Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καθησυχάζει η κυβέρνηση για τον Σάββα Ξηρό

Καθησυχάζει η κυβέρνηση για τον Σάββα Ξηρό

Ο Σάββας Ξηρός δεν αποφυλακίζεται, αλλά τίθεται σε κατ' οίκον κράτηση με βραχιολάκι, όπου θα ελέγχεται καλύτερα, απαντούν κυβερνητικές πηγές στις επισημάνσεις των ΗΠΑ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν, δε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στην επικοινωνία που είχε με τον Τζον Κέρι την προηγούμενη Πέμπτη ότι ο νόμος δεν είναι φωτογραφικός και πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών, για την αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία.

Ο Σάββας Ξηρός δεν αποφυλακίζεται, αλλά τίθεται σε κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι, όπου θα ελέγχεται καλύτερα, απαντούν κυβερνητικές πηγές στις επισημάνσεις των ΗΠΑ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν, δε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στην επικοινωνία που είχε με τον Τζον Κέρι την προηγούμενη Πέμπτη ότι ο νόμος δεν είναι φωτογραφικός και πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών, για την αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κυβερνητικές πηγές επισήμαναν: «Εμείς έχουμε δυο φορές ευαισθησία για την τρομοκρατία, διότι τα εγκλήματα αυτά έγιναν στο όνομα της Αριστεράς».

Σε ερώτηση για «την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού» επισήμαιναν ότι σεβόμαστε και τιμούμε την μνήμη των θυμάτων, αλλά η Δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται και οφείλει να είναι γενναιόδωρη.

Διευκρίνιζαν παράλληλα ότι για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού δεν μιλάμε για αποφυλάκιση, αλλά για κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι, όπου θα ελέγχεται καλύτερα. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι ο νόμος στοχεύει στο να μπει μια τάξη στο χάος των φυλακών.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο Σάββας Ξηρός πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98% και η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του.

«Η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος» σημειωνόταν από τις ίδιες πηγές.

Χθες, Κυριακή, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, εκφράζοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι -όπως αναφέρει- «η προτεινόμενη ελληνική νομοθεσία που στοχεύει στη βελτίωση της τύχης των κρατουμένων με θέματα υγείας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρη αποφυλάκιση καταδικασμένων τρομοκρατών που ευθύνονται για πολλαπλές επιθέσεις, τα τελευταία 27 χρόνια, σκοτώνοντας Αμερικανούς και άλλους ανθρώπους».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν εργαστεί για καιρό από κοινού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και εκφράζεται η ελπίδα ότι αυτό θα παραμείνει ένα κοινό σημείο στη συνεργασία των δύο κρατών.

«Η ανησυχία μας για την προτεινόμενη ελληνική νομοθεσία δεν αποτελεί απλά ένα ζήτημα της επώδυνης ιστορίας. Οι απελευθερωθέντες τρομοκράτες, εφόσον δεν είναι υπό περιοριστικούς όρους, όπως ο κατ’ οίκον περιορισμός, θα είναι σε θέση να συνεχίσουν τα τρομοκρατικά τους σχέδια» τονίζει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο Σάββας Ξηρός είχε καταδικαστεί για πολλές δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων του Γουίλιαμ Νορντίν και του Ρόναλντ Στιούαρτ. Έχει επίσης καταδικαστεί για πολυάριθμες απόπειρες δολοφονίας. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει την ποινή που του επιβλήθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη» τονίζει ο αξιωματούχος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024