Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεκαπέντε άμαχοι νεκροί στις σαουδαραβικές επιδρομές στην Υεμένη

Δεκαπέντε άμαχοι νεκροί στις σαουδαραβικές επιδρομές στην Υεμένη

Τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν από ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα της Υεμένης έπειτα από αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η σουνιτική αραβική συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία με στόχο βάση πυραύλων Σκουντ. Δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν, πρατήριο καυσίμων τυλίχτηκε στις φλόγες και μαρτυρίες από τα νοσοκομεία κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες που ούρλιαζαν από τον πόνο. Στόχος επιδρομών έγιναν δεκάδες ακόμη θέσεις των σιιτικών πολιτοφυλακών Χούτι.

Τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν από ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα της Υεμένης έπειτα από αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η σουνιτική αραβική συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία με στόχο βάση πυραύλων Σκουντ. Δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν, πρατήριο καυσίμων τυλίχτηκε στις φλόγες και μαρτυρίες από τα νοσοκομεία κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες που ούρλιαζαν από τον πόνο.

Στόχος επιδρομών έγιναν δεκάδες ακόμη θέσεις και στρατιωτικές βάσεις των σιιτικών πολιτοφυλακών Χούτι στην πρωτεύουσα, τη Σάαντα, προπύργιο των Χούτι, στην Ιμπ, την Τάιζ και το Άντεν.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης Saba, το οποίο ελέγχει το κίνημα των Χούτι, έκανε λόγο για «δεκάδες μάρτυρες και εκατοντάδες τραυματίες». Δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν και ένα βενζινάδικο όπου πολλοί αυτοκινητιστές είχαν σχηματίσει ουρά πήρε φωτιά μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις.

Καταστράφηκαν επίσης τα κεντρικά γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Yemen Today, ο οποίος ανήκει στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ (που έχει συμμαχήσει με τους Χούτι). Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν και το σήμα του σταθμού χάθηκε, δήλωσαν εργαζόμενοι στο Reuters.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται εδώ και τρεις εβδομάδες των επιδρομών με στόχο τις σιιτικές πολιτοφυλακές Χούτι, επιδιώκοντας να ανακόψει την προέλαση που θα μπορούσε να καταλήξει στο να έχουν οι σιίτες του βορρά τον έλεγχο όλης της Υεμένης -δίνοντας κατ’ επέκταση στο Ιράν τη δυνατότητα να επεκτείνει την επιρροή του στην αραβική χερσόνησο.

Ο πρόεδρος Αντέλ Μανσούρ έκανε λόγο για τις ισχυρότερες εκρήξεις που σημειώνονται στη Σαναά από την έναρξη της σαουδαραβικής επίθεσης κατά των Χούτι. Η βάση Φατζ Άταν βρίσκεται δίπλα στη συνοικία Χάντα, όπου εδρεύει το προεδρικό μέγαρο και πολλές ξένες πρεσβείες.

Ο επικεφαλής των Χούτι, Άμπντελ Μάλικ αλ Χούτι, διεμήνυσε στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος το βράδυ της Κυριακής ότι «ο λαός της Υεμένης» δεν θα υποκύψει ποτέ μπροστά στη «βάρβαρη επίθεση» της Σαουδικής Αραβίας.

Κατηγόρησε το Ριάντ ότι επιδιώκει να εισβάλει στη χώρα, να την καταλάβει και να την θέσει υπό την ηγεμονία της, ενώ απέρριψε ότι το κίνημα υποστηρίζεται από το σιιτικό Ιράν. Η Τεχεράνη «δεν διαθέτει επιρροή στην Υεμένη», υποστήριξε.

Την ίδια στιγμή, στα σύνορα της Υεμένης με τη Σαουδική Αραβία ένας Σαουδάραβας συνοριοφύλακας σκοτώθηκε και δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά βαρέων όπλων και όλμους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών του βασιλείου.

Αρκετά μέλη των Σαουδαραβικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του συνασπισμού.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε διαμεσολάβηση του Ιράν στη σύγκρουση και αναφέρθηκε στην ιδέα ενός «αραβικού Σχεδίου Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της χώρας, μόλις επιστρέψει η σταθερότητα.

«Κάθε προσπάθεια μεσολάβησης από την πλευρά του Ιράν είναι απαράδεκτη, διότι το Ιράν εμπλέκεται στη σύγκρουση στην Υεμένη» δήλωσε ο Ρίαντ Γιασίν στο περιθώριο μιας αραβοτουρκικής οικονομικής συνόδου στο Κουβέιτ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024