Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το pembrolizumab στη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του πνεύμονα

Το pembrolizumab στη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του πνεύμονα

Ένα νέο φάρμακο που ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του καρκίνου δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για ορισμένους ασθενείς με προχωρημένου σταδίου καρκίνο του πνεύμονα.

Ένα νέο φάρμακο που ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του καρκίνου δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για ορισμένους ασθενείς με προχωρημένου σταδίου καρκίνο του πνεύμονα.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου New England Journal of Medicine, το pembrolizumab έχει ήδη εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία του επιθετικού μελανώματος.

Το pembrolizumab ανήκει σε μια νέα ομάδα δραστικών ουσιών που μπλοκάρουν τον παράγοντα PD-1, απελευθερώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα για να μπορέσει να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα.

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, σε δείγμα 495 ασθενών με προχωρημένου σταδίου καρκίνο του πνεύμονα, εκείνοι που είχαν υψηλά επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης στα κύτταρα του όγκου, είχαν καλή ανταπόκριση στο pembrolizumab.

Σχεδόν οι μισοί εκ των ασθενών αυτών εμφάνισαν συρρίκνωση του όγκου και μέχρι και σήμερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το σκεύασμα συμπλήρωσε διάρκεια πέραν των 12 μηνών.

Πιο αναλυτικά, όλοι οι ασθενείς έκαναν ενέσεις με pembrolizumab κάθε δύο με τρεις εβδομάδες και οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από τους καρκινικούς όγκους για να μετρούν τα επίπεδα της πρωτεΐνης PD-L1. Ο απώτερος στόχος ήταν να δουν κατά πόσο τα επίπεδα της PD-L1 συσχετίζονταν με την πιθανότητα ανταπόκρισης στη θεραπεία. Αν όντως συνέβαινε αυτό, τότε οι γιατροί θα μπορούσαν να δίνουν τη θεραπεία μόνο σε ασθενείς με καλές πιθανότητες ανταπόκρισης στην αγωγή.

Και όντως απεδείχθη ότι η πρωτεΐνη PD-L1 ήταν καλός δείκτης. Εκ του συνόλου των ασθενών, το 19% ανταποκρίθηκε στη θεραπεία, δηλαδή οι όγκοι συρρικνώθηκαν τουλάχιστον κατά 30%. Αλλά μεταξύ των ασθενών με ενεργή PD-L1 τουλάχιστον τα μισά καρκινικά κύτταρα, καταγράφηκαν 45% ανταπόκριση στο pembrolizumab.

Μετά από 12 μήνες παρακολούθησης των ασθενών, οι περισσότεροι με υψηλά επίπεδα PD-L1 εξακολουθούσαν να είναι εν ζωή.

«Η διάρκεια της ανταπόκρισης του οργανισμού στη θεραπεία είναι πραγματικά πρωτοφανής», σχολιάζει ο ερευνητής Δρ Έντουαρντ Γκάρον, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Σπεύδει πάντως να διευκρινίσει ότι, ενώ αρκετά φάρμακα έχει πλέον διαπιστωθεί ότι στοχεύουν συγκεκριμένες μη φυσιολογικές πρωτεΐνες στα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα, εν τέλει οι ασθενείς με τις συγκεκριμένες ανωμαλίες δεν είναι πολλοί.

Οι συχνότερες παρενέργειες του ήταν κόπωση, δερματικά εξανθήματα και απώλεια της όρεξης. Επίσης στο 10% των ασθενών εκδηλώθηκαν σοβαρότερες παρενέργειες, όπως πνευμονική φλεγμονή, και δύο θάνατοι.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024