Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Παράλυση λόγω απεργίας στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της Πορτογαλίας

Παράλυση λόγω απεργίας στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της Πορτογαλίας

Τα τρένα περνούν με το σταγονόμετρο, τα γκισέ των εισιτηρίων είναι κλειστά και οι αποβάθρες στους σταθμούς κατάμεστες: η απεργία των ελεγκτών προκαλεί για πέμπτη διαδοχική ημέρα μεγάλη αναστάτωση στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην Πορτογαλία. Ο πρόεδρος του συνδικάτου των σιδηροδρομικών ελεγκτών (SFRCI) δηλώνει ότι η συμμετοχή στην απεργία αγγίζει περίπου το 95%, ένδειξη κατά τον ίδιο «της απελπισίας των μισθωτών μπροστά στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης».

Τα τρένα περνούν με το σταγονόμετρο, τα γκισέ των εισιτηρίων είναι κλειστά και οι αποβάθρες στους σταθμούς κατάμεστες: η απεργία των ελεγκτών προκαλεί για πέμπτη διαδοχική ημέρα μεγάλη αναστάτωση στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην Πορτογαλία.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επιβάτες έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί τις τέσσερις τελευταίες ημέρες από την κινητοποίηση, η οποία έχει στόχο τη διεκδίκηση καθυστερημένων πριμ συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Πάνω από 90% των σιδηροδρομικών δρομολογίων ακυρώθηκαν σε όλη τη χώρα, δήλωσε εκπρόσωπος των πορτογαλικών σιδηροδρόμων (CP).

Η απεργία έχει παραλύσει κυρίως τις αστικές και τις περιφερειακές υπηρεσίες. Μόνο ένα τρένο στα δύο κυκλοφορεί στα εσωτερικά δρομολόγια, ενώ η διεθνής σιδηροδρομική σύνδεση με την Ισπανία συνεχίζεται.

Παρά το γεγονός ότι είναι οι γιορτές του Πάσχα, η πορτογαλική δικαιοσύνη δεν έκρινε απαραίτητο να εξασφαλίσει μια υπηρεσία ασφαλείας, κάτι που πολλαπλασίασε τον αντίκτυπο της απεργίας.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου των σιδηροδρομικών ελεγκτών (SFRCI) Λουίς Μπράβο δήλωσε ότι η συμμετοχή στην απεργία ανέρχεται σε «περίπου 95%», ένδειξη, σύμφωνα με τον ίδιο, «της απελπισίας των μισθωτών μπροστά στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης».

«Οι μισθοί μας είναι παγωμένοι από το 2010 ενώ οι φόροι δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται», συνέχισε. Ένας σιδηροδρομικός ελεγκτής κερδίζει στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ 700 και 850 ευρώ μικτά το μήνα.

Το συνδικάτο συμμετέχει σε ευρύτερη κινητοποίηση που οργανώθηκε το Σαββατοκύριακο από την Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών (FECTRANS), το οποίο ζητεί βελτίωση της αμοιβής για την εργασία σε αργίες. Η απεργία θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Only in

Βαρύ πλήγμα για τους Δημοκρατικούς - Χάνουν τη στήριξη ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα

Δύο ημέρες μετά την συνάντηση του συνδικάτου με την Κάμαλα Χάρις, το συνδικάτο επέλεξε να μην υποστηρίξει κανένα στις εκλογές στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024