Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αύξηση εσόδων τον Μάρτιο, πιθανή η υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων σε ΤτΕ

Αύξηση εσόδων τον Μάρτιο, πιθανή η υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων σε ΤτΕ

Στα 4,23 δισ. ευρώ ανήλθαν τα κρατικά έσοδα τον Μάρτιο, έναντι στόχου για 3,2 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Δ.Μάρδας, δίνοντας ανάσα μετά την υστέρηση στο α' δίμηνο. Πλέον το βάρος πέφτει στην απόδοση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Ωστόσο, με τον αγώνα δρόμου για κάλυψη των υποχρεώσεων εντός και εκτός συνόρων να συνεχίζεται, ο Δ.Μάρδας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η μεταφορά διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου στην ΤτΕ. Τι άλλο εξετάζεται για τόνωση των εσόδων.

Στα 4,23 δισ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα του κρατικού τακτικού προϋπολογισμού τον Μάρτιο, έναντι στόχου για 3,2 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, δίνοντας ανάσα μετά την υστέρηση στο α’ δίμηνο και συμβάλλοντας στην επαναφορά των μεγεθών του προϋπολογισμού πιο κοντά στους στόχους.

Πλέον το βάρος μετατοπίζεται στην απόδοση της ρύθμισης των 100 δόσεων, για την οποία η ηλεκτρονική εφαρμογή ανοίγει αύριο, Παρασκευή.

Ανοιχτό όμως άφησε ο Δημ.Μάρδας και το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η μεταφορά των διαθεσίμων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να καταστεί δυνατό να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου με εσωτερικό δανεισμό, αποδεικνύοντας ότι ο δύσκολος αγώνας δρόμου για την κάλυψη των υποχρεώσεων εντός και εκτός συνόρων συνεχίζεται, πόσο μάλλον όταν τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες παραμένουν αρνητικά.

Λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου, από τις Βρυξέλλες όχι μόνο δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα εκταμιευτούν κεφάλαια της ευρωβοήθειας, αλλά «τραβούν το σκοινί» διαρρέοντας προβλέψεις ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει ούτε ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς και ακόμη πιο αρνητικά σενάρια περί χρεοκοπίας.

Υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων στην ΤτΕ;

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μάρδας άφησε ανοιχτή την πιθανότητα η κυβέρνηση να υποχρεώσει ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΚΟ και άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να συναφθούν πράξεις ρέπος για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου.

Μάλιστα ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει σχετικός νόμος του 1951, ενώ παρόμοιες προβλέψεις υπάρχουν σε Ολλανδία, Πορτογαλία και Αγγλία.

Επίσης, σημείωσε ότι οι φορείς που έχουν συνάψει πράξεις ρέπος μπορούν οποιαδήποτε στιγμή θέλουν να έχουν τα χρήματα τους διαθέσιμα. Χθες η Αττικό Μετρό πήρε πίσω τα 150 εκατ. ευρώ που είχε δανείσει στο ελληνικό Δημόσιο με επιτόκιο 2,4%.

Καθησυχαστικός για πληρωμή μισθών-συντάξεων

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν τα χρήματα για πληρωμή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα ο κ. Μάρδας εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Στις 24 Φεβρουαρίου τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στο ‘κόκκινο’ με έλλειμμα 552 εκατ. ευρώ. Εκείνες τις ημέρες δεν μπορούσα να πληρώσω μισθούς και συντάξεις. Όμως, τελικά, όλες οι υποχρεώσεις του Δημοσίου πληρώθηκαν κανονικά. Από τότε πληρώνονται τα πάντα», είπε αν και στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι αρκετές δαπάνες του προϋπολογισμού μετατίθενται για αργότερα.

Υπέρβαση στόχου εσόδων κατά 1 δισ.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το Μάρτιο δείχνουν υπέρβαση του στόχου εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ανακοίνωσε ο κ. Μάρδας.

Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,232 δισ. ευρώ, έναντι 3,171 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος (αυξημένα δηλαδή κατά 1,062 δισ. ευρώ ή 33,5%).

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.280 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 590 εκατ. ευρώ ή 21,9% έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 188 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 10 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (198 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 952 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 472 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Παράλληλα καταγράφεται σημαντική συγκράτηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού στα 4,539 δισ. ευρώ έναντι στόχου 5,212 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 306 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 2,041 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα με την έκδοση του οριστικού δελτίου εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού.

Πρωτοβουλίες για τόνωση των εσόδων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία του Απριλίου για την πορεία των εσόδων είναι ικανοποιητικά, ενώ περιέγραψε σειρά πρωτοβουλιών και προτάσεων για εξοικονόμηση δαπανών και αύξηση εσόδων.

Μεταξύ αυτών είναι η υποβολή πρότασης στους συναρμόδιους υπουργούς για είσπραξη εσόδων από το μαύρο χρήμα του εξωτερικού. Η πρόταση του Δ.Μάρδα είναι οι φορολογούμενοι αυτοί να πληρώσουν ένα ποσοστό φόρου και «να τελειώνουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία μελετά γραμμή-γραμμή τους 4.770 κωδικούς του προϋπολογισμού για να περιοριστεί η σπατάλη από ενοίκια, μετακινήσεις και οδοιπορικά δημοσίων υπαλλήλων (με δεδομένο ότι το σχετικό κονδύλι φθάνει τα 177 εκατ. ευρώ ετησίως κρίνεται ότι υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης).

Επιπλέον, ετοιμάζεται επιτροπή για στοχοθέτηση εσόδων από λαθρεμπόριο καυσίμων και ποτών και τον παράνομο τζόγο, ενώ είναι έτοιμες υπουργικές αποφάσεις για την απογραφή όλων των αποθηκευτικών χώρων καυσίμων, εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών παντού και αλλαγές στα πρόστιμα ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.

Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι ελπίζει η διαπραγμάτευση να τελειώσει γρήγορα, ενώ ανακοίνωσε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα κατατεθεί έως το Μάιο με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% φέτος και θα επικαιροποιηθεί μετά τη μεγάλη συμφωνία τον Ιούνιο.

Αναλυτικά οι προτάσεις της ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής όπως τις παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι οι εξής:

Αξιολόγηση-Εξορθολογισμός κρατικών δαπανών

Σύσταση ομάδας εργασίας με στόχο την εφαρμογή αποτελεσμάτων μελέτης που οδηγεί στην εξοικονόμηση πόρων, μέσω της μείωσης της σπατάλης, της τάξης των 40 εκατ. ευρώ και συνέχιση της μελέτης, με άλλη μεθοδολογία, η οποία μέσω των 4770 γραμμών (κωδικών) ανά υπουργείο, που αναφέρονται σε δαπάνες σχετικές με το μη μισθολογικό κόστος, επιδιώκει την περαιτέρω μείωση περιττών δαπανών.

Δαπάνες που προκαλούν το αρχικό ενδιαφέρον του υπουργείου είναι οι υπηρεσίες που αφορούν στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, στις υπηρεσίες εκπόνησης τεχνικών μελετών, στις διαφημίσεις, σε διάφορες κατηγορίες που εντάσσονται στις ονομαζόμενες «λοιπές» δαπάνες κ.λπ

Μείωση δαπάνης στέγασης υπηρεσιών του Δημοσίου

Στο πλαίσιο της ανωτέρω μελέτης, έχει διαπιστωθεί, εκτός των προαναφερθέντων, ότι τα υπουργεία πληρώνουν 130 περίπου εκατ. ευρώ για ενοίκια. Ετοιμάζεται λοιπόν Πίνακας, ο οποίος θα καταγράφει αναλυτικά, όλα τα κτήρια τα οποία νοικιάζει το δημόσιο (το ύψος των ενοικίων, τα τ.μ. τους κ.λπ) κι όλα τα ιδιόκτητα κτήρια σε χρήση ή κενά, έτσι ώστε «να συμμαζευθεί το κόστος αυτό των ενοικίων που φαίνεται ιδιαίτερα υψηλό, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνάς μας (δηλ της μελέτης των 4770 κωδικών) και σύμφωνα με παραδείγματα που έχουμε στα χέρια μας».

Νομοθετικές δράσεις

Προωθείται σχέδιο Νόμου (έτοιμο για διαβούλευση) με θέμα την εκλογίκευση όπως και τη μείωση της γραφειοκρατίας αναφορικά με τις δαπάνες μετακινήσεων / διαμονής κ.λπ. Για οδοιπορικά και μετακινήσεις το κράτος πληρώνει 177 εκατ. ευρώ, «υπάρχουν περιθώρια για εξοινομήσεις».

Σύσταση Επιτροπής για το Δημόσιο Λογιστικό

Θα συσταθεί εντός των προσεχών ημερών Επιτροπή με υπηρεσιακούς και με εκπροσώπους του Κέντρου Ερευνών και Προγραμματισμού (ΚΕΠΕ), όπως και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) με σκοπό την αναμόρφωση του Δημοσίου Λογιστικού.

Σύσταση Επιτροπής για το Λαθρεμπόριο, κ.λπ

Είναι έτοιμη προ υπογραφή η σύσταση Επιτροπής, υπό την Προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, που θα ασχολείται με την στόχευση και εποπτεία των εσόδων σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, ποτών και παράνομα παίγνια.

Εποπτευόμενοι φορείς- Αλλαγές στις διοικήσεις ΕΑΒ και ΛΑΡΚΟ

Ετοιμάζεται εκδήλωση ενδιαφέροντος για να κατατεθούν βιογραφικά σημειώματα που θα οδηγήσουν στη στελέχωση (την επιλογή Δ/τος Συμβούλου) στην ΕΑΒ και ΛΑΡΚΟ. Οι αμοιβές των ανωτάτων αυτών στελεχών επιδιώκεται να συνδεθούν, πέραν της ελάχιστης προβλεπόμενης, με τα κέρδη και τον τζίρο των εταιριών.

Κατάθεση προτάσεων και λύσεων για τις προμήθειες Υγείας

Έχουν δοθεί συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις, μέσω μιας έτοιμης μελέτης –και συμβάλλουμε με εμπειρογνώμονες σε αυτό– με θέμα τις προμήθειες υγείας και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΠΥ. Έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες λύσεις για την εποπτεία της αγοράς των ιδιωτικών ιατρών και ιατρείων.

Προτάσεις για την φορολόγηση του «μαύρου χρήματος»

Έχει κατατεθεί στον Υπουργό Οικονομικών ένα συγκεκριμένο σύνολο προτάσεων με σκοπό τη φορολόγηση του μαύρου χρήματος που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Καταγραφή όλων των προτάσεων για το σύστημα διακίνησης καυσίμων

Έχουν συγκεντρωθεί και έχουν καταγραφεί όλες οι παρεμβάσεις (υπό μορφή τροποποίησης άρθρων Νόμου, ή καταγραφής Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων κ.λ.π) που χρειάζονται άμεσα, με σκοπό την περαιτέρω εκλογίκευση του συστήματος διακίνησης των καυσίμων.

Αυτές αφού δοθούν στους καθ΄ ύλην αρμοδίους Υπουργούς είναι έτοιμες προς εφαρμογή. Βάση των προτάσεων αποτελεί μια πρώτη μελέτη μας, όπως και οι θέσεις της ΠΟΠΕΚ, ΣΕΕΠΕ, τελωνειακών και μεμονωμένων ατόμων που γνωρίζουν το θέμα.(Με τις προτάσεις μας απαντάμε στο «πώς» θα γίνει κάτι και όχι απλά στο «πρέπει» να γίνει κάτι σημειώνει το υπουργείο).

Αναλυτικότερα οι λύσεις που προτείνονται αφορούν στην παρούσα φάση:

α) Την απογραφή των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων,

β) Εισαγωγή συστήματος εισροών-εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και διυλιστηρίων,

γ) Εισαγωγή συστήματος εισροών-εκροών στα πλωτά μέσα πετρελαιοειδών προϊόντων,

δ) Εισαγωγή συστήματος εισροών-εκροών σε παντός είδους πρατήρια καυσίμων του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

ε) Nέες ρυθμίσεις προστίμων με πάγιες τιμές εκ των προτέρων γνωστές

στ) Ιχνηθέτες στα καύσιμα.

Χρόνος ολοκλήρωσης όλων των ανωτέρω ενεργειών: Δεκέμβριος 2015.

Ταξινόμηση προτάσεων φορέων για τα τσιγάρα κ.ά

Συνεχίζεται η ταξινόμηση των προτάσεων/λύσεων που έχουν ήδη σταλεί από Συλλογικούς φορείς της χώρας και εμπειρογνώμονες, με θέμα την παράνομη διακίνηση τσιγάρων και τον παράνομο τζόγο.

Όλα αυτά φυσικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Συντονισμού και το Υπουργείο Διαφάνειας. Στο Υπουργείο Οικονομίας έχουν δοθεί οι λύσεις (έτοιμες παρεμβάσεις στη νομοθεσία) που προτείνονται για το παρεμπόριο.

Υποδείγματα διακηρύξεων

Έχουν ετοιμαστεί και θα δοθούν στο Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας δυο πλήρη υποδείγματα διακηρύξεων, που αναφέρονται σε διαγωνισμούς με ηλεκτρονικό τρόπο και αφορούν στις «συμφωνίες πλαίσιο» και τους «ηλεκτρονικούς καταλόγους».

Επίσης, έχουν ετοιμαστεί άλλα δυο υποδείγματα όμοια των προαναφερθέντων, που αφορούν όμως διαγωνιστικές διαδικασίες με συμβατικό τρόπο και αναφέρονται σε προϋπολογισμούς προμηθειών κάτω από 60. χιλ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024