Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch σε «CCC» από «Β»

Υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch σε «CCC» από «Β»

O οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «CCC» από «B», καθώς και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο σε «C» από «B». «Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση ρευστότητας χωρίς καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις χρέους, αλλά οι αυξημένοι κίνδυνοι μας έχουν οδήγησαν σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων» αναφέρει.

O οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «CCC» από «B», καθώς και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο σε «C» από «B». Το πλαφόν αξιολόγησης (country ceiling) ορίστηκε σε «Β-» από «ΒΒ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fitch, η υποβάθμιση αντανακλά την έλλειψη πρόσβαση στις αγορές, τις αβέβαιες προοπτικές έγκαιρης εκταμίευσης από τους θεσμούς και τα στενά περιθώρια ρευστότητας στον εγχώριο τραπεζικό τομέα που «έχουν θέσει υπό ακραία πίεση» τη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση ρευστότητας χωρίς καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις χρέους, αλλά οι αυξημένοι κίνδυνοι μας έχουν οδήγησαν σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων» αναφέρει.

«Η ζημιά στην επενδυτική, καταναλωτική, και καταθετική εμπιστοσύνη έχει σχεδόν βέβαια εκτροχιάσει την αρχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας στην Ελλάδα. Η ζημιά θα χρειαστεί χρόνο για να διορθωθεί, ακόμη και αν οι προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες» προσθέτει η Fitch.

Ο οίκος αναθεώρησε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στο 0,5% φέτος από 1,5% τον Ιανουάριο του 2015 και 2,5% το Δεκέμβριο του 2014 και προβλέπει επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της αύξησης των καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το Φεβρουάριο για επέκταση του προγράμματος του EFSF μέχρι το τέλος Ιουνίου, μετά από αρκετές εβδομάδες διεργασιών, υποστηρίζει το βασικό μας σενάριο ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα επιτύχουν τελικά μια συμβιβαστική συμφωνία. Ωστόσο, η πρόοδος έκτοτε υπήρξε αργή. Δεν είναι σαφές πότε θα υπάρξει η πρώτη εκταμίευση και τι θα χρειαστεί για να συμβεί αυτό» συμπληρώνει.

Η Fitch εκτιμά επίσης ότι ακόμα και εάν γίνει δεκτή η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων, «είναι πιθανό ότι το Eurogroup να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει ότι έχει εφαρμόσει κάποιο μέρος αυτής της λίστας πριν από την εκταμίευση των κονδυλίων. Αυτό ωθεί προς τα πίσω την πιθανή ημερομηνία εκταμίευσης αρκετά μέσα στον Απρίλιο, το νωρίτερο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024