Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φουντώνουν ξανά οι μάχες για την κατάληψη του κέντρου του Άντεν

Φουντώνουν ξανά οι μάχες για την κατάληψη του κέντρου του Άντεν

Νέες μάχες ξέσπασαν στο κέντρο του Άντεν την Τετάρτη, ανάμεσα σε Χούτι και πολιτοφύλακες, υποστηρικτές του προέδρου της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Οι Χούτι προωθήθηκαν στην παλιά πόλη του Άντεν, ενώ το Ιράν που τους στηρίζει έστειλε δύο πολεμικά πλοία στον Κόλπο του Άντεν. Τα πρώτα φορτία ιατρικής βοήθειας έφτασαν στην πόλη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική καταστροφή, όπως καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Νέες μάχες ξέσπασαν στο κέντρο του Άντεν την Τετάρτη, ανάμεσα σε Χούτι και πολιτοφύλακες, υποστηρικτές του προέδρου της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Οι μάχες έχουν ως στόχο τον έλεγχο του κέντρου της πόλης.

Τα πρώτα φορτία ιατρικής βοήθειας έφτασαν στην πόλη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική καταστροφή, όπως καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Κάτοικοι της πόλης δηλώνουν ότι είδαν δεκάδες πτώματα στους δρόμους της συνοικίας Κράιταρ, ενώ αρκετά κτίρια κάηκαν ή καταστράφηκαν από ρουκέτες. Με τεθωρακισμένα οχήματα, οι Χούτι κατάφεραν να καταλάβουν κάποιους δρόμους της συνοικίας Κράιταρ.

Από τα τεμένη του Άντεν ακουγόταν μήνυμα για τζιχάντ κατά των Χούτι.

Νωρίς το απόγευμα, κάτοικοι της συνοικίας που βρίσκεται στο κέντρο του Άντεν δήλωσαν ότι οι Χούτι απωθήθηκαν -τουλάχιστον εν μέρει.

Το Ιράν -που στηρίζει τους Χούτι- έστειλε την Τετάρτη δύο πολεμικά πλοία στον Κόλπο του Άντεν. Τα ιρανικά πολεμικά πλοία θα περιπολούν τον κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Χαμπιμπολάχ Σαγιαρί.

Το Ιράν αρνείται ότι δίνει όπλα στους Χούτι και καταδικάζει τους βομβαρδισμούς του υπό Σαουδική Αραβία συνασπισμού.

Η ιρανική κυβέρνηση κάλεσε τις διάφορες φατρίες της Υεμένης να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ώστε να επιλυθεί η κρίση στη χώρα και επεσήμανε ότι εργάζεται για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο Μορτεζά Σαρμαντί, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, επανέλαβε την έκκληση της Τεχεράνης για άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επέμβασης από τον συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία εναντίον των Χούτι.

Μιλώντας σε μια συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό, ο Σαρμαντί επεσήμανε ότι η Υεμένη δεν μπορεί να κυβερνάται μόνο από έναν πολιτικό σχηματισμό.

«Όλα τα ενεργά πολιτικά ρεύματα και οι φατρίες που ασκούν επιρροή» και έχουν τη λαϊκή υποστήριξη θα πρέπει να συνεργαστούν «για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα μπορέσει να διαχειριστεί τις υποθέσεις της Υεμένης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε ο Σαρμαντί.

Εν τω μεταξύ, τρεις εκρήξεις συγκλόνισαν βόρειες συνοικίες του Άντεν, με τους κατοίκους να λένε ότι πρόκειται για βομβαρδισμούς του υπό Σαουδική Αραβία συνασπισμό. Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι τα πλήγματα φαίνονταν να έχουν στόχο αποθήκες όπλων.

Οι μάχες έχουν προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση στο Άντεν, με την εκπρόσωπο της Διεθνής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού να μιλά για μία «σχεδόν καταστροφική» κατάσταση.

«Τα καταστήματα είναι κλειστά, επομένως οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν φαγητό, δεν μπορούν να βρουν νερό. Υπάρχουν ακόμα πτώματα στους δρόμους. Τα νοσοκομεία είναι εξαντλημένα» τονίζει.

Ένα φορτίο με 2,5 τόνους ιατρικού υλικού της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) κατάφερε την Τετάρτη να φτάσει στο λιμάνι του Άντεν.

Πρόκειται για το πρώτο φορτίο που φτάνει στην Υεμένη μετά την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού εναντίον των Χούτι. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν την ελπίδα να καταφέρουν να μεταφέρουν στις 10 Απριλίου ένα φορτίο 10 τόνων στην Σαναά.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να μεταφέρουν βοήθεια στην πόλη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον 643 άτομα έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων και περισσότερα από 2.200 έχουν τραυματιστεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024