ΥΠΕΞ: Διεθνής συνδιάσκεψη για τις χριστιανικές κοινότητες Μ.Ανατολής και Β.Αφρικής
Σε έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά προαναγγέλλεται ότι τον προσεχή Μάιο θα λάβει χώρα εντός του Κοινοβουλίου διεθνής συνδιάσκεψη για τις χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Το εν λόγω έγγραφο διαβιβάστηκε τη Πέμπτη στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη.
Σε έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά προαναγγέλλεται ότι τον προσεχή Μάιο θα λάβει χώρα εντός του Κοινοβουλίου διεθνής συνδιάσκεψη για τις χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Το εν λόγω έγγραφο διαβιβάστηκε τη Πέμπτη στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την υπόθεση απαγωγής, από τον Απρίλιο του 2013, των δύο Αρχιερέων Χαλεπίου, του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη κ. Ιωάννη, ευρισκόμενη σε επαφή και στενή συνεργασία -μεταξύ άλλων- με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, προς το οποίο έχει επανειλημμένως εκφράσει τη συνεχή και αμέριστη υποστήριξή της» σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.
Όπως εξάλλου τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, σε ευρύτερο πλαίσιο το υπουργείο επιδεικνύει το μέγιστο δυνατό ενδιαφέρον για την κατάσταση των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Έχω επανειλημμένα τονίσει σε επαφές μου με θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ, ομολόγους μου υπουργούς Εξωτερικών εντός και εκτός ΕΕ, την αναγκαιότητα ανάληψης συντονισμένης δράσης για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών» αναφέρει ο κ. Κοτζιάς και ενημερώνει ότι «στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει, τον προσεχή Μάιο, την πραγματοποίηση Διεθνούς Συνδιάσκεψης, που θα θέσει στο επίκεντρο της προσοχής αυτούς τους πληθυσμούς, δίνοντας έμφαση στην πολυεθνικότητα, την πολυθρησκευτικότητα και την πολυπολιτισμικότητα που η Ελλάδα υποστηρίζει σε ό,τι αφορά αυτές τις περιοχές».
Πρόκειται για μια καταρχήν θετική πρωτοβουλία, αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κακλαμάνης και προσθέτει, ότι θα περιμένει με ενδιαφέρον την πραγματοποίησή της και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν στο μείζον αυτό ζήτημα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αργεντινή: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου
- Βενεζουέλα: Εμφανίζεται ως η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ σε χάρτη που ανάρτησε ο Τραμπ (εικόνα)
- Ιράν: Και η Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε επιθέσεις τον Μάρτιο κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας
- Νότια Αφρική: Απομακρύνονται εσπευσμένα 300 υπήκοοι Γκάνας έπειτα από επεισόδια ξενοφοβικής βίας
- Ισημερινός: Δολοφόνησαν γυναίκα δικαστή – Είχε δεχτεί απειλές
- Λίβανος: 13 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Αναμεσά τους παιδί, γυναίκα και 2 διασώστες
- ΗΠΑ – Τουρκία: Αμερικανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις για την πιθανή επαναπροσέγγιση στο θέμα των F-35
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Γιατί;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 13.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-16834998-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442