Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διπλωματική ρήξη Σαουδικής Αραβίας- Σουηδίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Διπλωματική ρήξη Σαουδικής Αραβίας- Σουηδίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Σουηδία εν μέσω της διπλωματικής διαμάχης που ξέσπασε εξαιτίας της κριτικής που άσκησε η Στοκχόλμη για τις επιδόσεις του Ριάντ στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Σουηδία εν μέσω της διπλωματικής διαμάχης που ξέσπασε εξαιτίας της κριτικής που άσκησε η Στοκχόλμη στο Ριάντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την ανάκληση του πρεσβευτή ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών Έρικ Μπόμαν διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν διακοπεί οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο λόγος που επικαλέστηκε το Ριάντ για την ανάκληση του πρεσβευτή είναι η κριτική που άσκησε η Στοκχόλμη για τις επιδόσεις της Σαουδικής Αραβίας στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Νωρίτερα, η Σουηδία είχε ανακοινώσει ότι ακυρώνει τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, έπειτα από την απόφαση του Ριάντ να αποκλείσει την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ από τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου τη Δευτέρα, στην οποία η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας επρόκειτο να απευθύνει ομιλία.

Η Μάργκοτ Βάλστρεμ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναγκάστηκε να ακυρώσει την ομιλία της λόγω των πιέσεων που άσκησε η Σαουδική Αραβία, με αφορμή τις θέσεις που έχει εκφράσει η Σουηδία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. «Η εξήγηση που μάς δόθηκε ήταν ότι η Σουηδία αποκάλυψε την κατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τον λόγο αυτό δεν ήθελαν» να μιλήσει η υπουργός στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, υποστήριξε.

Η Στοκχόλμη έδωσε πάντως στη δημοσιότητα το κείμενο της ομιλίας που θα εκφωνούσε η υπουργός, όπου δεν γινόταν καμία αναφορά στη Σαουδική Αραβία, αλλά τονιζόταν η ανάγκη να αγωνιστούν οι χώρες για τη δημοκρατία και την οικονομική ανάπτυξη, να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Βάλστρεμ υπενθύμιζε επίσης ότι η χώρα της αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024