Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ραυτοπούλου: Σχεδιάζεται νέος φορέας διαχείρισης κόκκινων δανείων

Ραυτοπούλου: Σχεδιάζεται νέος φορέας διαχείρισης κόκκινων δανείων

Αιχμές για τις επιλογές που έγιναν κατά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών την περίοδο 2012-2014 άφησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κερασίνα Ραυτοπούλου, μιλώντας σε ημερίδα της Τραπέζης της Ελλάδος για τις στρατηγικές διαχείρισης των χαρτοφυλακίων ακινήτων στην Ελλάδα.

Αιχμές για τις επιλογές που έγιναν κατά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών την περίοδο 2012-2014 άφησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κερασίνα Ραυτοπούλου, μιλώντας σήμερα Παρασκευή σε ημερίδα της Τραπέζης της Ελλάδος για τις στρατηγικές διαχείρισης των χαρτοφυλακίων ακινήτων στην Ελλάδα.

Η στενή συνεργάτιδα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη αναφερόμενη στην εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία σήμερα ξεπερνούν το 34,2% του συνόλου των δανείων, ανέφερε πως αυτά θα έπρεπε να είχαν ρυθμισθεί και αντιμετωπισθεί ήδη από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2012, προκειμένου να μην εκφυλισθεί η κατάσταση, κάτι που τελικά δεν αποφεύχθηκε.

Η ίδια αναφέρθηκε στις σκέψεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, στον οποίο θα μπορούσαν να μεταφερθούν προς διαχείριση «κόκκινα» στεγαστικά, επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια. Όπως σημείωσε, εάν οι τράπεζες δεν ελαφρυνθούν οριστικά από τα υπερήμερα δάνεια, η ανάπτυξη δεν θα έλθει.

Αν και δεν διευκρίνισε το εάν ο νέος αυτός φορέας θα μπορούσε να είναι μια μετεξέλιξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κ. Ραυτοπούλου, σημείωσε πως το όχημα αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με μέρος από τα 10,9 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών και που προ ημερών μεταφέρθηκαν στον EFSF. Εναλλακτικά θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια.

Η ίδια τόνισε πως τόσο η τιμολόγηση των δανείων που θα αποκτήσει ο νέος φορέας από τις τράπεζες, όσο και ο τρόπος μόχλευσης των κεφαλαίων του φορέα (ώστε να πολλαπλασιάζει τη δύναμη πυρός τους) αποτελούν σημαντικά ζητήματα.

Η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα σχετικά θέματα στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκερτ Κούπμαν που θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 26 – 27 Μαρτίου.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024