Το QE σπρώχνει τους επενδυτές στις «κακές τράπεζες» της Ευρώπης
Στην αγορά περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παρκάρει» οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) προκείμενου να απαλλαγούν από ανεπιθύμητα κόκκινα δάνεια τραπεζών και άλλα περιουσιακά στοιχεία, προχωρούν οι επενδυτές προκειμένου να ικανοποιήσουν την «πείνα» τους για μεγαλύτερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Στην αγορά περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παρκάρει» οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) προκείμενου να απαλλαγούν από ανεπιθύμητα κόκκινα δάνεια τραπεζών και άλλα περιουσιακά στοιχεία, προχωρούν οι επενδυτές προκειμένου να ικανοποιήσουν την «πείνα» τους για μεγαλύτερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal οι κρατικές «κακές τράπεζες» (bad banks) της Ολλανδίας και της Αυστρίας πωλούν με αυξημένους ρυθμούς το τελευταίο διάστημα χαρτοφυλάκια δανείων που αποκτήθηκαν από υπερήμερους δανειστές που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως και η αντίστοιχη κρατική μονάδα της Ιρλανδίας έχει αυξήσει τις πωλήσεις δανείων, ενώ σημειώνει πως η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να επιταχύνει την εκκαθάριση των «κακών τραπεζών» της και να διαθέσει τιτλοποιημένα δάνεια αξίας 19,5 δισ. δολάρια σε επενδυτές.
Η Wall Street Journal σημειώνει πως μετά την οικονομική κρίση, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδίωξαν να αναζωογονήσουν το τραπεζικό τους σύστημα με την διαγραφή επισφαλειών και άλλων ανεπιθύμητων στοιχείων ενεργητικού από του ισολογισμούς των τραπεζών.
Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε κακές τράπεζες -που χρηματοδοτήθηκαν από τις κυβερνήσεις- επιφορτισμένες με τη διαχείριση ή πώληση των στοιχείων ενεργητικού.
Μέχρι πρόσφατα, οι κυβερνήσεις είχαν πρόβλημα τι να κάνουν με το εν λόγω ενεργητικό, ωστόσο το κλίμα έχει ανατραπεί ριζικά χάρη στη σταθεροποίηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και κυρίως λόγω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ενθαρρύνει τους επενδυτές να τοποθετούν χρήματα σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταγματική αναθεώρηση: Το απόγευμα η ψηφοφορία στη Βουλή – Τα επίμαχα άρθρα
- Μείωση της κίνησης των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις επιθέσεις των Χούθι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας
- Δύο συνταγές made in Italy
- Πυροβολισμοί σε φεστιβάλ φαγητού στο Σιάτλ – Τουλάχιστον δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες
- Ρωσία: Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες από ουκρανικές επιθέσεις
- Όλα όσα χαρίζουν οι φράουλες στον οργανισμό μας
- Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη τη Δευτέρα – Πού θα βρέξει
- Δικαστήρια σε τρία μέτωπα στριμώχνουν την κυβέρνηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/hamid-khaleghi-bNWXW7ZvYGo-unsplash-1-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)

















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442