Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η πιο άνυδρη περιοχή του πλανήτη «πνίγηκε» από τις βροχές

Η πιο άνυδρη περιοχή του πλανήτη «πνίγηκε» από τις βροχές

Η περιοχή Ατακάμα της βόρειας Χιλής, όπου βρίσκεται η πλέον άνυδρη έρημος του πλανήτη, έχει κατακλυστεί από νερά μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 7 ανθρώπους, ενώ πάνω από 20 αγνοούνται.

Η περιοχή Ατακάμα της βόρειας Χιλής, όπου βρίσκεται η πλέον άνυδρη έρημος του πλανήτη, έχει κατακλυστεί από νερά μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 7 ανθρώπους, ενώ πάνω από 20 αγνοούνται.
{{{ map }}}
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Αντοφαγάστα, ο ένας από ηλεκτροπληξία και ο δεύτερος όταν κατέρρευσε μια υδατοδεξαμενή.

Άλλοι δύο παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν στην περιοχή της Ατακάμα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μαχμούντ Αλέουι.

Ο ίδιος είπε ότι αγνοείται η τύχη 22 ανθρώπων, ενώ 680 έχουν μείνει άστεγοι στην Αντοφαγκάστα και άλλοι 800 στην Ατακάμα. Όλοι τους φιλοξενούνται προσωρινά σε πρόχειρα καταλύματα.

Οι Αρχές έχουν σημάνει «υγειονομικό συναγερμό« για τις κοινότητες Τιέρα Αμαρίγια, Ντιέγκο δε Αλμάγκρο και Άλτο δελ Κάρμεν, που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες και οι δρόμοι τους έχουν μετατραπεί σε χείμαρρους λάσπης.

Πολλοί άνθρωποι σκαρφάλωσαν στις στέγες των σπιτιών τους ή σε δέντρα για να μην παρασυρθούν από τα νερά που ανέβηκαν ξαφνικά. Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η άνοδος των νερών θύμιζε τσουνάμι.

Πολλοί δρόμοι της περιοχής είναι αδιάβατοι και οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους να ανέβουν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Περίπου 15 ελικόπτερα έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να εντοπίσουν και να απομακρύνουν τους εγκλωβισμένους.

Στις κοινότητες της Ατακάμα και στην πόλη Αντοφαγάστα έχει επιβληθεί από την Τετάρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναλάβει τον έλεγχο, με απόφαση της κυβέρνησης.

Όλα τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε χώρους υποδοχής για τους πληγέντες. Χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό.

Το πρωί σήμερα η βροχή άρχισε να κοπάζει και έκανε την εμφάνισή του ο ήλιος.

«Η πιο κρίσιμη φάση πέρασε» είπε ο Χούλιο Σαράμπια, ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Χιλής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024