Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Πυρά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για «σύγκρουση συμφερόντων» Κατρούγκαλου

Βουλή: Πυρά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για «σύγκρουση συμφερόντων» Κατρούγκαλου

Σφοδρά πυρά εξαπέλυσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης θέτοντας θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων» του Γ.Κατρούγκαλου. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης παρέσχε πλήρη κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης δηλώνοντας ότι απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και του ιδίου.

Σφοδρά πυρά εξαπέλυσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης θέτοντας θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων» του Γ. Κατρούγκαλου. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης παρέσχε πλήρη κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης δηλώνοντας ότι απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και του ιδίου.

Κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, όπου ξεκίνησε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου αρμοδιότητας του κ. Κατρούγκαλου για την επαναπρόσληψη των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων και την αποκατάσταση των διαθεσίμων, η αξιωματική αντιπολίτευση δια του εισηγητή της Σίμου Κεδίκογλου διερωτήθηκε «με ποιο ηθικό έρεισμα» έρχεται ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υποστηρίξει νομοσχέδιό του, όταν εκκρεμούν ακόμα οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από βουλευτές σχετικά με την επαγγελματική σχέση που διατηρούσε ως δικηγόρος πριν γίνει υπουργός με την συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων.

Επικαλούμενος τον κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης είπε ότι δεν μπορούν να έχουν άμεσο ιδιωτικό συμφέρον, οικονομικό ή άλλο, που μπορεί να επηρεάσει την αμερόληπτη άσκηση των καθηκόντων τους.

Αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ

Αλλά και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Αν. Λοβέρδος έθεσε παρόμοιο θέμα, αν και είπε ότι «είναι δύσκολη η θέση του»: «Τον κ. Κατρούγκαλο τον ξέρω πολλά χρόνια και τον εκτιμώ και δεν πρόκειται να διακοπεί η εκτίμησή μου», ανέφερε, ωστόσο τόνισε ότι «υπάρχει ζήτημα καταφανούς σύγκρουσης συμφερόντων»: «Όχι αν είναι ενεργείς οι σχέσεις πληρεξουσίου δικηγόρου και πελατών. Αλλά εξ αντικειμένου, όταν καταθέτεις σχέδιο νόμου που αφορά ανθρώπους που είχες επαγγελματική σχέση υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων» είπε. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την συνεδρίαση.


Η απάντησε ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν είχαμε γνώση για το πόσο ενοχλεί η προσπάθεια για την εφαρμογή μιας πολιτικής έξω από τις μνημονιακές ρήτρες». Μάλιστα, είπε ότι «δεν ήταν τυχαία η περίσταση που ανεφύη το θέμα σε αγαστή σύμπνοια των κέντρων που στήριξαν τις μνημονιακές πολιτικές». Και διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασυμβιβάστου ή οικονομικής ωφέλειας», υπογραμμίζοντας ότι είναι «πλήρης η εμπιστοσύνη προς τον κ. Κατρούγκαλο».

Βούτσης: Πλήρης εμπιστοσύνη

Απαντώντας στα ερωτήματα περί οικονομικού οφέλους για τον ίδιο, διευκρίνισε ότι «ίσα-ίσα από το νομοσχέδιο προκύπτει ότι καμία αμοιβή δεν θα πάρει κανένας δικηγόρος, διότι δια νόμου θα προσληφθούν οι απολυμένοι, κάτι που αποκλείει το ενδεχόμενο να πληρωθεί κάποιος και άρα δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφερόντων». Υπερασπιζόμενος πλήρως τον κ. Κατρούγκαλο, ο πολιτικός προϊστάμενός του, υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι «ήταν αρωγός δίπλα στους εργαζόμενους ακριβώς για να προσληφθούν» και ότι «θα υπήρχε πρόβλημα αν δούλευε σε αντίθετη κατεύθυνση».

«Είναι σε απόλυτη συνάφεια ότι πολίτες καταξιώθηκαν ως αρωγοί στον αγώνα κατά των μνημονιακών πολιτικών με το ότι ανέλαβαν υπουργικούς θώκους» σημείωσε ο κ. Βούτσης και δήλωσε ότι ο κ. Κατρούγκαλος «απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης και του πρωθυπουργού και ημών».

Κικίλιας: Αριστερά της ηθικής και αριστερά της μπίζνας

Μια φράση του κ. Βούτση κατά της ΝΔ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς την κατηγόρησε ότι «σε αγαστή σύμπνοια με κάποια δελτία των οκτώ, ασχολείται με διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν πρόσωπα και πράγματα», ενώ τόνισε ότι «κάποιοι πόλοι που υποστηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές θέλουν αυτή η κυβέρνηση να είναι παρένθεση». Ο βουλευτής της ΝΔ Β. Κικίλιας αντεπιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίζοντας την «αριστερά της ηθικής από την αριστερά της μπίζνας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κανείς δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα του κ. Κατρούγκαλου να δικηγορεί, αλλά «το πρόβλημα ανακύπτει από την στιγμή που αποδέχεται μια θέση με βάση την οποία θα λάβει αποφάσεις, με τις οποίες θα ικανοποιούνται τα αιτήματα των πελατών του». Δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα αποχωρήσει από την συνεδρίαση, όπως έπραξε το ΠΑΣΟΚ, «αλλά θα μείνουμε στην αίθουσα για να καταδείξουμε τα άρθρα από τα οποία προκύπτει η σύγκρουση συμφερόντων».

Κατρούγκαλος: Ούτε ένα ευρώ δεν περιμένω ως προσωπική απολαβή

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό «επιφέρει το πρώτο πλήγμα στο παρασύνταγμα των μνημονιακών ρυθμίσεων». «Δεν αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων να εξακολουθείς να έχει την ίδια αντίληψη για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού είτε είσαι εντός είτε είσαι εκτός κυβέρνησης» υπογράμμισε, ενώ υποστήριξε πως στόχος δεν είναι ο ίδιος αλλά η κυβέρνηση.

Μάλιστα, όπως είπε, «η αρχική βρώμικη κατηγορία για οικονομικό όφελος, που αποδείχτηκε αστήριχτη και κατασκευασμένη από τα χαλκεία της διαπλοκής, κατέρρευσε». Τόνισε ότι ως δικηγόρος δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων, και δήλωσε ότι ποτέ δεν ήταν το οικονομικό, κριτήριο για να αναλαμβάνει υποθέσεις. Ενώ ανέφερε ότι στις περιπτώσεις ομαδικών προσφυγών «έπαιρνα την ελάχιστη αμοιβή γιατί αυτό επιβάλλει ο κώδικας δικηγόρων και το αντίθετο θα ήταν αθέμιτος ανταγωνισμός».

Υπογράμμισε δε ότι «αν με ενδιέφεραν τα χρήματα θα έμενα στην ευρωβουλή διατηρώντας και το δικηγορικό μου γραφείο». Και συμπλήρωσε: «Δεν αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων το να κρατά κάποιος την ίδια πολιτική στάση που είχε. Ούτε ένα ευρώ δεν περιμένω ως προσωπική απολαβή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024