Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία υπέγραψαν Τσίπρας-Γκουρία για συνεργασία στις μεταρρυθμίσεις

Συμφωνία υπέγραψαν Τσίπρας-Γκουρία για συνεργασία στις μεταρρυθμίσεις

Συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επικεφαλής του Οργανισμού Α.Γκουρία στο Παρίσι.

Συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επικεφαλής του Οργανισμού Α.Γκουρία στη συνάντησή τους στο Παρίσι.

Όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Προκειμένου, όπως είπε και στην σύντομη εισήγησή του ο πρωθυπουργός, «να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας».

Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εξηγούν οι ίδιοι, βραχυπρόθεσμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την απόδοσή τους.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου στις 16:30 (ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια αναμένεται (περίπου στις 5 ώρα Ελλάδας) η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με θέμα «Η μεταρρύθμιση της Ελλάδας, μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει», ενώπιον των εργαζόμενων στον ΟΟΣΑ αλλά και άλλων εξωτερικών προσκεκλημένων.

Σημειώνεται ότι, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκης, -ο οποίος, όπως και ο πρωθυπουργός, φαίνεται να έχει επενδύσει αρκετά στη βοήθεια του ΟΟΣΑ-, οι συζητήσεις αφορούν όχι μόνο τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει σε πιστωτές και εταίρους, αλλά και αυτές που προτίθεται να παρουσιάσει μελλοντικά.

Όπως σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, «στον ΟΟΣΑ θα παρουσιάσουμε όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε. Πέρα από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη παρουσιάσει στους εταίρους μας, θα παρουσιάσουμε και άλλες που δεν έχουν ακόμα παρουσιασθεί. Οι υπηρεσίες του ΟΟΣΑ έχουν την τεχνογνωσία για διάφορα θέματα, έτσι θα γίνει μια σειρά σεμιναρίων όπως για παράδειγμα για τη φορολογία, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις προϊόντων και αγαθών κ.ά».

Δεν μιλάμε για μια «νέα εργαλειοθήκη» εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον όρο «ξεπερασμένο» και λέγοντας ότι δεν αποτελεί μέρος των συζητήσεων με τον ΟΟΣΑ, σύμφωνα άλλωστε και με σχετική δήλωση του ο κ. Γκουρία. «Μιλάμε για ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα προκύψει από τη συνεργασία μας με τον Ανχελ Γκουρία και το προσωπικό του στον ΟΟΣΑ» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Η επιτυχία του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την κυβέρνηση αποτελεί το μεγάλο στοίχημα αφού μόνο μέσω αυτού μπορεί να πείσει τους εταίρους για την ορθότητα των προτάσεων της. Το κλιμάκιο δε των θεσμών που θα συλλέξει στοιχεία για την αξιολόγηση των διαρθρωτικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων πιάνει δουλειά από την προσεχή Δευτέρα.

Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η παροχή βοήθειας για την επιλογή και σύνταξη μεταρρυθμίσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας, ήτοι την εξυγίανση της οικονομίας σε συνδυασμό όμως με το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βασικότεροι τομείς στους οποίους αναζητείται η τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ είναι:

– Η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, όπου ο Οργανισμός διαθέτει πλούσια εμπειρία και από άλλες χώρες.

– Η δημόσια διοίκηση με στόχο τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου κράτους κοινωνικά δίκαιου, με καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς να είναι πολυδάπανο.

– Η ανταγωνιστικότητα με αναζήτηση των αναπτυξιακών εργαλείων ώστε να υπάρξουν κίνητρα για ώθηση στην επιχειρηματικότητα και παράλληλη πάταξη της γραφειοκρατίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024