Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για την περασμένη πενταετία και πρέπει να δοθούν απαντήσεις στον ελληνικό λαό, δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιδείξει διάθεση ρεβανσισμού.

Μιλώντας στην συζήτηση της πρότασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επί της αρχής οι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του.

«Στόχος αυτής της επιτροπής είναι να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας» τόνισε.

Οι τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ξεκινώντας την ομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «μέχρι τώρα είχαμε την αίσθηση ότι παραμένατε καρτερικά την αποτυχία της κυβέρνησης».

«Όχι μόνο καρτερικά παραμονεύετε, αλλά μας απειλείτε εκ των προτέρων, ότι θα έρθει η αποτυχία και θα φέρει ανακριτική επιτροπή» σημείωσε και πρόσθεσε ότι σε μια κυβέρνηση που έχει αναλάβει μόλις δύο μήνες καθήκοντα, σε μία περίοδο φορτωμένη όχι μόνο με τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, τα χρέη και τα άδεια ταμεία, ο κ. Σαμαράς απειλεί την κυβέρνηση ότι έχει ετοιμάσει τις ανακριτικές επιτροπές και μετά μιλά και για συναίνεση.

«Αποκαλυφθήκατε κ. Σαμαρά» είπε ο κ. Τσίπρας. «Δεν έχετε υπολογίσει σωστά» πρόσθεσε. Η χώρα έχει κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με θάρρος και έχει στόχο να βγάλει τον ελληνικό λαό από τη λάσπη, τόνισε. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Είναι χώρα κυρίαρχη, με την οποία δεν μπορούν να παίζουν εταίροι και δανειστές, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μετά από χρόνια σιωπής για τα μεγάλα ζητήματα που προκάλεσαν τη μνημονιακή καταστροφή ξεκινά μια προσπάθεια να απαντηθούν τα ερωτήματα του ελληνικού λαού για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και τα ερωτήματα που σχετίζονται με όσα ακολούθησαν το πρώτο μνημόνιο.

Αναφέρθηκε στα ποσοστά της ανεργίας, στην εκτόξευση του δημόσιου χρέους, στο κλείσιμο επιχειρήσεων και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, των υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που επιβλήθηκε από τα μνημόνια για την ανάκτηση υποτίθεται της ανταγωνιστικότητας της χώρας, η οποία δεν ήρθε ποτέ.

Τόνισε ότι στόχος της εξεταστικής επιτροπής θα είναι να διερευνήσει εάν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, εμμονικής και ιδεολογικής επιλογής, εκτελέστηκαν πράξεις που είχαν άλλα, μη ιδεολογικά κίνητρα.

Τέτοιες πράξεις προτείνεται να ανιχνευθούν στη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος, στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει στη αύξηση του χρόνου για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες, στην «αλλαγή μνημονιακής φρουράς στον φοβερό Νοέμβριο του 2011», στο πώς και με ποιες διαδικασίες στις Κάννες «ανατράπηκε έλληνας πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», στο τι έγινε με το περίφημο PSI όπου «ξαλάφρωσαν οι γερμανικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και τα φορτώθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», στο πώς κρίθηκε η Αγροτική Τράπεζα ως ανεπίδεκτη σωτηρίας, στο πώς έγινε η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «με προϋπόθεση την ανάληψη του κόστους απ’ το Δημόσιο».

Εκτίμησε ότι κρίνεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, η σχέση αποκατάστασης των πολιτών με τους θεσμούς, σχέση η οποία έχει διαρραγεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Η ευρύτατα διαδεδομένη αίσθηση στην ελληνική κοινωνία είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει περιβάλει τον εαυτό του με έναν μανδύα προστασίας και ασυλίας και ότι αντιμετωπίζεται με άλλα μέτρα και σταθμά από αυτά που ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα.

Δεν ισχυρίζομαι η αίσθηση αυτή είναι ορθή και αληθής σε όλες τις εκφάνσεις της, αλλά οφείλουμε να τη λάβουμε υπόψη μας, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι το κλίμα καχυποψίας που υπάρχει οφείλει να αντιστραφεί. «Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις απλές, σαφείς, καθαρές, πέρα από συνωμοσιολογίες» είπε, λέγοντας ότι στόχος της εξεταστικής επιτροπής δεν είναι η ποινικοποίηση των αντιλήψεων με τις οποίες διαφωνεί η κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτές κρίνονται στην πολιτική αρένα.

Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Είπατε και την άλλη θεωρία: Ότι δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση, αλλά η κρίση το μνημόνιο. Δηλαδή ότι τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή έφεραν το μνημόνιο, αυτό εννοείτε. Πείτε το καθαρά».

Ο κ. Σαμαράς, τόνισε ο πρωθυπουργός, σπεύδει να δηλώσει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση. «Σας ζήτησε ποτέ κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ή μήπως νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών; Εάν νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών, καθίστε στην αντιπολίτευση όπου θα είστε για αρκετά χρόνια. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι. Μην περιμένετε άδικα».

Έκανε λόγο για «ανοίκεια συμπεριφορά» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την επιστολή που κατατέθηκε, ενώ μίλησε για νομοθετημένη ομολογία ενοχής των προηγούμενων κυβερνήσεων με διατάξεις που περνούσαν από τη Βουλή με οριακή ψηφοφορία, διατάξεις που -όπως είπε ο κ. Τσίπρας- είχαν ως στόχο να μοιράζουν ασυλίες και εξαίρεση από ποινικές ευθύνες και τόνισε ότι για τον ίδιο, αυτό είναι η σημαντικότερη ομολογία ενοχής.

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για το χρέος που θα ερευνά την περίοδο από το 1981 και μετά, αναρωτήθηκε γιατί η ΝΔ την έφερε τώρα, λίγο πριν τη συζήτηση στη Βουλή και όχι στα 2,5 χρόνια που ήταν κυβέρνηση. «Όλες οι κινήσεις σας είναι υποκριτικές, θέλετε να θολώσετε τα νερά. Δεν θέλετε να σηκώσουμε ούτε μία πέτρα για να δούμε τι κρύβετε από κάτω» είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ και τόνισε ότι σε όποια περίοδο και αν ανέτρεχε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντήσεις δεν θα έπαιρνε. «Ακόμα και στο ζεύγος των πρωτόπλαστων θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε για να πάρουμε απαντήσεις και δεν θα παίρναμε».

Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η επιτροπή για τη διερεύνηση του δημόσιου χρέους είναι ανοιχτή σε όλους. «Εάν έχετε παράπονο που δεν βρεθήκατε, τότε να σας καλέσει η πρόεδρος της Βουλής και εγώ θα σας ακούσω» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος παρευρέθηκε για να ακούσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Είναι παιδάκι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον ξεγέλασε η πρόεδρος της Βουλής;» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι η αγωνία και το άγχος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΝΔ είναι ότι η κ. Κωνσταντοπούλου έχει εκκινήσει μια διαδικασία που έχει το κύρος σημαντικών προσωπικοτήτων και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Να μην παίζετε παιχνίδια με τους θεσμούς, (να μη λέτε) ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεγελάστηκε» είπε και απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, πρόσθεσε: «Θα θέλατε να κάνετε εξεταστική επιτροπή. Δεν κάνατε γιατί συγκυβερνήτης σας ήταν ο κ. Βενιζέλος. Πείτε την να την ακούσει ο ελληνικός λαός».

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, κάλεσε τη ΝΔ να υπερψηφίσει την πρόταση για την επιτροπή για να δείξει ότι δεν έχει κάτι να κρύψει και είπε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήσει τις υπεκφυγές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο