Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το διαζύγιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Το διαζύγιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Το διαζύγιο σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης εμφράγματος, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Το διαζύγιο σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης εμφράγματος, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Ινστιτούτου Κλινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Ντιουκ, με επικεφαλής τον Δρ Μάθιου Ντιπρέ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, ηλικίας 48 – 80 ετών, για μία περίοδο 18 ετών, στη δάρκεια της οποίας 1.211 υπέστησαν έμφραγμα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, πάνω από το ένα τρίτο των έγγαμων ανδρών και γυναικών είχαν χωρίσει τουλάχιστον μια φορά.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, η χηρεία σχετιζόταν εντονότερα με τον κίνδυνο εμφράγματος, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, συγκριτικά με όσους ήταν παντρεμένοι. Ωστόσο, οι γυναίκες που είχαν χωρίσει είχαν κατά μέσο όρο 24% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα συγκριτικά με όσες παρέμεναν παντρεμένες, ενώ οι διαζευγμένοι άνδρες είχαν 77% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι εν αντιθέσει με τις γυναίκες, για τους άνδρες ο κίνδυνος εμφράγματος αυξανόταν μόνο μετά το δεύτερο διαζύγιο και όχι από το πρώτο.

«Όταν ένας άνδρας ξαναπαντρευτεί, ο κίνδυνος εμφράγματος εξαφανίζεται, ενώ αυτό δεν συμβαίνει για τις γυναίκες. Οι ξαναπαντρεμένες γυναίκες είναι 35% πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα σε σχέση με όσες δεν έχουν χωρίσει ποτέ», εξηγεί ο Δρ Ντιπρέ.

Για μία γυναίκα που έχει χωρίσει τουλάχιστον δύο φορές, ο κίνδυνος εμφράγματος είναι ανάλογος με αυτόν που απορρέει από την ύπαρξη διαβήτη ή υπέρτασης.

Ο λόγος για τον οποίο το διαζύγιο έχει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στις γυναίκες δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται πως μία χωρισμένη γυναίκα επιβαρύνει περισσότερο την υγεία της από ό,τι ένας χωρισμένος άνδρας, κυρίως εξαιτίας μεγαλύτερου συναισθηματικού στρες ή συχνότερης καταφυγής σε ανθυγιεινές συνήθειες (αλκοόλ, κάπνισμα κ.α.). Επιπλέον, οι άνδρες ξαναπαντρεύονται ευκολότερα από τις γυναίκες μετά από ένα διαζύγιο.

Επίσης, δεν είναι σαφές σε ποιό βαθμό ο κίνδυνος για την καρδιά μειώνεται ή αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου μετά το διαζύγιο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024