Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εορτασμοί στην Κριμαία για τον ένα χρόνο προσάρτησης στη Ρωσία

Εορτασμοί στην Κριμαία για τον ένα χρόνο προσάρτησης στη Ρωσία

Με συναυλίες και πυροτεχνήματα ξεκίνησαν στην Κριμαία οι εορτασμοί για την πρώτη επέτειο της «επιστροφής» της χερσονήσου στη Ρωσία. Ένα χρόνο πριν διενεργήθηκε το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα με το οποίο εγκρίθηκε η προσάρτησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η ΕΕ επανέλαβε σήμερα την καταδίκη της για την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου και εξέφρασε την ανησυχία της για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίησή της.

Με συναυλίες και πυροτεχνήματα ξεκίνησαν στην Κριμαία οι εορτασμοί για την πρώτη επέτειο της «επιστροφής» της χερσονήσου στη Ρωσία. Ένα χρόνο πριν διενεργήθηκε το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα με το οποίο εγκρίθηκε η προσάρτησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Την 16η Μαρτίου 2014 οι κάτοικοι της Κριμαίας, μιας χερσονήσου της Ουκρανίας όπου ζουν κυρίως ρωσόφωνοι, πήγαν στις κάλπες για να εγκρίνουν την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Κατά την έναρξη των εορτασμών, που είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν όλη την εβδομάδα, 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν μια τετράωρη συναυλία στη Σεβαστούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη – λιμάνι της Κριμαίας όπου ελλιμενίζεται και ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

«Εσείς, οι κάτοικοι της Κριμαίας, είπατε ότι επιθυμείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας και ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν) πήρε την απόφασή του» τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του ο δήμαρχος της Σεβαστούπολης Σεργκέι Μενλάιλο. «Και επιστρέψαμε σπίτι χωρίς αιματοκύλισμα» πρόσθεσε.

Με το δημοψήφισμα, το 97% των ψηφοφόρων ενέκρινε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσίας, σύμφωνα με τις αρχές της χερσονήσου. Το Κίεβο και η Δύση κατήγγειλαν ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο. Δύο ημέρες μετά τη διεξαγωγή του, και παρά τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει στη Ρωσία οι Δυτικοί, ο Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της επικεφαλής της διπλωματίας της Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε σήμερα την καταδίκη της για «την παράνομη προσάρτηση» της χερσονήσου, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της «για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίησή της».

Παράλληλα διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία, ενώ ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανησυχεί για την «καταπίεση» των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Η χερσόνησος, που εξαρτάται από την Ουκρανία για την υδροδότηση και την ηλεκτροδότησή της, δεν διαθέτει χερσαία σύνδεση με τη Ρωσία και υποφέρει εξαιτίας των δυσκολιών ανεφοδιασμού και του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού.

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ σημείωσε ότι η χερσόνησος θα είχε την ίδια τύχη με την ανατολική Ουκρανία, αν δεν είχε προσαρτηθεί στη Ρωσία. «Πόλεμος και αίμα στην Ουκρανία, ειρήνη και σταθερότητα με τη Ρωσία» υπογράμμισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024