Απρίλιο προχώρησε σήμερα Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Μιλώντας στο Μega, ο κ. Μάρδας ανέφερε πως έως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις, αλλά και να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. «Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα τελειώσει στις 30 Απριλίου και εκεί ομολογουμένως μπορεί να ξεπεράσω τις προβλέψεις των εσόδων μου. Αυτά που βλέπω όμως τώρα για τις 24 του μηνός που χρειάζομαι χρήματα μου δείχνουν ότι η απόκλιση των εσόδων δεν μου δίνει αυτή την άνεση που περιμένω», δήλωσε.

Για τις αποκλίσεις στα έσοδα που αναγκάζουν την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα των φορέων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε τα εξής: «Μέχρι τώρα υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ. Τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα και να υπερκαλυφθούν. Εμείς ως Λογιστήριο του Κράτους είμαστε διαχειριστές μιας κατάστασης που λέει ότι αυτά βρίσκουμε σε έσοδα, έχουμε αυτές τις δαπάνες και πρέπει να ρυθμίσουμε τα πάντα έτσι ώστε να κάνουμε τις πληρωμές μας. Δεν μπορώ να βασιστώ στο γεγονός ότι πράγματι στο τέλος Απριλίου μπορεί τα έσοδα να ξεπεράσουν τις όποιες ευνοϊκές προβλέψεις. Αυτά βλέπω, έτσι κινούμαι».

Ο κ. Μάρδας ερωτηθείς για το εάν έχουμε βρεθεί σε οριακό σημείο είπε πως «είμαστε σε οριακό σημείο ήδη από το Φεβρουάριο», εμφανίσθηκε πάντως καθησυχαστικός σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει εναλλακτικά σχέδια στο μυαλό της. «Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε βέβαια τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους. Έχουμε όμως και άλλους πόρους», είπε.

Ο υπουργός αναφερόμενος στις αντιδράσεις δημάρχων και περιφερειαρχών είπε πως «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα» και επανέλαβε πως οι ΟΤΑ που θα μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούν να χρησιμοποιούν εντός ολίγων ημερών.

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις»

«Στο τέλος του μήνα φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στα Παραπολιτικά, αποσαφηνίζοντας το θέμα που δημιουργήθηκε για το έλλειμμα στα κρατικά ταμεία των 350-400 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς για τα 400 εκατομμύρια που λείπουν από το κράτος τόνισε ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δημιουργείται ένα «μαξιλάρι» για να υπάρχει μια άνεση και να πληρώνονται όλες οι υποχρεώσεις. Αναγνώρισε πως οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν και τόνισε πως η κυβέρνηση πιέζει για να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024