Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
OHE κατά ISIS για γενοκτονία, αλλά και κατά Ιράκ για εγκλήματα πολέμου

OHE κατά ISIS για γενοκτονία, αλλά και κατά Ιράκ για εγκλήματα πολέμου

Την παραπομπή των ηγετικών στελεχών της τζιχαντιστικής ISIS στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τέλεση γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου στο Ιράκ ζητά το γραφείο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, βάσει έκθεσής του. Ωστόσο στέκεται αυστηρά και απέναντι στο Ιράκ, λέγοντας πως οι δυνάμεις του όπως και σιιτικές πολιτοφυλακές που μάχονται στο πλάι τους, «ενδεχομένως ευθύνονται» για τέλεση εγκλημάτων πολέμου.

Την παραπομπή των ηγετικών στελεχών της τζιχαντιστικής ISIS στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τέλεση γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου στο Ιράκ ζητά το γραφείο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, βάσει έκθεσής του για τα όσα έχουν γίνει από τότε που η οργάνωση κατέλαβε τμήματα του Ιράκ και της Συρίας.

Η έκθεση ωστόσο στέκεται αυστηρά και απέναντι στο Ιράκ, λέγοντας πως οι δυνάμεις του όπως και σιιτικές πολιτοφυλακές που μάχονται στο πλάι τους, «ενδεχομένως ευθύνονται» για τέλεση εγκλημάτων πολέμου.

Παρουσιάζοντας την Πέμπτη τα συμπεράσματα έκθεσής του βάσει μαρτυριών από το Ιράκ, το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μιλά για «πληροφορίες σε βάρος της ISIS που δείχνουν γενοκτονία, τέλεση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και τέλεση εγκλημάτων πολέμου».

Συγκεκριμένα η γενοκτονία αφορά την πολιορκία και τη βιαιότητα σε βάρος των Γεζίντι προς το τέλος του καλοκαιριού, αλλά και «το προφανές μοτίβο επιθέσεων» σε χριστιανούς και άλλες ομάδες, με πολιορκία μειονοτικών χωριών και κοινοτήτων.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι γυναίκες αιχμάλωτοι πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και αντιμετωπίζονται ως «λάφυρα πολέμου». Σημειώνονται επίσης αναφορές για επιθέσεις με χλώριο τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι και οι ιρακινές δυνάμεις και οι σιιτικές ομάδες πολιτοφυλακής «ενδεχομένως έχουν τελέσει ορισμένα εγκλήματα πολέμου» στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών. Αναφέρεται ότι υπάρχει η «ευρεία αναφορά» πως οι ιρακινές δυνάμεις χρησιμοποιούν βόμβες-βαρέλια, λέγοντας όμως ότι αυτό «χρήζει περαιτέρω διερεύνησης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024