Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία στα νερά της Μεσογείου

Η μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία στα νερά της Μεσογείου

Τους χειρότερους φόβους για τις συνέπειες της αδράνειας της ΕΕ μπροστά στο τεράστιο μεταναστευτικό κύμα έρχεται να επιβεβαιώσει το ναυάγιο στο Κανάλι της Σικελίας, το οποίο κινδυνεύει να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία στα χρονικά στη Μεσόγειο. Τουλάχιστον 700 μετανάστες υπάρχουν φόβοι ότι πνίγηκαν στα βόρεια των λιβυκών ακτών. Το αλιευτικό 20 μέτρων στο οποίο ταξίδευαν στοιβαγμένοι αναποδογύρισε όταν οι μετανάστες μετακινήθηκαν μαζικά βλέποντας να φθάνει βοήθεια. Πλάνα από τις έρευνες...

Τους χειρότερους φόβους για τις συνέπειες της αδράνειας της ΕΕ και της μετακύλισης ευθυνών μπροστά στο τεράστιο μεταναστευτικό κύμα έρχεται να επιβεβαιώσει το ναυάγιο στο Κανάλι της Σικελίας, το οποίο κινδυνεύει να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία στα χρονικά στη Μεσόγειο. Τουλάχιστον 700 μετανάστες, που ταξίδευαν στοιβαγμένοι σε ένα σκάφος 20 μέτρων, υπάρχουν φόβοι ότι πνίγηκαν στα βόρεια των λιβυκών ακτών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που συντονίζεται από την Ιταλία, η οποία και ζητά μπροστά στη νέα προσφυγική τραγωδία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των «28» με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να δηλώνει ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς ενώπιον μίας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο.

Το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες ανετράπη ακριβώς τη στιγμή που προσέγγιζε το σημείο για να τους σώσει το πορτογαλικό εμπορικό πλοίο King Jacob -έχοντας ειδοποιηθεί από την ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία έλαβε το σήμα βοήθειας που εξέπεμψε το αλιευτικό γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου όταν βρισκόταν περίπου 70 μίλια (130 χιλιόμετρα) από τις λιβυκές ακτές.

Βλέποντας το εμπορικό πλοίο, οι μετανάστες μετακινήθηκαν μαζικά προς τη μία πλευρά του αλιευτικού αναζητώντας σωτηρία. Επικράτησε χάος. Και λόγω της μετατόπισης βάρους, το σκάφος αναποδογύρισε…

Διασωθείς μετανάστης από την Ερυθραία ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι στο αλιευτικό επέβαιναν τουλάχιστον 700 άτομα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε εν συνεχεία από τις μαρτυρίες και άλλων επιζώντων. Το αλιευτικό 20 μέτρων έχει δυνατότητα μεταφοράς εκατοντάδων ατόμων και ήταν «υπερφορτωμένο με μετανάστες», ανέφερε η ιταλική Ακτοφυλακή.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 24 σοροί μεταναστών. Οι διασωθέντες είναι 28 βάσει της τελευταίες επίσημης ενημέρωσης της Ακτοφυλακής, ενώ από τις αρχές της Μάλτας γίνεται λόγος για 49 άτομα. Οι διασωθέντες και οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν με τέσσερα πλοία στην Κατάνη της Σικελίας.

Δεκαεπτά πλωτά μέσα μετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, την οποία συντονίζει το λιμενικό της Ιταλίας. Παρά το γεγονός ότι οι μετανάστες συνήθως δεν ξέρουν να κολυμπούν, οι διασώστες έχουν μια μικρή ελπίδα πως ίσως μπορέσουν να εντοπίσουν και άλλους επιζώντες δεδομένου ότι η θερμοκρασία του νερού είναι 17 βαθμοί Κελσίου.

Όμως όσο οι ώρες περνούν οι ελπίδες εξανεμίζονται και δυστυχώς όλα δείχνουν πως αυτή θα είναι η μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία στα χρονικά στα νερά της Μεσογείου, χειρότερη και από το ναυάγιο της 3ης Ιουνίου του 2013 στη Λαμπεντούζα, όταν η θάλασσα μετατράπηκε σε απέραντο νεκροταφείο με απολογισμό 366 νεκρούς μετανάστες και 20 αγνοούμενους.

Η ιταλική Ακτοφυλακή έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Κυριακής βίντεο με τις πρώτες εικόνες από τις έρευνες.

Ο Ματέο Ρέντσι ζητά έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εντός της εβδομάδας τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να μένει απαθής μπροστά σε συστηματική σφαγή στη Μεσόγειο, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι τόνισε πως διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης, η οποία είναι καιρός να δράσει.

Για τρομερή καταστροφή έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ (ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ματέο Ρέντσι), τονίζοντας ότι είναι στιγμή να δράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να αντιμετωπίσει αυτές τις τραγωδίες χωρίς αναβολή. «Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα θα κριθούν» ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού της Μάλτας.

Με τον Ματέο Ρέντσι επικοινώνησε τηλεφωνικά και ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από κοινού με την Ρώμη τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε επείγουσα έκκληση για άμεση διαμόρφωση σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Από πλευράς ΕΕ δρομολογείται έκτακτη κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών των «28» εν μέσω διεργασιών για τη συγκρότηση στρατηγικής απέναντι στο ζήτημα των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Η μεταναστευτική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα, ενώ ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το αίτημα διεξαγωγής Συνόδου Κορυφής.

«Είναι άνδρες και γυναίκες όπως εμείς, αδέλφια μας που αναζητούν μία καλύτερη ζωή· πληγωμένοι, θύματα εκμετάλλευσης, θύματα πολέμου. Αναζητούν μία καλύτερη ζωή. Αναζητούσαν την ευτυχία»… Τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου για τους μετανάστες που χάθηκαν.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024