Με αφορμή την Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, η ευρωπαϊκή εκστρατεία «Ex-Smokers are Unstoppable» λανσάρει τη νέα βελτιωμένη έκδση της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής iCoach. Με νέες λειτουργίες, η ανανεωμένη εφαρμογή, που λειτουργεί τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε φορητές συσκευές μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερους καπνιστές να σβήσουν το τελευταίο τους τσιγάρο.

Με αφορμή την Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, η ευρωπαϊκή εκστρατεία «Ex-Smokers are Unstoppable» λανσάρει τη νέα βελτιωμένη έκδση της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής iCoach. Με νέες λειτουργίες, η ανανεωμένη εφαρμογή, που λειτουργεί τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε φορητές συσκευές μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερους καπνιστές να σβήσουν το τελευταίο τους τσιγάρο.

Η καμπάνια «Ex-Smokers are Unstoppable» ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2011 με στόχο να βοηθήσει νέους ηλικίας 24-35 χρονών σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν το κάπνισμα.

Η καμπάνια συνεχίστηκε επιτυχημένα το 2012 και το 2013, και επανέρχεται το 2015, πιο αποφασιστικά από ποτέ με σκοπό να βοηθήσει τους νέους να εγκαταλείψουν το κάπνισμα και να προωθήσει τα πολλά πλεονεκτήματα ενός τρόπου ζωής χωρίς καπνό. Καλύτερη υγεία και ευημερία, περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα και τελικά καλύτερη ποιότητα ζωής περιμένει όσους αποφασίσουν να διακόψουν το κάπνισμα.

Επιπλέον, πέρα από το όφελος του ποιοτικού χρόνου ζωής για τους πρώην καπνιστές, η διακοπή του καπνίσματος απαλλάσσει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας και τις οικονομίες από την οικονομική επιβάρυνση που ενέχει. Το συνολικό κόστος του καπνίσματος σε παροχές υγείας στις κοινωνίες τις Ε.Ε. εκτιμάται στα 544€ δισ. το 2009.

iCoach: Το ψηφιακό σύστημα κινητοποίησης

Το βελτιωμένο iCoach λειτουργεί τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε φορητές συσκευές με λογισμικό Apple και Android στις 23 γλώσσες των 28 χωρών-μελών της ΕΕ. Το iCoach διατίθεται δωρεάν και είναι εύκολα προσβάσιμο σε όσους επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν.

Το iCoach 2015 έχει πλέον πιο μοντέρνα εμφάνιση και αισθητική, και φιλική στην χρήση πλοήγηση, καθώς και επιπρόσθετες λειτουργίες χρήστη και συγκεκριμένα μια λειτουργία κινητοποίησης. Το εργαλείο αυτό συνεχίζει να καθοδηγεί τους χρήστες μέσα από πέντε διαδοχικές φάσεις διακοπής του καπνίσματος, αλλά πλέον ενσωματώνει μερικές προσωπικές, σταδιακές προκλήσεις.

Για παράδειγμα:
– Διατηρεί ιστορικό του πόσα τσιγάρα κάπνισε κάποιος την ημέρα, καθώς ο χρήστης μπορεί να υποτιμήσει τη συνήθειά του (για καπνιστές στο στάδιο 2),
– Αναβάλει το «καλύτερο» τσιγάρο της ημέρας 10 φορές για 10 λεπτά και έπειτα για 20 λεπτά (για καπνιστές στο στάδιο 3),
– Προτρέπει το χρήστη να αφήσει τα τσιγάρα στο σπίτι όταν αυτός χρειάζεται να κάνει κάποια μικρή δουλειά εκτός σπιτιού (για καπνιστές στο στάδιο 4).

Αυτές οι προκλήσεις επιτρέπουν στους χρήστες να θέτουν στον εαυτό τους μικρούς, εφικτούς στόχους, οι οποίοι όταν επιτευχθούν, τους ενθαρρύνουν να προσπαθήσουν περισσότερο και να κερδίσουν τον έλεγχο επί της συνήθειας τους.

Η εφαρμογή iCoach επιβραβεύει τις επιτυχημένες προσπάθειες με αντίστοιχα μηνύματα. Αυτά τα ενθαρρυντικά μηνύματα, οι αναβαθμίσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τον αριθμό των εγγεγραμμένων χρηστών κάθε χώρας σε κάθε στάδιο, ο συνολικός αριθμός προκλήσεων που ολοκληρώθηκαν και οι πιθανότητες προόδου στο νέο στάδιο βοηθούν στην κινητοποίηση των χρηστών του iCoach και στο να αισθανθούν μέρος μιας ισχυρής κοινότητας.

Οι χρήστες του iCoach μπορούν να μοιραστούν τις προσπάθειες τους και την προσωπική τους επιτυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύοντας τη συγκινησιακή διάσταση της εκστρατείας η οποία αποδεδειγμένα αύξησε την επιρροή των αντικαπνιστικών εκστρατειών σε όλες τις κοινωνικο-οικονομικές ομάδες .

«Η ερευνά μας πάνω σε διάφορα μοντέλα αλλαγής συμπεριφοράς, μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε το βαθμό επιρροής πρέπει να μοιράσουμε την πορεία προς έναν τρόπο ζωής απελευθερωμένο από το κάπνισμα σε μικρότερα βήματα με ενδιάμεσους, εφικτούς στόχους. Για κάποιον που σκέφτεται ελάχιστα να διακόψει το κάπνισμα, το να εστιάσει άμεσα στον τελικό στόχο είναι πραγματικά ακατόρθωτο. Για παράδειγμα οι καπνιστές που βρίσκονται σε αυτό το προ-διερευνητικό στάδιο, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 3% των εγγεγραμμένων χρηστών, παρόλο που είναι εμφανώς δύσκολο να προσεγγιστούν παραμένουν ένας βασικός στόχος της εκστρατείας. Ευελπιστούμε ότι οι νέες προκλήσεις θα τους δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο», εξηγεί ο Στήβεν Ντε Πεουτερ συνεργάτης της εταιρείας που ανέπτυξε την πλατφόρμα του iCoach.

«Σχεδόν 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ε.Ε. από αίτια που σχετίζονται με το κάπνισμα. Πιο πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν συνολικά από τα τσιγάρα παρά από τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, το έγκλημα και τη χρήση ναρκωτικών μαζί. Γι’ αυτό το λόγο έχω δεσμευτεί να ενισχύσω τη δράση της Ε.Ε. στη μείωση των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα σε όλη την Ε.Ε. μέσω της νομοθεσίας, της καμπάνιας Ex-smokers are Unstoppable και την συνεργασία των Κρατών-Μελών, της κοινωνίας των πολιτών και άλλους διεθνείς εταίρους», καταλήγει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr