Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Με τον ΟΟΣΑ ανοίγουμε νέο μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο για την Ελλάδα

Τσίπρας: Με τον ΟΟΣΑ ανοίγουμε νέο μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο για την Ελλάδα

Η συμφωνία με τον ΟΟΣΑ ανοίγει νέο μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο, τόνισε ο Α.Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη με τον Α.Γκουρία. Οι μεταρρυθμίσεις βασίζονται σε δικό μας σχέδιο και θα έχουν υψηλό οικονομικό και κοινωνικό όφελος, είπε. Ήταν καθησυχαστικός για τη ρευστότητα του κράτους και αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Άλλωστε, η σφραγίδα ΟΟΣΑ στις μεταρρυθμίσεις αποτελεί εγγύηση, είπε. Εχει γίνει έργο, αλλά απομένει σκληρή δουλειά είπε ο υποστηρικτικός προς τη νέα κυβέρνηση Α.Γκουρία.

Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τον ΟΟΣΑ ανοίγει νέο μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία, που εμφανίστηκε ιδιαίτερα φιλικός και υποστηρικτικός προς τη νέα κυβέρνηση και τον Αλ.Τσίπρα, υπενθυμίζοντας αρκετές φορές ότι βρίσκεται στην εξουσία πολύ λίγο καιρό.

Το νέο περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων έγκειται στο ότι αυτές βασίζονται σε δικό μας σχέδιο και στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας και θα έχουν υψηλό οικονομικό και κοινωνικό όφελος, τόνισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα χρόνια του μνημονίου η λέξη μεταρρύθμιση έγινε συνώνυμο της κοινωνικής απορρύθμισης.

Ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτα καθησυχαστικός για τα προβλήματα ρευστότητας της Ελλάδας και αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, για τους οποίους εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι έχουν καλή διάθεση απέναντι στην Ελλάδα. Άλλωστε, όπως είπε, η σφραγίδα του ΟΟΣΑ στο ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αποτελεί εγγύηση και θα διαλύσει την όποια καχυποψία των εταίρων για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Πριν τέσσερα χρόνια, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ένας διεθνής Οργανισμός το IMF πρότεινε μέτρα που βύθισαν το ελληνικό ΑΕΠ κατά 25%, τώρα με τη συμβολή ενός άλλου διεθνούς Οργανισμού του ΟΟΣΑ ελπίζουμε ότι εντός της επόμενης τετραετίας θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και θα επαναφέρουμε την ανάπτυξη και την ευημερία μέσω της προώθησης των αναγκαίων δομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία είπε ότι έχει γίνει σημαντικό έργο, αλλά απομένει ακόμη σκληρή δουλειά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ήδη από την επίσκεψή του στην Αθήνα υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία task force με αντικείμενο το νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και έχει υπάρξει πρόοδος.

Ο Γκουρία δεσμεύτηκε δε για πρόταση λύσεων συμβατών με την ελληνική οικονομία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πάντα ο Οργανισμός λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε οικονομίας.

«Δεν θα πούμε στους έλληνες τι πρέπει να κάνουν, γνωρίζουν. Η Ελλάδα θα λάβει τελική απόφαση για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν. Έτσι το κάναμε πάντα» είπε.

«Μεταρρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο»

Με τη συμφωνία που υπεγράφη, εξήγησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο ΟΟΣΑ δεσμεύεται να παρέχει τεχνογνωσία για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα. Μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώσουν την κοινωνική αλλαγή, τόνισε.

Εξαπολύοντας επίθεση στις μνημονιακές κυβερνήσεις και στα μέτρα απορρύθμισης που «βάφτιζαν» μεταρρυθμίσεις , ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να δώσουμε αγώνα για να αποκτήσει και πάλι η λέξη μεταρρύθμιση θετικό κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο.

«Τα τελευταία 4 χρόνια δεχθήκαμε εκβιασμούς ότι αν δεν μειωθούν συντάξεις και μισθοί, δεν θα δοθούν οι δόσεις. Δεν είδαμε όμως ποτέ αντίστοιχο εκβιασμό για δομικές μεταρρυθμίσεις στην απόδοση δικαιοσύνης, στην αντιμετώπιση των καρτέλ και των ολιγοπωλίων, των τριγωνικών συναλλαγών».

Η βασική διαφορά του δικού μας προγράμματος, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι ότι τα προηγούμενα είχαν στόχο την εσωτερική υποτίμηση όχι τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Αρκετά με τη λιτότητα. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για δικαιοσύνη και ανάπτυξη».

«Δεν μας υποχρεώνει κανείς να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, θέλουμε να τις κάνουμε» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Τσίπρας, είπε ότι θα στοχεύουν στην εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε μια αποτελεσματική για την κοινωνία και την οικονομία δημόσια διοίκηση, στο χτύπημα των μεγάλων συμφερόντων που δημιουργούν μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις στην οικονομία, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

«Θα προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει μια κανονική χώρα στο πλαίσιο της ΕΕ» είπε.

Μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ρήξη με τις χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας, τη διαπλοκή και θα σπάσουν το απόστημα της εξάρτησης τους πολιτικού συστήματος από την οικονομική ολιγαρχία, είπε ο κ. Τσίπρας.

Προλαβαίνοντας δε την ερώτηση γιατί η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει αυτά που αποτελούν ζητούμενο εδώ και πολλές δεκαετίες, ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορούν να επιτευχθούν τώρα γιατί η νέα κυβέρνηση δεν έχει καμία εξάρτηση από συμφέροντα, και παράλληλα έχει τη στήριξη της κοινωνίας.

«Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις και χωρίς τη δόση»

Απόλυτα καθησυχαστικός σχετικά με τα προβλήματα ρευστότητας του ελληνικού κράτους εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι ακόμη και χωρίς να υπάρξει άμεσα εκταμίευση δόσης από το πρόγραμμα βοήθειας η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» είπε, δεχόμενος σχετικές ερωτήσεις, για να προσθέσει ότι «είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για να υλοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup. Έχουν μπει σε ράγες οι διαδικασίες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ώστε να προχωρήσουμε. Δεν αισθάνομαι καμιά θηλιά στο λαιμό μου. Για πρώτη φορά υπάρχει βούληση για αλλαγές. Τώρα μένει να υλοποιήσουμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και θα την υλοποιήσουμε πιστά».

Ωστόσο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, δεδομένου ότι εμείς τηρούμε τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε έναντι των εταίρων στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αν αυτοί δεν κάνουν το ίδιο προκύπτει θέμα αξιοπιστίας.

Δημιουργείται σκεπτικισμός ως προς την τήρηση των συμφωνηθέντων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. «Φαίνεται ποιος τηρεί την συμφωνία και ποιος τη δυναμιτίζει».

Εμείς είμαστε απόλυτα έντιμοι προς τους εταίρους μας, και ελπίζουμε την ίδια στάση να κρατήσουν και εκείνοι απέναντί μας είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του και την πεποίθησή του ότι οι εταίροι έχουν καλή διάθεση προς την Ελλάδα και θα συμβάλουν στο να σταθεροποιηθεί οικονομικά.

Άλλωστε, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει καχυποψία από τους εταίρους σε σχέση με τις προθέσεις της Ελλάδας ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ακριβώς για αυτό βρισκόμαστε εδώ» επισημαίνοντας ότι η σφραγίδα του ΟΟΣΑ αποτελεί εγγύηση και δίνει κύρος στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024