Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Από τη σάτιρα, στα δάκρυα: Το Δίστομο σε μία ταβέρνα στη γερμανική τηλεόραση

Από τη σάτιρα, στα δάκρυα: Το Δίστομο σε μία ταβέρνα στη γερμανική τηλεόραση

Σατιρική εκπομπή της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης καταπιάστηκε με το θέμα των αποζημιώσεων, και η έκβαση ήταν απροσδόκητη: Η γερμανική επιχειρηματολογία παρουσιάζεται σαρκαστικά και το γέλιο σταδιακά μειώνεται, μέχρι που στο πλατό εμφανίζεται ο Αργύρης Σφουντούρης, επιζών του Δίστομου.

Σατιρική εκπομπή της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης καταπιάστηκε με το θέμα των αποζημιώσεων, και η έκβαση ήταν απροσδόκητη: Η γερμανική επιχειρηματολογία παρουσιάζεται σαρκαστικά και το γέλιο σταδιακά μειώνεται, μέχρι που στο πλατό εμφανίζεται ο Αργύρης Σφουντούρης, επιζών του Δίστομου.

Η εκπομπή Anstalt του ZDF έκλεισε την Κυριακή με ένα σκετσάκι για την τρόικα, την ελληνική κρίση αλλά και το ανακινηθέν ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων.

Στο σκηνικό έχει στηθεί η ταβέρνα «Austeros» («λιτός» όπως λιτότητα), όπου σε προηγούμενο σκετς έχουν γραφτεί στον πίνακα αυτά που πρέπει όλες οι πλευρές να τηρούν στην ευρωπαϊκή κρίση: «1. Οι κανόνες είναι κανόνες, 2. Τα χρέη πρέπει να πληρώνονται, 3. Όχι κόλπα».

Στο τέλος, ο ένας από τους δύο παρουσιαστής πηγαίνει και πίνει ένα ούζο στην ταβέρνα και όταν ζητά να πληρώσει, ο ταβερνιάρης του λέει τον λογαριασμό -μερικά εκατομμύρια ευρώ, επειδή συνυπολογίζει και τα «χρωστούμενα» των ναζί.

Καθώς δεν έχει τόσα μετρητά πάνω του, ο παρουσιαστής ζητά λίγο χρόνο και στρέφεται στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, «γκισέ» του οποίου έχει στηθεί δίπλα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ο δεύτερος κεντρικός παρουσιαστής της κωμικής εκπομπής, τον καθησυχάζει και του εξηγεί πώς έχει η κατάσταση.

Επιγραμματικά, τον παραπέμπει στην επίσημη θέση του Βερολίνου πως το ζήτημα έχει κλείσει νομικά και δεν υφίσταται καμία οφειλή. Ο πρώτος παρουσιαστής ρωτά πώς, ο «εκπρόσωπος» του εξηγεί τι μεσολάβησε, αλλά ο δεύτερος δεν πείθεται: «Δηλαδή», καταλήγει, «τους λέγαμε συνεχώς για τις αποζημιώσεις «αργότερα, αργότερα, αργότερα» και στο τέλος «αργήσατε»;».

Ο παρουσιαστής που παριστάνει τον εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ έχει ενδιάμεσα ήδη αρχίσει να εμφανίζεται ως λίγο χαμένος στην επιχειρηματολογία του, η οποία παρουσιάζεται ως κάπως αντιφατική. Η συζήτηση έχει φτάσει και στο Δίστομο, και πάνω από τους δύο παρουσιαστές η κάμερα έχει αρχίσει να ζουμάρει σε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός παιδιού.

Τη συζήτηση μεταξύ των δύο παρουσιαστών διακόπτει ξανά ο ταβερνιάρης που φέρνει δεύτερο ποτήρι ούζο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου τον ευχαριστεί, αλλά λέει ότι δεν το παρήγγειλε και εκείνος του απαντά πως είναι κερασμένο από έναν γηραιό κύριο που έχει καθίσει στην ταβέρνα στην άλλη άκρη του πλατό. «Ευχαριστώ» του λέει, και τον ρωτάει, «γνωριζόμαστε;»

«Ναι, γνωριζόμαστε» του απαντά εκείνος. «Λέγομαι Αργύρης Σφουντούρης και είμαι το αγόρι σε αυτή την φωτογραφία από το Δίστομο» εξηγεί.

Οι δύο παρουσιαστές βγαίνουν από τους ρόλους τους ενώ το κοινό έχει ήδη σοβαρέψει, εξηγούν πως η επιχειρηματολογία με την οποία απάντησε ο εκπρόσωπος είναι η επίσημη απάντηση του Βερολίνου πως η σφαγή στο Δίστομο ήταν «μέτρο εν καιρώ πολέμου».

Σε ερώτηση εάν δεν πληρώθηκε ποτέ σε εκείνον και σε άλλους από το Δίστομο αποζημίωση, ο Σφουντούρης απαντά: «Όχι, και έγιναν τα πάντα ώστε να μην μας καταβληθούν αποζημιώσεις, η Γερμανία έφτασε μέχρι και στο δικαστήριο της Χάγης». Στην ερώτηση εάν υπήρξε ποτέ συγγνώμη, ο Φουντούλης παραπέμπει στην πρόσφατη επίσκεψη του γερμανού προέδρου Γκάουκ πως «μετά από εβδομήντα χρόνια, ο πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη».

Στην ερώτηση των παρουσιαστών «τι πρέπει τώρα να κάνουμε ως Γερμανοί», ο Σφουντούρης, δείχνει στους κανόνες που έχουν ήδη γραφτεί στον πίνακα: «Οι κανόνες είναι κανόνες, τα χρέη πρέπει να πληρώνονται, όχι κόλπα» διαβάζει ο ταβερνιάρης.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

inSports

Φοβερός Εμμανουήλ Καραλής και 5,82 μ. στο Fly Athens

Ακόμη ένας σπουδαίος αγώνας από τον Εμμανουήλ Καραλή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024