Πόσο επικίνδυνο είναι το (ζεστό) νερό βρύσης για τα παιδιά μας;
Σύμφωνα με έρευνες της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ, το ζεστό νερό κρύβει πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.
Από: Ελένη Χαδιαράκου
Σύμφωνα με έρευνες της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ, το ζεστό νερό κρύβει πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ζεστό νερόδιαλύει τις μολυσματικές ουσίες πιο γρήγορα απ΄ ότι το κρύο νερό και το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη σπίτια με σωληνώσεις από μόλυβδο – ο οποίος μπορεί να διαρρεύσει στο νερό- δημιουργεί έναν ολέθριο συνδυασμό για την υγεία μας.
Ακόμη, όμως και σε νεότερες κατασκευές, μπορεί να υπάρχουν σωληνώσεις με περιεκτικότητα σε μόλυβδο έως 8%. Φυσικά, ο μόλυβδος σπανίως ανευρίσκεται στις πηγές του νερού, αλλά μπορεί να εισβάλλει στο πόσιμο νερό μέσω των διαβρωμένων υδραυλικών εγκαταστάσεων.
Οι γιατροί προειδοποιούν ότι αν καταναλωθεί, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, ιδίως στα μικρά παιδιά.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Περιβαλλοντικής Υγείας», έδειξε πως το πόσιμο νερό βρύσης αντιπροσωπεύει το 14% έως 20% της συνολικής εκθέσεώς μας σε μόλυβδο.
Τι πρέπει να κάνουμε
Προκειμένου να περιορίσουμε τον κίνδυνο να καταναλώσουμε μόλυβδο στο ελάχιστο, η ΕΡΑ συνιστά να χρησιμοποιούμε αυστηρά κρύο νερό για την παρασκευή του φαγητού ή του παιδικού γάλακτος και βεβαίως να πίνουμε μόνο κρύο νερό από τη βρύση. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το βράσιμο του νερού δεν αφαιρεί τον μόλυβδο, αλλά αντιθέτως μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωσή του.
imommy
- Αίγιο: «Είμαι αθώος, δεν μπορώ να πενθήσω» – Τι λέει μέσα από τη φυλακή ο 65χρονος Ιταλός
- Αρκάς: «Παράδεισος» για τους αδειούχους, «κόλαση» για τους εργαζόμενους
- Οδηγός για τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό: Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα
- Οι μεγαλύτεροι μύθοι για τη γυμναστική
- Συνταγματική αναθεώρηση: Το απόγευμα η ψηφοφορία στη Βουλή – Τα επίμαχα άρθρα
- Μείωση της κίνησης των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις επιθέσεις των Χούθι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας
- Δύο συνταγές made in Italy
- Πυροβολισμοί σε φεστιβάλ φαγητού στο Σιάτλ – Τουλάχιστον δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/hamid-khaleghi-bNWXW7ZvYGo-unsplash-1-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)
















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442