Βαριές ποινές σε συνεργάτες της Blackwater για την σφαγή ιρακινών
Ποινή ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε τη Δευτέρα από δικαστήριο της Ουάσιγκτον σε έναν συνεργάτη της εταιρείας Blackwater και ποινές τριακονταετούς κάθειρξης σε τρεις άλλους για τη δολοφονία 17 άοπλων ιρακινών πολιτών στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης το 2007.
Ποινή ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε τη Δευτέρα από δικαστήριο της Ουάσιγκτον σε έναν συνεργάτη της εταιρείας Blackwater και ποινές τριακονταετούς κάθειρξης σε τρεις άλλους για τη δολοφονία 17 άοπλων ιρακινών πολιτών στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης το 2007.
Ο Νίκολας Α. Σλάτεν, πρώην ελεύθερος σκοπευτής του αμερικανικού στρατού, κρίθηκε ένοχος για φόνο και ήταν εκείνος που άρχισε να πυροβολεί πρώτος. Οι τρεις άλλοι, ο Ντάστιν Χερντ, ο Ιβαν Λίμπερτι και ο Πολ Σλάφ, κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και χρήση πολυβόλου σε βίαιο έγκλημα.
Οι κατηγορούμενοι ισχυρίσθηκαν ότι μαχητές τούς είχαν στήσει ενέδρα και ότι οι πολίτες ήσαν ατυχή θύματα πολέμου, παράπλευρες απώλειες.
Ωστόσο, ο εισαγγελέας περιέγραψε το γεγονός ως σφαγή αθώων ανθρώπων.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ιρακινοί μάρτυρες κατέθεσαν ότι οι συνεργάτες της εταιρείας ασφαλείας Blackwater άνοιξαν απρόκλητα πυρ εναντίον άοπλων πολιτών που περνούσαν από την πολυσύχναστη πλατεία της Βαγδάτης στις 16 Σεπτεμβρίου 2007.
Πρώην συνεργάτες της Blackwater που βρίσκονταν στη φάλαγγα των τεθωρακισμένων οχημάτων της εταιρείας κατέθεσαν επίσης εναντίον των συναδέλφων τους.
Ο Μοχάμεντ Χάφεντχ Αμπντουλραζάκ Κινάνι, ο 9χρονος γιος του οποίου σκοτώθηκε εκείνη τη μέρα, δήλωσε ότι στο Ιράκ υπήρχε η αντίληψη ότι η Blackwater είναι τόσο ισχυρή που οι υπάλληλοί της μπορούσαν να σκοτώσουν οποιονδήποτε και να την γλιτώσουν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ιαπωνία: Φοβάται την έλλειψη νάφθας – Τι είναι και γιατί ανησυχούν οι άνθρωποι;
- ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα
- Τούρκογλου: «Tην τελευταία 8ετία, το τρόπαιο της Euroleague έχει έρθει 4 φορές στην Τουρκία»
- Γουίλεμ Νταφόε: Στην Αθήνα για την πρεμιέρα της ταινίας που πρωταγωνιστεί
- Βορίζια: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος – Έκοψαν 134 ελιές αγρότη που αρνήθηκε να παραδώσει το χωράφι του
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της ιατρικής (Μέρος Α’)

