Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Π.Αρναούτης: Βιώσιμα συστήματα υγείας με σύγχρονα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Π.Αρναούτης: Βιώσιμα συστήματα υγείας με σύγχρονα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα Υγείας απαιτεί πόρους και καινοτόμες ιατρικές τεχνολογίες, καθώς συμβάλουν στη συγκράτηση της αύξησης των δαπανών Υγείας. Σήμερα αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτικό καθώς η Ευρώπη και ειδικότερα χώρες σαν την Ελλάδα που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας και την παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης.

Ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα Υγείας απαιτεί πόρους και καινοτόμες ιατρικές τεχνολογίες, καθώς συμβάλουν στη συγκράτηση της αύξησης των δαπανών Υγείας. Σήμερα αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτικό καθώς η Ευρώπη και ειδικότερα χώρες σαν την Ελλάδα που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας και την παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης.

Η Βιομηχανία Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων μπορεί να δώσει λύσεις και απαντήσεις καθώς εμπλέκεται σε μια ολόκληρη διαδρομή από τη διάγνωση στη θεραπεία και στη διασφάλιση της υγείας ασθενών που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα παθήσεων ακόμη και πριν από την γέννηση, με το πρώτο τεστ κύησης. Έτσι συνδράμει στην αύξηση του προσδόκιμου και την καλύτερη ποιότητα ζωής, μειώνοντας τα συμπτώματα και προλαμβάνοντας την εξέλιξη της νόσου. Οι θεραπείες και οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται μέσω της Ιατρικής τεχνολογίας, βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν υγιέστερα, να είναι πιο παραγωγικοί, κοινωνικά ενεργοί, ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό κάθε χώρας. Ως εκ τούτου, μέσω της βελτίωσης της υγείας των πολιτών, εξασφαλίζεται η βιώσιμη Υγειονομική περίθαλψη αλλά στηρίζεται και η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.

Η ιατρική βιοτεχνολογία μέσα από πραγματικά παραδείγματα, αποδεικνύει ότι μπορεί να προσφέρει σημαντικές καινοτομίες και να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες, με απτά οφέλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε 20 χρόνια (1980 – 2000), κατάφερε να μειώσει την παραμονή στο νοσοκομείο κατά 56%, ενώ μείωσε δραματικά το κόστος νοσηλείας για τα συστήματα Υγείας.

Αδιαμφισβήτητα παραδείγματα είναι η μείωση στις επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη, μέσω του ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, όπως μείωση εμφάνισης τύφλωσης μέχρι και 76%. Αξιοσημείωτο της προόδου και εξέλιξης είναι ότι πάνω από 500.000 ιατροτεχνολογικά προϊόντα χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ κάθε 38 λεπτά στην Ευρώπη κατατίθεται ένας φάκελος ευρεσιτεχνίας Ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να προβούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του χώρου στην ενημέρωση της κοινωνίας, της Πολιτείας και των φορέων χάραξης πολιτικής, για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ιατροτεχνολογία στη βελτίωση της υγείας και στον εξορθολογισμό του συστήματος Υγείας, μέσα από την αξιοποίηση ορθών και καινοτόμων πρακτικών καθώς και αξιολογημένων προϊόντων.

Είναι επίσης καίριο να επανεξετάσουμε από κοινού τα συστήματα περίθαλψης και να τα επαναφέρουμε σε μια βιώσιμη τροχιά. Η βιομηχανία της Βιοτεχνολογίας αναγνωρίζει ότι το μέλλον απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση και δεσμεύεται παγκοσμίως να παίξει θετικό ρόλο, εδραιώνοντας ένα δίκτυο όπου συλλογικά θα αναδεικνύονται οι ευκαιρίες και οι αξίες που προσφέρουν η Ιατροτεχνολογία και η καινοτομία και θα αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα του κόστους, η εξοικονόμηση και η κοινωνικοοικονομική τους αξία.

Στην Ελλάδα, ο επίσημος φορέας που εκπροσωπεί όλες τις εταιρείες ιατρικής βιοτεχνολογίας είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) ο οποίος ιδρύθηκε το 1986 και είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιριών που διακινούν Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, σ’ ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον καταφέρνει να διατηρεί 148 Μέλη, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους.

Παρά τα παρατεταμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του ΣΕΙΒ, λόγω των τεράστιων οφειλών των Νοσοκομείων, την πλήρη απαξίωση των ομολόγων πληρωμής που αναγκάστηκαν να πάρουν λόγου του PSI και της μειωμένης αντίδρασης της πολιτείας για επίλυση του προβλήματος, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των Δημοσίων Νοσοκομείων, ελαχιστοποιώντας ελλείψεις υλικών και προσφέροντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους έλληνες ασθενείς όσο και για να διατηρηθούν οι καίριας σημασίας 5.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, εργαζόμαστε για την ανάδειξη της συμβολής της Ιατρικής Βιοτεχνολογίας στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου συστήματος Υγείας με καλύτερη σχέση κόστους και ποιότητας των χρησιμοποιούμενων Ι/Π και την ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης σε μια χώρα που υπολείπεται πόρων.

health.in.gr

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024