Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον κανόνα των «δύο ατόμων στο πιλοτήριο» εξετάζει η ΕΕ

Τον κανόνα των «δύο ατόμων στο πιλοτήριο» εξετάζει η ΕΕ

Στη σκιά της αεροπορικής τραγωδίας στις Άλπεις ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες σπεύδουν να υιοθετήσουν τον κανονισμό «των δύο ατόμων στο πιλοτήριο» που ορίζει ότι για λόγους ασφαλείας θα υπάρχουν πλέον σε κάθε στιγμή της πτήσης δύο άτομα στα πιλοτήρια των αεροσκαφών τους. Ανάμεσά τους και η Lufthansa. Σχετικό κανονισμό σκέφτεται να προτείνει -ίσως και σήμερα, Παρασκευή- η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας (EASA).

Στη σκιά της αεροπορικής τραγωδίας στις Άλπεις ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες σπεύδουν να υιοθετήσουν τον κανονισμό «των δύο ατόμων στο πιλοτήριο» που ορίζει ότι για λόγους ασφαλείας θα υπάρχουν πλέον σε κάθε στιγμή της πτήσης δύο άτομα στα πιλοτήρια των αεροσκαφών τους.

Σχετικό κανονισμό σκέφτεται να προτείνει -ίσως και σήμερα, Παρασκευή- η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας (EASA).

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Scandinavian Airlines, η εταιρεία έλαβε από τις σουηδικές αρχές μεταφορών ένα προσχέδιο πρότασης για εφαρμογή του κανονισμού, το οποίο συνέταξε η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή.

«Πάντα ακολουθούμε τις προτάσεις που λαμβάνουμε από τις εθνικές αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους τις έχουν λάβει από την ευρωπαϊκή υπηρεσία» τόνισε ο εκπρόσωπος, Χένρικ Ένστρομ.

Ο εκπρόσωπος της EASA Ηλίας Μαραγκάκης ανέφερε ότι πρόκειται για μία διαδικασία σε εξέλιξη.

«Αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που είναι σε εξέλιξη και, εάν κριθεί απαραίτητο, οι κανόνες ασφαλείας θα επανεξεταστούν» είπε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί στις εταιρείες να έχουν πάντα δύο μέλη του πληρώματος στο πιλοτήριο κατά τη διάρκεια των πτήσεων. «Έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις εταιρείες και τις χώρες για την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων και για να δούμε αν είναι εφαρμόσιμα» εξήγησε.

Η ίδια τόνισε ότι μέχρι σήμερα, κανένας ευρωπαϊκός κανόνας δεν επιβάλλει την αντικατάσταση ενός από τους πιλότους από ένα μέλος του πληρώματος εάν (ο πιλότος) πρέπει να απέχει.

«Εάν καταστούν υποχρεωτικοί νέοι κανονισμοί, θα πρέπει να επαληθεύσουμε τις συνέπειές τους» συνέχισε η Αντρέεβα.

Ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρείες που έσπευσαν να υιοθετήσουν τον κανονισμό ήταν και ο όμιλος της Lufthansa, καθώς και άλλες γερμανικές εταιρείες.

Οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες θα εφαρμόσουν άμεσα τον κανόνα των δύο ατόμων στο κόκπιτ. Η Γερμανική Ένωση Αεροπλοΐας (BDL), αναφέρει ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες δέχθηκαν την εφαρμογή του κανονισμού μετά το τραγικό δυστύχημα στις Άλπεις.

Η κυβέρνηση του Καναδά ζήτησε από όλες τις εθνικές αεροπορικές εταιρείες της χώρας να υιοθετήσουν τον κανόνα.

Ήδη από χθες, πολλές αεροπορικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση του κανόνα. Ανάμεσά τους η EasyJet, η Vergin Atlantic, η Air Canada, η Monarch, η WestJet, η Air Transat, η Thomas Cook, η Norwegian Air Shuttle, η Lufthansa και η Air Berlin. Τον κανόνα υιοθέτησε και η Air Malta, ενώ ίσχυε ήδη σε κάποιες αεροπορικές εταιρείες όπως η Ryanair, η Jet2 και η Porter.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες εφαρμόζουν τον κανόνα σε σταθερή βάση.

Διαβάστε επίσης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024